Skupština akcionara EPCG odbila knjižna odobrenja za CEDIS

CEDIS je prošle godine ostvario deset miliona eura gubitaka, najvećim dijelom jer je struju za pokrivanje tehničkih gubitaka zbog regulatornih pravila kupovao po cijenama sa berze u Budimpešti

50563 pregleda 26 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Svetlana Mandić
Sa sjednice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.06.2022. 17:31h

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odbila je na današnjoj sjednici predlog odobravanja knjižnog odobrenja u korist Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

CEDIS je prošle godine ostvario deset miliona eura gubitaka, najvećim dijelom zbog toga što je električnu energiju za pokrivanje tehničkih gubitaka, zbog regulatornih pravila, od EPCG morao kupovati po cijenama koje su zavisile od cijena na berzi u Budimpešti.

Takve cijene bile su i više nego duplo veće od onih po kojima su oni struju prodavali potrošačima.

Plan EPCG, koji je i jedini vlasnik CEDIS-a, bio je da takozvanim naknadnim knjižnim odobrenjima smanji iznose na fakturama za prošlu godinu. Takvu pravno-finansijsku radnju ranije je podržala bivša Vlada Zdravka Krivokapića. Na tu količinu električne energije EPCG je bila u plusu, koliko je CEDIS bio u gubitku.

EPCG
foto: Svetlana Mandić

Protiv knjižnih odobrenja glasao je predstavnik nove Vlade koja ima 98 odsto akcija ali i svi prisutni predstavnici malih akcionara.

Kako knjižna odobrenja sada nisu izglasana, CEDIS će morati da knjiži ove gubitke što će zakomplikovati i ugroziti njegovo poslovanje.

Ranije su kao druga varijanta pomoći CEDIS-u pominjane dokapitalizacije EPCG, ali i izmjena regulatornih pravila kako se dalje ne bi pravila šteta ovoj kompaniji.

Nakon što su prisutni akcionari, predstavnici države i manjinski akcionari, sa 100 odsto glasova odbili knjižno odobrenje, direktor EPCG Nikola Rovčanin je kazao da se nada da će Vlada, imajući u vidu veliku težinu ove odluke za CEDIS, donijeti adekvatne odluke.

On je naveo i da će ostati zapisano da je ovaj odbor direktora i menadžment postigao najbolji rezultat u istoriji kompanije, što se tiče prihoda, dobiti, investicija i zarada zaposlenih.

Dosadašnji predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović prokomentarisao kako će tek da se vide posledice ove odluke na tu kompaniju.

On je naveo da su u slučaju CEDIS-a odobravanjem knjižnih odobrenja ranije postupili odgovorno i jedino moguće i da je ta kompanija žrtva tržišne energetske utakmice i da ovakve cijene na berzi niko nije mogao ni pretpostaviti.

Glavni finansijski direktor EPCG Miro Vračar kazao je da je produkt knjižnog odobrenja CEDIS-u nastao zbog nepredvidivih poremećaja u energetskom sistemu te je zbog toga CEDIS bio u gubitku.

Vračar
Vračarfoto: Svetlana Mandić

Kako je istakao Elektroprivreda ne može distribuirati struju bez operatera.

Prema njegovim riječima CEDIS je u maju sveo gubitke na mreži na istorijski minimum (9,27%).

On je naveo da su rezultati koje je EPCG ostvarila prošle godine najbolji u istoriji kompanije i da je postignuta rekordna dobit od 47,44 miliona eura.

Savo Martinović, manjinski akcionar, kazao je da bi ovo bila jedina Skupština koja bi donijela ovakvu vrstu odluke i da je neprimjereno da odluku o knjižnom odobrenju donosi Skupština.

"Šta će se desiti ako se ovo odobri? Našli bi se u nezavidnoj situaciji jer je neko na štetu akcionara, EPCG, države, kao akcionara i institucije, donio takvu odluku. To bi bio apsurd nezabilježen u finansijskoj praksi", kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, novi Odbor bi, ukoliko se odluka usvoji, startovao sa minusom od deset miliona, bez svoje krivice. Martinović je kazao da je CEDIS normalno funkcionisao, dok bi EPCG knjižnim odobrenjem imao gubitak pa mu nije jasan motiv takve odluke.

Golub Bojanić, manjinski akcionar, kazao je da je trebalo CEDIS-u pozajmiti novac uz uslov da smanji rashodovnu stranu i da na osnovu te razlike mjesečno vraćaju dug Elektroprivredi.

"Na ovaj način manjinski akcionari bi bili oštećeni za preko 200 hiljada, srazmjerno svom učešću", kazao je Bojanić.

Predstavnica nove Vlade Milena Žižić, kazala je da u materijalima ne stoji ranije mišljenje Ministarstva kapitalnih investicija u kome su identifikovani rizici koji bi doveli do gubitka i da je glasala u skladu sa tim.

Žižić
Žižićfoto: Svetlana Mandić

Rajko Radusinović, član dosadašnjeg Odbora direktora, kazao je da su dobro razmislili kako da pomognu CEDISU-u koji je imao gubitke zbog cijene električne energije, kao i da EPCG grupu treba posmatrati kao jedinstvenu cjelinu jer "zalud ćemo proizvoditi električnu energiju, ako nema Elektroprenosnog sistema i CEDIS-a. Ovim knjižnim odobrenjem bi omogućili normalno funkcionisanje Cedisa", kazao je Radusinović.

Izabran je novi odbor direktora u kojem se nalaze Milutin Đukanović, Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balata, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Odbor direktora je započeo sjednicu na kojoj će izabrati novog predsjednika. Manjinski akcionari negodovali jer su, kako su kazali, dobili predlog novih članova pred početak Skupštine i ne znaju njihove biografije.

Bonus video: