u fabriku niko ne može da uđe bez odobrenja zaposlenih

Radnici Željezare štrajkuju glađu, predstavnici Vlade bi danas mogli da ih posjete

Prekinuti pregovori o prodaji fabrike. Davidović tvrdi da nisu dobili odgovore na zahtjeve od ministarstava, a premijer da su oni prihvaćeni i da treba da se dogovore detalji

9247 pregleda 9 komentar(a)
Radnici Željezare od sinoć na krovu upravne zgrade, Foto: Foto: Dijana Savović/TV Vijesti
Radnici Željezare od sinoć na krovu upravne zgrade, Foto: Foto: Dijana Savović/TV Vijesti

Radnici Željezare zauzeli su fabriku i niko više neće moći da uđe u nju bez našeg odobrenja. Mi smo na krovu započeli štrajk glađu, kazao je “Vijestima” predstavnik radnika Ivan Vujović.On je naveo da im se niko nije obratio, ni iz Vlade ni zainteresovani kupac Miodrag Daka Davidović, od kada su oko 18 časova najavili radikalizaciju protesta i pozvali predstavnike Vlade i Davidovića da im objasne zbog čega su obustavljeni pregovori o kupovini fabrike.

”Niko više neće moći da uđe u fabriku, ni sadašnji vlasnik ni bilo ko drugi. Pregovori o prodaji Željezare neće se više voditi bez nas. Poziv Davidoviću i predstavnicima Vlade da nam objasne šta se desilo i ko je kriv za prekid pregovora. Mi ćemo biti u štrajku glađu na krovu upravne zgrade, dok se ti problemi ne riješe”, kazao je Vujović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predstavnici Vlade bi danas mogli posjetiti radnike nakon što dobiju zvaničnu informaciju o pregovorima o prodaji Željezare od sadašnjeg vlasnika turske Tosjali grupe i zainteresovanog kupca Davidovića.

Prema ranijim najavama, juče je Davidović trebalo da dobije odgovore od Vlade u vezi s njegovim zahtjevom da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetro elektrana za budući rad Željezare, da se vrati pravo Željezare na korišćenje voda iz Liverovića čiju branu je ona gradila i krečane na njenom bivšem kamenolomu na Budošu.

On je naveo da su ga predstavnici Tosjali grupe obavijestili da pregovore u kupovini Željezare mogu nastaviti 22. avgusta, ali i da nije dobio odgovore za zahtjeve upućene ministarstvima, što onemogućava njegovu namjeru da preuzme ovu fabriku i ponovo pokrene proizvodnju.

”Svjedoci ste da sam protekla tri mjeseca sa radnicima obilazio nadležna ministarstva, ali da nismo dobili odgovore na pitanja struje, vode i korišćenja kamenoloma”, kazao je Davidović.

On je naveo da je nastavak pregovora nemoguć bez odgovora države na ova pitanja.

Radnike su uznemirile oprečne izjave, Davidović koji je kazao da država nije izašla u susret njegovim zahtjevima i premijera Dritana Abazovića koji je tvrdio da je država izašla u susret i da ministarstva i Davidović treba da dogovore tehničke detalje. On je najavio i da država ne može uticati na dogovor između dvije strane.

”Imamo u istom minutu dvije izjave, jednu od premijera koji je rekao da je sve što je traženo dobijeno od države i drugu izjavu Davidovića koji je rekao da nije dobio ništa od države”, rekao je Vujović, za TV Vijesti sinoć u pola sedam.

On je rekao da pozivaju Davidovića i Abazovića da dođu i da saopšte “ko je kriv, ko je slagao radnike Željezare, jer mi više ne vjerujemo nikome”.

Željezara je prestala sa proizvodnjom prije godinu i po i od tada radnici dobijaju zarade na nivou minimalne. Predstavnici Tosjalija tada su od Vlade zatražili više ustupake među kojim je bio i garancije cijene struje od 24 eura za megavatčas. Agencija za zaštitu konkurentnosti je saopštila da bi ispunjenje tih zahtjeva značilo kršenje zakona. EPCG sada svojoj firmi CEDIS prodaje struju po 116 eura za MWh, za pokriće tehničkih gubitaka na mreži.

Turski vlasnik je najavio da će od 1. septembra sa radnicima biti raskinuti ugovori o radu.

”Prvog septembra ostajemo bez posla i to sigurno nećemo dozvoliti. Ukoliko gospodin Davidović nije sposoban da preuzme ovu fabriku, pozivamo državu da je preuzme, jer mislimo da je sposobna da je vodi, da ovdje ima dovoljno kadra sposobnog da Željezaru podigne na noge”, rekao je ranije juče Vujović.