Knežević: Bolnica Meljine može opstati, država je na potezu

Knežević tvrdi da je njegov konzorcijum spriječen da realizuje projekat "Meljine" i da je posebnu ulogu u tim opstrukcijama i u otimanju imovine, kako kaže, imala kriminalna grupa iz Privrednog suda koju je predvodio uhapšeni bivši predsjednik Blažo Jovanić

39722 pregleda 41 komentar(a)
Traži odšetu u arbitraži od 80 miliona eura:Duško Knežević, Foto: Savo Prelevic
Traži odšetu u arbitraži od 80 miliona eura:Duško Knežević, Foto: Savo Prelevic

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević za “Vijesti” je kazao da bolnica Meljine može da opstane, te je država Crna Gora sada na potezu i da vjeruje da će angažovati ozbiljne timove koji će zajedno sa timom eksperata i advokata vlasnika bolnice pronaći što kvalitetnije rješenje za nju.

Vlasnik Opšte bolnice Meljine je posebna kompanija “Meljine kompleks”, kojom većinski gazduje “Atlas CAP” povezan sa Kneževićem.

Za rad jedine bolnice u hercegnovskoj opštini neophodna pomoć države do 115.000 eura mjesečno koju Vlada ne može da obezbijedi jer nema zakonski osnov za nju.

Kneževićev konzorcijum je bivšu vojnu bolnicu sa 50 hiljada kvadrata zemljišta i 19 objekata kupio 2008. za formalno 25 miliona eura, ali je iznos platio u obveznicama koje su ga koštale oko 10 do 12 miliona eura. Kupac se obavezao da će u budući turistički i bolnički kompleks uložiti 119 miliona eura, ali su uložena svega tri miliona uz obrazloženja da je Opština kasnila sa urbanističkim planovima. Savjet za privatizaciju je 2015. godine pokrenuo inicijativu za raskid ugovora, ali se to nije desilo.

Izopšteni iz svih dešavanja

U Privrednom sudu je u septembru 2019. godine, na zahtjev Elektroprivrede otvorio stečaj u bolnici Meljine zbog duga od 242,3 hiljade eura.

”Bolnica Meljine i druga kompanija “Meljine kompleks” su od 2018. godine zarobljene od strane kriminalne grupe iz Privrednog suda i osoba koja su im u tome pomogle. Zbog toga smo izopšteni iz svih dešavanja u “Meljine kompleksu”. Nije mi poznato da li je bolnica opterećena novim obavezama. Pod velikim znakom pitanja je zakonitost njenog finansiranja u ovom trenutku”, istakao je Knežević.

Prema njegovim riječima, uložili su mnogo napora da se projekat “Meljine” realizuje na način kako bi to odgovaralo svim interesnim grupama, počev od sklapanja strateškog partnerstva 2008. godine sa kompanijom u vlasništvu kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata iz Abu Dabija, pa do pregovora sa Ministarstvom finansija 2018. godine kada su bili na pragu dogovora oko rješenja za bolnicu.

bolnica Meljine
foto: Slavica Kosić

”Međutim, imali smo mnogo opstrukcija i prepreka u realizaciji projekta. Vlada Crne Gore nije predala konzorcijimu Meljine sve parcele koje su bile predmet Ugovora o kupovini, prodaji i investiranju CVMU “Meljine”, pa nijesmo mogli pristupiti procesu kompletiranja planske dokumentacije i dobijanju građevinske dozvole za projekat. Zbog zaustavljenog dinamičkog plana u pripremnoj fazi projekta, izgubili smo strateškog partnera bez naše krivice, a poslije toga su krenuli ozbiljni udari da se “Meljine kompleks” otme i da drugom investitoru. Posebna uloga u opstrukcijama u realizaciji ovog projekta i u otimanju imovine kompleksa imao je Privredni sud na čelu sa Blažom Jovanićem, ali i direktorica bolnice Meljine Olivera Mihailović Elez koja je podnijela predlog za otvaranje stečajnog postupka nad društvom “Meljine kompleks”. U toku postupka stečaja koji je tri puta pokrenut, Elez je postupala sa umišljajem da kompaniji u kojoj je ona bila odgovorno lice nanese štetu”, rekao je Knežević, dodajući da je Elez uplaćena potraživanja po osnovu zarada vratila na račun kompanije “Atlas Cap”, o čemu u sudskim spisima postoje dokazi”, naglasio je Knežević.

On je istakao da je svojim postupanjem, Elez nanijela štetu konzorcijumu “Meljine kompleks”, zdravstvenom sistemu, državi i građanima, te da je to Apelacioni sud vrlo precizno identifikovao i opisao u obarajućem rješenju o stečaju i da su epilog svi postupci koji se danas vode pred domaćim i međunarodnim sudovima, uključujući i arbitražni sud sa odštetnim zahtjevom od 80 miliona.

”Stečajna uprava je uhapšena zajedno sa njihovim šefom Blažom Jovanićem i od te stečajne uprave koja je radila pod kontrolom Jovanića nijesmo dobili nijednu informaciju. On je imao plan da bolnicu Meljine otme i preda je u ruke privatnom investitoru koji bi bolnicu vjerovatno srušio i izgradio zgrade, budući da u tom slučaju novi vlasnik ne bi imao nijednu obavezu iz ugovora o kupovini, prodaji i investiranju CVMU Meljine”, naglasio je Knežević.

Propali pregovori sa Vladom Duška Markovića

Na pitanje da li je spreman da izvrši dokapitalizaciji bolnice i njenog vlasnika “Meljine kompleksa” kako bi se isplatili dugovi i okončao stečaj, Knežević je odgvorio da je u ovom trenutku država Crna Gora na potezu.

”Konzorcijumu Meljine napravljeno je mnogo štete. Zbog postupanja institucija i pojedinaca ili propuštanja preduzimanja određenih radnji, danas imamo parnični postupak sa državom, dva stečajna postupka i privremenu mjeru na imovini. Činjenica je i da Specijalno državno tužilaštvo nije uvažilo odluke koje je Interpol donio kada je ukinuo međunarodnu potjernicu protiv mene, čime mi je onemogućeno pravo na pravično suđenje i, dodatno, imovina blokirana. Kao rezultat tog djelovanja države i institucija, mi smo pokrenuli arbitražni postupak ukupne vrijednosti 80 miliona za “Meljine kompleks”. Ishod tog postupka svim iskusnim pravnicima i advokatima je jasan, jer je država postupala na način da je njen poraz u tom postupku izvjestan. Zbog toga očekujemo da država sada istupi sa određenim predlozima i rješenjima, kako bi zaustavila nastanak još veće štete za “Meljine kompleks” pa samim tim i za Crnu Goru”, ocijenio je Knežević.

On je rekao da su posljednje razgovore u vezi sa ovim pitanjem imali sa Vladom premijera Duška Markovića i tadašnjim ministrom finansija Darkom Radunovićem, ali i pored njihove nesporne volje pregovori su naprasno prekinuti uz vrlo neobična objašnjenja.

”Razumjeli smo iz toga da je sa najviših instanci došlo do promjene plana. Ponavljam, volja za pregovore i određenu vrstu poravnanja, bila je nesporna kada je u pitanju bivši predsjednik Vlade Duško Marković. U tom periodu mi smo bili spremni i na niži iznos poravnanja. Danas, kada država treba da isplati 80 miliona eura bez kamata, odgovornost za prekid pregovora 2018. godine i poravnanje treba potražiti u redovima ministara tadašnje Vlade kod kojih Duško Marković nije mogao da dobije glasove. Sagledavajući trenutnu situaciju u kompleksu Meljine i štetu koja je do sada prouzrokovana zdravstvenom sistemu i građanima Herceg Novog, drugih gradova u Boki Kotorskoj i na primorju koji su koristili usluge bolnice vjerujem da je sada došlo do sazrijevanja i povećanja svijesti kod državnih funkcionera i lokalne vlasti o važnosti bolnice. Sada je država na potezu i vjerujem da će država angažovati ozbiljne timove koji će se sastati sa našim timom eksperata i advokata u cilju iznalaženja što kvalitetnijeg rješenja za bolnicu”, zaključio je Knežević.

Novi investitor ne bi imao nijednu investicionu obavezu

”Vijesti” su pitale Kneževića šta će uraditi ako stečajna uprava uskoro objavi oglase za prodaju “Meljine kompleksa” i bolnice.

”Želim da upozorim javnost da prodaja imovine bolnice i “Meljine kompleksa” znači guranje u ruke privatnih investitora koji nakon te kupovine više nemaju nijednu obavezu prema investicionom programu, ugovoru o kupovini kompleksa niti prema bilo kome, uključujući i državu. Da to prikažem slikovitije - nakon prodaje imovine bolnice u stečaju, novi vlasnik bi iselio bolnicu, nakon toga bi je srušio i na njenom mjestu sagradio ono što odgovara njegovim vlastitim interesima. To bi mogle biti zgrade, hoteli, ili nešto sasvim drugo. Vjerujem da je javnosti na osnovu ovakvog objašnjenja jasno kakva bi bila sudbina bolnice. Upravo to je ono što su namjeravali da urade Blažo Jovanić i njegova grupa”, rekao je Knežević.

Poslanici danas o stanju u bolnici, protest građana u nedjelju

Kontrola postupka privatizacije bolnice Meljine biće otvorena danas u parlamentu na sjednici Komsije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije, dok je lokalna vlast u Herceg Novom najavila da će u nedelju blokirati granični prelaz Debeli brijeg.

Protesti su najavljeni prošle sedmice nakon sjednice lokalnog parlamenta sa koje je poručeno da neće dozvoliti gašenje bolnice i sa koje je Vladi postavljen ultimatum da riješi problem i vrati bolnici u javni zdravstveni sistem.

Bonus video: