Đukanović izabran za predsjednika Odbora direktora EPCG, Balota iz protesta podnio ostavku

„Ostavka jednog člana povlači i pad Odbora direktora tako da će se opet nakon dministrativnih tokova iz centralnog registra ponoviti Skupština akcionara i usvojiti Odbor direktora“, kazao je direktor EPCG, Nikola Rovčanin

41860 pregleda 57 komentar(a)
Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Đukanović, Foto: Svetlana Mandić

Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore je na konstitutivnoj sjednici za predsjednika izabrao Milutina Đukanovića, koji je do sada obavljao tu funkciju, dok je Adis Balota, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), kao što je i najavljeno, podnio ostavku na mjesto člana Odbora direktora.

Balota je ostavku podnio odmah nakon što je izabran iz protesta jer je Đukanović imenovan u Odbor direktora.

Tim njegovim činom će prestati i funkcionisanje novoizabranog Odbora, pa će nakon njegove registracije u centralnom registru privrednih subjekata, kako je objasnio direktor EPCG, Nikola Rovčanin, i nakon registracije Balotine ostavke, biti sazvana nova sjednica Skupštine akcionara na kojoj će se birati novi Odbor.

„Ostavka jednog člana povlači i pad Odbora direktora tako da će se opet nakon dministrativnih tokova iz centralnog registra ponoviti Skupština akcionara i usvojiti Odbor direktora“, kazao je Rovčanin i dodao da se ostavka po zakonu o privrednim društvima podnosi pisanim putem i da se ista konstatuje najmanje u roku od 15 dana.

Rovčanin
Rovčaninfoto: Svetlana Mandić

„Pozvao bih državu da kroz zakone i administraciju pomogne projekte iz oblasti energetike. Svi vidimo šta se dešava na berzama. To su tako nepredvidive stvari. Danas jedan megavatsat na berzi košta gotovo 400 eura. Mislim da to treba da izazove maksimalnu mobilizaciju kompletne administracije“, kazao je Đukanović nakon što je izabran za novog/starog predsjednika Odbora.

Ostali članovi Odbora su Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Odbora direktora Elektroprivreda Crne Gore A.D. Nikšić podnio sam ostavku na funkciju člana Odbora.

Balota je saopštio da su razlozi za njegovu ostavku "činjenica da je za predsjednika Odbora predložen kandidat koji je u prethodnom periodu sa te funkcije značajno doprinio brojnim neregularnostima u poslovanju kompanije i partijskom zapošljavanju".

"Politička funkcija i motivi g-dina Đukanovića, kao jednog od najviših funkcionera Nove srpske demokratije, su dominantno odredili obavljanje ovako važne funkcije u ekonomskom sistemu države. Podsjećamo da je i prethodna Vlada, odnosno njen premijer, koja ga je i izabrala na tu funkciju optužila g-dina Đukanovića da je pregovarao o otuđenju EPCG, čime bi se nanijela nenadoknadiva šteta državnim i ekonomskim interesima Crne Gore. Znajući političku profilaciju g-dina Đukanovića nije teško zaključiti kome bi ta prodaja bila namijenjena i čije bi interese zadovoljavala. Svakako ne države Crne Gore, pa bi njegov izbor na funkciju predsjednika Odbora značio jasno ugrožavanje državnih interesa", istakao je Balota, piše u saopštenju koje je dostavila SDP.

On je dodao da "postavljanje ovakvih kadrova ne smije biti dio politike Vlade čije je opredjeljenje da štiti vitalne interese države i EPCG kao sidro njene ekonomske nezavisnosti i stabilnosti".

"Članovi najvišeg organa upravljanja moraju da štite interese Crne Gore a ne bilo koje druge države. Podsjećam da shodno članu 171 Zakona o privrednim društvima ostavka člana Odbora povlači razrješenje cjelokupnog Odbora direktora i obavezu sprovođenja nove procedure izbora. Na to sam nedvosmisleno ukazao nakon podnošenja ostavke, a prije samog izjašnjavanja o predlogu za predsjednika Odbora koje nakon moje ostavke nije moguće sprovesti", zaključio je Balota.

Bonus video: