Đukanović predložio Žugića za guvernera Centralne banke

Predsjednik Crne Gore u obrazloženju naveo da, na osnovu rezultata, smatra opravdanim da za guvernera Centralne banke Crne Gore predložim Žugića, koji je i do sada vršio tu funkciju

41841 pregleda 147 komentar(a)
Žugić, Foto: Luka Zeković
Žugić, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je predlog predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović da za guvernera Centralne banke Crne Gore bude imenovan Radoje Žugić.

U obrazloženju Đukanović je naveo da nakon što je sagledao obavještenje Savjeta Centralne banke Crne Gore o isteku mandata guvernera, dostavljeno 22. jula 2022. godine da je saglasno rezultatima Centralne banke, kao i ocjene međunarodnih institucija o radu ove institucije, smatrao opravdanim da za guvernera Centralne banke Crne Gore predloži Žugića, koji je i do sada vršio tu funkciju.

U obrazloženju, Đukanović je naveo i da je za vrijeme mandata Žugića, "Centralna banka ispunila svoju Ustavom definisanu obavezu i očuvala stabilnost bankarskog i finansijskog sistema, uprkos veoma složenim okolnostima koje su karakterisali poremećaji ekonomskog i društvenog okruženja izazvani prvenstveno pandemijom koronavirusa".

"Ovakve ocjene date su i od strane Evropske komisije, kao i relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, kao što su Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond. Crnogorski bankarski sektor, koji zauzima dominantnu poziciju u finansijskom sistemu Crne Gore, stabilan je, visoko likvidan i adekvatno kapitalizovan. Kroz intenzivnu kreditnu aktivnost banke dokazuju svoju spremnost da daju doprinos oporavku domaće privrede i budu zamajac ekonomskog rasta u narednom periodu, dok kontinuirani rast depozita potvrđuje snažno povjerenje u stabilnost bankarskog sektora, očuvanu efikasnim i proaktivnim radom Centralne banke Crne Gore", naveo je između ostalog Đukanović u obrazloženju koje je uputio Đurović.

Dodao je i da "budući izazovi sa kojima će se suočavati ne samo crnogorska već i svjetska ekonomija, obavezuju na poseban oprez, budnost, hrabro i blagovremeno djelovanje Centralne banke Crne Gore, kakvo je bilo i do sada njenim rukovođenjem od strane sadašnjeg guvernera dr Radoja Žugića".

"Svojim bogatim radnim iskustvom, navedenim rezultatima i ocjenama međunarodnih institucija, dr Radoje Žugić opravdava moj Predlog da ponovo bude imenovan od strane Skupštine Crne Gore za guvernera Centralne banke Crne Gore, uz uvjerenje da će i dalje biti maksimalno posvećen unapređenju poslovanja crnogorske vrhovne monetarne institucije i stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema", naveo je između ostalog Đukanović.

Povezani članci

18. Jul 2022.

Žugiću ističe mandat, Đukanović daje predlog

Bonus video: