Radnici Željezare opet pozvali Ibrahimovića da dozvoli EPCG da izađe sa akcijama na berzi

"Zato završavajte ovaj posao što prije, jer radnici i njihove porodice ne mogu više da čekaju. Obećali ste radnicima, zato nemojte da ih iznevjerite", kazao je predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović

15670 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici Željezare Tosčelik pozivali su još jednom ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića da dozvoli Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da izađe sa akcijama na berzi.

"Nadamo se da je ministar dovoljno odgovoran prema sopstvenim građanima i da je, kao što i sam kaže, posvećen evropskim vrijednostima, jer kako se ponašao turski vlasnik u Crnoj Gori u proteklih deset godina sigurno nije ni slovo E od evropskih vrijednosti. Ministar, koji je završio metalurški fakultet, nadamo se da će pomoći fabrici koja se bavi metalurgijom i proizvodnjom čelika. Takođe apelujemo na Vladu na čelu sa premijerom, i Elektroprivredu, na čelu sa Đukanovićem, da u što skorijem roku završe pregovore sa turskim Tosjalijem", kazao je predsjednik Sindikata Ivan Vujović.

Podsjetio je da pregovori traju mjesec, ali da i dalje "tapkaju u mjestu" pa imaju osjećaj da se neko igra "gluvih telefona". "Ako je potrebno da se turski vlasnik pozove u Crnu Goru, ili da delegacija EPCG ode za Tursku, ali mislimo da je sastanak u četiri oka najdjelotvorniji. Zato završavajte ovaj posao što prije, jer radnici i njihove porodice ne mogu više da čekaju. Obećali ste radnicima, zato nemojte da ih iznevjerite. Takođe pitamo Anu Vujošević šta se dešava sa inspekcijom? Da li ima slobodnih inspektora? Vlasnik koji je lagerovao toliki kancerogeni otpad u centru Nikšića, nema nikakvih sankcija", stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik.

Kako je naveo, od 1. januara ove godine, kad je počeo da se primjenjuje program "Evropa sad", radnici koji nijesu bili angažovani nijesu dobijali zdravstveno osiguranje, a nijih tridesetak koji su bili radno angažovani esu.

"Da li je država davala taj novac Tosčeliku? Da li je menadžment uzimao taj novac i svjesno potkradao i radnike i državu? Da li je to krivično djelo? Zašto je radnicima za vrijeme nedolaska na svoja radna mjesta redovno odbijano za topli obrok? I još mnogo zašto, kako i kad? I na samom kraju jedno veliko zašto inspekcija ne radi svoj dio posla i još veće zašto država dozvoljava da se turski investitor u kontinuitetu na ovaj način ophodi prema radnicima i prema državi", zaključio je Vujović.

Bonus video: