Skupština akcionara EPCG nije odlučivala o kupovini Željezare, Šahmanović kazao da Vlada nije zauzela stav

Predsjednik Odbora EPCG Milutin Đukanović bio je optimista i kazao je radnicima Željezare da se drže "dogovora koji je postignut sa premijerom, ministrom finansija“ i sa njima

8339 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) nije odlučivala o kupovini Željezare jer je predstavnik države, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, kazao da Vlada nije zauzela stav i da nije u mogućnosti da se izjasni po tom pitanju.

„S obzirom da Vlada nije zauzela stav nijesam u mogućnosti da se izjasnim po ovoj tački već koristim ovu priliku da uputim molbu Odbora direktora da pripremi predlog odluke i da to pošalje sa ostalim pripadajućim materijalom, koji se odnosi na studiju opravdanosti investicije i sa svim ostalim dokumentima za koje smatrate da mogu potvrditi opravdanost investicije kupovine Željezare“, kazao je na Skupštini akcionara Šahmanović.

Iako se na skupštini nije raspravljalo o davanju saglasnosti da se krene u kupovinu Željezare, danas izabrani predsjednik Odbora EPCG Milutin Đukanović bio je optimista i kazao je radnicima Željezare da se drže "dogovora koji je postignut sa premijerom, ministrom finansija“ i sa njima.

„Mislim da će biti dobro raspoloženje i u novom Odboru direktora. Ostalo je pet starih članova. Mislim da ćemo brzo ići u tom pravcu. Mislimo da je imovina Željezare vrlo značajna, da je njena vrijednost mnogo veća nego što je taj iznos novca. Napravićemo određeni biznis plan i ići ćemo korak po korak. Mislim da smo u stanju da valorizujemo tu imovinu i da od toga svi imaju koristi i šira društvena zajednica i radnici Željezare“, kazao je Đukanović.

Radnici Željezare su odluku o sudbini fabrike, ali i o njihovoj sudbini, čekali ispred hotela „Jugoslavija“, gdje je održana Skupština akcionara EPCG, vjerujući da je njihovoj aganiji došao kraj, posebno što im je predsjednik Vlade Dritan Abazović krajem prošle sedmice kazao da je kupovina Željezare maltene gotova stvar i da se, po njegovom mišljenju, ta tačka nije ni morala naći na Skupštini.

Radnici nijesu krili razočarenje, ali i iznerviranost stavom Šahmanovića i pitali su kome da vjeruju da Vlada nema stav – premijeru ili državnom sekretaru u ministarstvu koje vodi Ervin Ibrahimović.

„Ovo je igra. Prije dva dana imamo izjavu predsjednika Vlade da se ide u pravcu kupovine Željezare, a sada predstavnik Vlade, za koga ne znamo da li je iznio zvaničan stav Vlade ili samo Ministarstva kapitalnih investicija, kaže da nemaju stav. Mislim da je ovo smiješno. Došao je čovjek i rekao da Vlada nema stav, a dva mjeseca pričamo da Elektroprivreda preuzme željezaru. Ako Šahmanović misli da se sprda sa radnicima Željezare grdno se prevario. Doćemo kod njega pred kancelariju. Premijer je čak rekao da nije bilo potrebe da se stavlja ova tačka, a sada predstavnik Vlade drugo saopštava. Vidjećemo ko ne govori istinu radnicima Željezare – premijer ili Šahmanović“, kazao je predsjednik Sindikata Ivan Vujović.

Radnik Ljubiša Đikanović pitao je Milutina Đukanovića, koji je jedini izašao da razgovara sa radnicima, da li bi država kupila akcije od Elektroprivrede da nije bilo priče o prodaji Željezare.

„Tu ste potpuno u pravu. To je bio čitavi paket da se preko kupovine sopstvenih akcija omogući Elektroprivredi da kupi imovinu Željezare. Vlada je mogla da da ili ne da saglasnost, ali to je u krajnjem slučaju u nadležnosti Odbora direktora. Odbor će vrlo brzo donijeti odluke“, obećao je Đukanović.

Vujović je kazao da razumije revolt radnika jer se osjećaju prevarenima, ali i poručio da oni neće odustati od borbe i protesta.

„Znamo svi kakvo je stanje u Crnpj Gori a zamislite kako je ljudima koji nemaju primanja. Iskreno se nadam da će država napokon biti ozbiljna i da će ovo riješiti. Neka kažu da neće da uzmu Željezaru, da su nas sve slagali, ali bar da znamo na čemu smo. A ne razgovaramo, pregovaramo, a mi smo na istom mjestu. U stvari nijesmo. Tada smo bili radnici, a sad smo na Birou rada. Sve ovo je dosta neozbiljno. Samo smo mi ovdje bili ozbiljni. Svakom smo vjerovali i nadali se a evo gdje smo došli. Poručujemo još jednom da nećemo odustati i neće nas slomiti. Rekli smo da Željezara neće nikome valjati, ako ne bude valjala nama“, poručio je Vujović.

Ljubiša Đikanović je pitao Đukanovića kada su se poslednji čuli sa turskim investirom.

„Gospoda iz Tosčelika čekaju da se završi skupština društva i da samo društvo donese odluke. Mislim da sa ovom skupštinom i sa konstitutivnom sjednicom stvaraju se uslovi da se nastave pregovori sa Tosčelikom o kupovini imovine Željezare“, kazao je Đukanović.

Bonus video: