Šćekić: Vlada SNP-a zaustavila šverc cigara koji ste vi sa DPS-om uspješno sprovodili

On je kazao da činjenice o radu 43. Vlade Crne Gore govore suprotno, te da su tokom učešća SNP-a u 43. Vladi započela hapšenja istaknutih članova DPS-a, da je ta Vlada sa SNP-om zaustavila šverc cigareta

13578 pregleda 46 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je da današnjim saopštenjem pokret Evropa Sad, jeftinim tvrdnjama pokušava da svoju krivicu za stanje u zdravstvu Crne Gore prebaci na njega (Šćekića) i, "što je još frapatnije, Socijalističku narodnu partiju (SNP) dovede u neku interesnu ili koalicionu vezu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS)".

Šćekić je saopštio da su nakon preuzimanja vlasti u Beranama 2014. godine podnijeli 10 krivičnih prijava protiv DPS rukovodioca.

"A i, ne zaboravite, da nije bilo pobjede SNP-a u Beranama nad DPS-om i Milom Đukanovićem ne biste ni vi 2020. godine imali jedinstvenu priliku da budete ministri. Naučite da poštujete ljude i povjerenje koje ste od njih nekada dobili, jer ovo ponašanje i izjave dokazuju da vam je želja za vlašću jedini motiv za političko delovanje", saopštio je Šćekić.

On je kazao da činjenice o radu 43. Vlade Crne Gore govore suprotno, te da su tokom učešća SNP-a u 43. Vladi započela hapšenja istaknutih članova DPS-a, da je ta Vlada sa SNP-om zaustavila šverc cigareta "koji ste upravo vi sa DPS-om vrlo uspješno sprovodili tokom 42. Vlade Zdravka Krivokapića".

Ministar zdravlje je dodao da je 43. Vlada pripremila Zakon o nelegalno stečenoj imovini, najavila popis stanovništva, potpisala Temeljni ugovor sa SPC i stvorila preduslove da se realizuje većina onih stvari koje su bili istinska izborna volja 30.avgusta 2020. godine".

"Bivši ministri, da vas podsjetim da sam vas kao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) upozoravao u pisanoj formi da će tokom 2022. biti potrebno dodatno izdvajanje za zdravstvo u Crnoj Gori i to dopisom broj 01-2134 od 16.03.2021 godine (medijima moze biti dostupna dokumentacija).Tadašnji ministar Spajić se oglušio o moje dopise", tvrdi Šćekić.

"Bili ste svjesni duga FZO koji je naslijeđen i uvećan tokom COVID pandemije, ali ste taj dug Fonda „ekspertski“ riješili tako što se mu ukinuli jedini izvor prihoda i ukinuli doprinose za zdravstvo koji su u budžet Crne Gore donosili gotovo 200 miliona prihoda godišnje", saopštio je Ščekić.

On je poručio bivšem ministru finansija Milojku Spajiću da je prilikom predstavljanja budžeta, uvjeravao javnost da primjena programa Evropa Sad neće ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema Crne Gore, jer će praznina u budžetu, nastala ukidanjem doprinosa za zdravstvo biti nadomještena Zakonom o Igrama na sreću, prodajom nelegalno stečene imovine, prihodima od markiranja goriva, kripto valutama itd.

"Od tih vaših najavljenih zakona i novih prihoda, 2022. godine imamo 0 zakona i 0 prihoda. Nama ste ostavili obavezu da obezbijedimo sredstva za sprovođenje vaših odluka, za koje ste bili upozoreni od više međunarodnih finansijskih institucija da su neodržive i da ih treba uvoditi sukcesivno, kroz duži vremenski period. To što u budžetu imamo veću naplatu prihoda, nije vaša zasluga i žalosno je što se time hvalite, jer su oni isključivo posledica rasta cijena energenata usled rata u Ukrajini, rasta cijena na malo uzrokovane inflacijom i zaustavljanjem nelegalne trgovine cigaretama, zbog čega je drastično porasla naplata PDV-a i akciza, samim tim i prihoda za budžet", rekao je Šćekić.

Naveo je da su ministri iz redova SNP-a u više navrata kategorički odbili mogućnost smanjenja plata i penzija, koje je parlament izglasao, "stoga Vaše optužbe predstavljaju nastavak niza neistina, na koje smo navikli od vas i vašeg odbačenog lidera Zdravka Krivokapića".

Šćekić je naveo da će sve plate, penzije i socijalna davanja biti isplaćena, te da će minimalne penzije biti povećane na 270 eura. "a to je ono što vi nijeste čak ni pomenuli, a kamoli sproveli. I sve to parama koje vi, bivši ministri, nijeste obezbijedili".

"Od osnivanja pokreta Evropa Sad, senzacionalnim obećanjima pokušavate da zavedete naivne i lakovjerne da glasaju za vas. Prestanite, jer su to obične bajke za malu djecu", zaključio je Šćekić.

Bonus video: