Orlandića vraćaju u „Barsku plovidbu” i pored tri prijave tužilaštvu

Protiv Radovana Orlandića postoje tri aktivne krivične prijave o kupovini brodova mimo odluke Skupštine akcionara, smanjenju cijena vozarine iako je odbor direktora glasao protiv i zbog sporne nabavke ulja i maziva za brodove

41232 pregleda 45 komentar(a)
Posao sa brodovima postao profitabilan tek kada je nova uprava izmijenila ugovore: “Budva”, brod “Barske plovidbe”, Foto: shipspotting.com
Posao sa brodovima postao profitabilan tek kada je nova uprava izmijenila ugovore: “Budva”, brod “Barske plovidbe”, Foto: shipspotting.com

Vlada je prošle sedmice za člana odbora direktora Barske plovidbe predložila Radovana Orlandića (DPS), nekadašnjeg predsjednika borda direktora te kompanije, protiv kojeg je podnijeto više krivičnih prijava od koje su najmanje tri još aktivne kod tužilaštva.

Skupština akcionara danas bi trebalo da izabere novi odbor direktora sa četiri predstavnika državnog kapitala i jednim manjinskim akcionarom. Ostala tri kandidata ispred države su Vladimir Božović, Sehera Kalender i Selvedin Tahirović.

Orlandića je na ovo mjesto predložio ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, iako je upravo taj resor u januaru prošle godine, kada je ministar bio Mladen Bojanić, specijalnom državnom tužilaštvu podnio informaciju o mogućem krivičnom djelu u vezi sa kupovinom dva broda na kredit za potrebe “Barske plovidbe”.

Orlandić predložen od strane ministra kapitalnih investicija: Ibrahimović
Orlandić predložen od strane ministra kapitalnih investicija: Ibrahimovićfoto: Luka Zeković

Orlandić nije odgovarao na poruke i pozive “Vijesti”.

Sporna odluka o kupovini brodova donijeta je 2012. na elektronskoj sjednici odbora direktora na predlog Orlandića bez elaborata o tom poslu. Međutim, prema Zakonu o privrednim društvima takva odluka jedino je u nadležnosti Skupštine akcionara.

Djelo zastarijeva krajem godine

Kršenje ovog člana zakona smatra se krivičnim djelom - zloupotreba poslovanja u privrednom poslovanju za koji je zaprijećena kazna od dvije do deset godina zatvora. Skupština akcionara nikada nije potvrdila odluku o zaduženju. Ovo potencijalno krivično djelo zastarijeva za deset godina, odnosno krajem ove godine.

Na Skupštini akcionara Barske plovidbe koja je prvo trebalo da se održi u junu, a zatim je održana 24. jula 2020. godine, manjinski akcionari su predali zahtjev da se raspravlja o odluci o ovom zaduženju. Traženo je da se konstatuje ovo zaduženje, kao i da se odredi rok od 30 dana da Odbor direktora predloži način izmirenja duga. Skupština je odbila ovaj predlog.

Radovan Orlandić
Radovan Orlandićfoto: TV Vijesti

Kompanija je zbog kupovine ovih brodova do sada trpjela samo štetu, a prvi pozitivan posao počeo je prošle godine kada je nova uprava kompanije izmijenila loše ugovore o najmu brodova. Većinu dosadašnjih rata za te brodove platila je država, a ove godine je to uradila kompanija iz svojih novih komercijalnih prihoda zahvaljujući promjeni ranijih ugovora.

Za kupovinu ovih brodova Orlandić je, suprotno zakonu, zadužio kompaniju 46,4 miliona dolara, što bi sa kamatama i drugim troškovima iznosilo ukupno 59,5 miliona dolara. Tada je dolar bio na istorijskom minimumu i samo po osnovu kursnih razlika do sada je napravljena šteta kompaniji za 10 do 15 miliona dolara. Na primjer, u trenutku kupovine brodova dug u eurima iznosio je 32 miliona eura, a sada nakon osam godina vraćanja kredita dug kineskoj banci iznosi 30 miliona a Vladi 7,5 miliona za rate koje je ona vratila.

Snizio cijenu vozarine mimo odluke odbora

Protiv Orlandića je podnijeta i krivična prijava zbog prekoračenja ovlašćenja 2016. prilikom zaključenja aneksa ugovora sa “Sea Pioneerom” kada im je suprotno volji većine u odboru direktora potpisao sniženje cijena zakupa i retroaktivna smanjio cijene pet mjeseci unazad. Ugovorena najamnina je smanjena sa 10.300 dolara na 8.000 dolara za drugu godinu ugovora i sa 10.800 na 8.000 za treću godinu ugovora bez ikakvog razloga za to jer je bio na snazi trogodišnji ugovor. Odbor direktora je prethodno većinom glasova odbio takvo smanjenje cijena, ali je Orlandić i pored toga potpisao ugovor o smanjenju cijena.

Protiv Orlandića se vodi postupak po krivičnoj prijavio za nabavku ulja i maziva za brodove, kojom je kompanija navodno oštećena za dva miliona eura.

Vlada je početkom juna za člana odbora direktora Montekarga, državne željezničke transportne kompanije, predložila Milana Čolakovića, protiv koga je prethodno Ministarstvo kapitalnih investicija Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijelo dvije prijave o mogućem postojanju krivičnih djela dok je bio direktor Željezničke infrastrukture i Montenegro bonusa.

Njegova kandidatura je naknadno povučena i usmjesto njega je izabran drugi kandidat. Ministar pravde Marko Kovač je tada kazao da je neprihvatljivo imenovanje bilo kog lica, protiv kog je formiran predmet zbog koruptivnih krivičnih djela, na odgovornu poziciju u državnom preduzeću.

Jovović: Ovo je isto kao da Vericu Maraš vratite u “Plantaže”

Predstavnik manjinskih akcionara Aleksandar Jovović, kazao je da je Vlada predlogom Orlandića u bord direktora zatvorila vrata za bilo koju dalju saradnju.

”Smatramo da je država ovim potezom gurnula ‘prst u oko’ manjinskim akcionarima u ovoj kompaniji i zatvorila vrata bilo kakvoj budućoj saradnji oko rješavanja nagomilanih problema. Ne bi nas začudilo da poslije Radovana Orlandića većinski vlasnici kandiduju i Vericu Maraš za novu direktoricu Plantaža”, kazao je Jovović.

Bonus video: