Tajna dokle je stigla istraga za Abu Dabi kredit

Posljednje informacije u vezi s ovim predmetom do kojiih su “Vijesti” došle je da je okončan izviđaj u ovom predmetu i vještačenje u kome je vještak potvrdio postojanje krivičnog djela u finansijskoj šemi projekata

6726 pregleda 12 komentar(a)
Zgrada tužilaštva, Foto: BORIS PEJOVIC
Zgrada tužilaštva, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je postupak u predmetu koji se odnosi na radnje prilikom raspodjele i trošenje 23 miliona dolara koje je prije pet godina Ministarstvo poljoprivrede dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj proglasilo tajnim zbog čega ne može da iznosi informacije u javnost.

”Vijesti” su pitale SDT koje su posljednje aktivnosti koje se sprovode u ovom predmetu i da li ima informaciju gdje se nalazi državna garancija na iznos od 50 miliona koju je država dala za ovaj projekat.

”U navedenom predmetu istraga je u toku za koju je naređena tajnost postupanja, pa više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, rečeno je “Vijestima” iz SDT-a.

Posljednje informacije u vezi s ovim predmetom do kojiih su “Vijesti” došle je da je okončan izviđaj u ovom predmetu i vještačenje u kome je vještak potvrdio postojanje krivičnog djela u finansijskoj šemi projekata. Izviđaj SDT-a pokrenut je u aprilu 2019. godine.

Doskorašnji ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović po dolasku u taj Vladin resor dokumentovao da je novac u državu ušao mimo računa državnog trezora u kome nema garancije za ovaj kredit koji je država dala u okviru zakona o budžetu za 2015. godinu. Javnost je tada saznala da novac prošao preko posebnog računa koji je nazvan “specijalnim” i koji je otvorio u Prvoj banci tadašnji ministar poljoiprivrede i aktuelni poslanik DPS-a Petar Ivanović.

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu koji su na engleskom jeziku u ime države Crne Gore je potpisao bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuleni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, što je Žugić negirao. Ivanović se navodi u tim ugovorima kao svjedok,a u međuvremenu mu je parlament po zahtjevu SDT-a ukinuo poslanički imunitet.

U toj istrazi saslušani su Ivanović i Vukčević, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, te da su dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine i aktuleni državni sekretar u tom resoru Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

SDT je saslušalo Dragana Brkovića, vlasnika kompanije “Vektra”, Ljuba Perišića čija firma “Eko Per” iz Šavnika flašira vodu Diva i biznismena Krsto Knežević, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića.

Oni su osumnjičeni da su nezakonito trošili novac koji su njihove firme dobile od kredita Iz Abu Dabi fonda.

Bonus video: