Najviše novca u 2023. za puteve i ski-centre

Za projekte putne infrastrukture predviđeno 90 miliona eura, a za nova skijališta i poboljšanje postojećih 24 miliona. Kapitalni budžet za narednu godinu od preko 200 miliona obuhvata 294 projekta u svim crnogorskim opštinama

43867 pregleda 39 komentar(a)
Za poboljšanje saobraćaja pola kapitalnog budžeta (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Za poboljšanje saobraćaja pola kapitalnog budžeta (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Izgradnja klinike za mentalno zdravlje u Podgorici, rekonstrukcija magistralnih i regionalnih puteva Tivat - Jaz, Mateševo - Kolašin, Cetinje - Čevo, Lubnice - Jezerine i Rožaje - Špiljani, izgradnja komandne zgrade Mornarice u Baru, prilaznog puta i parkinga za žičaru Kotor - Lovćen, ski centara Hajla, Cmiljača i Žarski, garaže i hidrotehničkih instalacija za skijalište Kolašin,... su najveće kapitalne investicije koje će se platiti iz budžeta za narednu godinu.

Uprava za saobraćaj realizovaće investicije vrijedne 90 miliona eura, a Uprava za kapitalne projekte od 112,7 miliona eura. Uprava za željeznice u razvoj, uređenje i nadzor željezničkog saobraćaja ulaže 22,8 miliona eura. Predviđena su ukupno 294 projekta.

Prema programskoj klasifikaciji najviše novca biće investirano u projekte putne infrastrukture i niskogradnje 109 miliona, u objekte turističke namjene 27 miliona, vojne objekte 13,6 miliona, ekologija i priroda 13 miliona, zdravstva 10,3 miliona, industrija i regionalni razvoj 7,5 miliona eura, obrazovanja 6,5 miliona, sporta četiri miliona, pravosuđa 3,9 miliona, kulturne baštine 2,5 miliona, socijalne zaštite milion i po,...

Cetinje - Čevo, Lubnice - Jezerine...

U oblasti saobraćaja najviše novca biće isplaćeno za nastavak rekonstrukcije puta Cetinje - Čevo 8,3 miliona eura, koji se gradi već godinama, dok je sedam miliona eura predviđeno za izgradnju bulevara Tivat - Jaz, odnosno radove koji će na tom projektu biti obavljeni tokom naredne godine.

Za nastavak radova na putu Lubnice - Jezerine biće plaćeno sedam miliona eura u narednoj godini. Treći rok za završetak ovog puta od 14 kilometara istekao je 20. oktobra, a novi četvrti je u julu naredne godine. Osim rokova i trošak izgradnje je aneksima povećan sa 35 na 56 miliona. Iz Uprave za saobraćaj su “Vijestima” krajem oktobra saopštili da su do tada investitoru isplatili 38,3 miliona eura.

Za rekonstrukciju puta Rožaje - Špiljane predviđeno je plaćanje od 5,5 miliona eura, za Meteševo - Kolašin 5,1 milion, za Čevo - Nikšić 3,1 milion, za dionicu Nikšić - Kuside i Nikšić - Jasenovo polje predviđena su 2,4 miliona, a za dionicu Čekanje - Čevo na putu Cetinje - Njeguši 2,2 miliona eura.

Dva i po miliona su predviđena za rekonstrukciju puta Mojkovac - Vrgodo, 2,1 milion za Pljevlja - Meteljka, dva miliona za Virpazar - Golubovci, po milion i po za Vrulja - Miljkovići i Pljevlja - Mihajlovica, po milion za puteve Biševo - Vuča, Kamenički most - Krute, Tuzi - Mataguži...

Za nastavak obilaznice oko Rožaja ostavljena je suma od 2,1 milion, rekonstrukcije puta Podgorica - Tuzi tri miliona i 1,3 miliona za preostalu spornu dionicu na magistralnom putu Podgorica - Danilovgrad, od cetinjskih semafora do Komanskog mosta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Za saniranje više klizišta, kosina i mostova predviđena je suma od 6,7 miliona eura.

Za pripremu žičare tri miliona

Izgradnju dijela lokalne infrastrukture od opština je preuzela Uprava za kapitalne projekte i za njih je predviđena potrošnja 19,2 miliona eura. Pojedinačno najveći projekat u ovom programu je komunalno opremanje buduće žičare Kotor - Lovćen sa izgradnjom parkinga od ukupno dva miliona, kao i milion za izgradnju pristupnih puteva do žičare. Projekat gradnje žičare u julu ove godine je započeo konzorcijum “Leitner - Novi Volvox”, a država se obavezala da će izgraditi put, komunalno opremanje i parking. Rok za završetak trebalo bi da bude julu naredne godine.

Sa polaganja kamena temeljca za žičaru Kotor - Lovćen
Sa polaganja kamena temeljca za žičaru Kotor - Lovćenfoto: Gov.me

U ovom programu nalazi se ukupno 48 projekata, a najznačajniji po iznosu novca su izgradnja podzemnog pješačkog prolaza ispod magistrale u barskom naselju Šušanj, nastavak Bulevara Veljka Vlahovića u Podgorici sa milion eura, rekonstrukcija međuopštinskog puta Šavnik - Plužine, takozvanog južnog durmitorskog prstena, sa 990 hiljada eura, lokalnog puta i javne rasvjete u Komanima 850 hiljada eura, asfaltiranje puta Marina dolina - Radovanova luka sa 800 hiljada, rekonstrukcija lokalnog puta Rubeža - Miolje polje - Morakovo sa 700 hiljada, izgradnja vatrogasnog doma u Nikšiću sa 650 hiljada, uređenje glavne ulice u Gusinju 600 hiljada...

U oblasti životne sredine nalaze se 23 kapitalna projekta ukupne vrijednosti od 12,5 miliona eura. Najznačajniji po iznosu novca su izgradnje ekološke zgrade Ministarstva ekologije i prostornog planiranja tri miliona eura, regulacija korita rijeke Rujele u Tuzima od 2,5 miliona, rekonstrukcija uređaja za prečišćavanje otpadnih Voda u Budvi sa milion i po, sprovođenje mjera toplifikacije Pljevalja sa 1,3 miliona, izgradnja vodovodne mreže na Luštici sa 900 hiljada,...

Za projekte obrazovanja 6,2 miliona

Za 32 projekta izgradnje i rekonstrukcije objekata obrazovanja predviđeno je 6,2 miliona eura, od čega je najviše milion i po za osnovnu i muzičku školu “Dušan Korać” u Bijelom Polju, kao i milion eura za dogradnju Arhitektonskog fakulteta. Po oko pola miliona eura navedeno je za vrtić u Radanovićima kod Tivta, toplanu Univerziteta i rekonstrukciju Tehničkih fakulteta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Za projekat izgradnje deset vrtića iz programa sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) predviđene su sume od po 10 do 200 hiljada eura za izradu projekata i pripremu dokumentacije. Takođe za izgradnju i rekonstrukciju sedam škola, koje bi se gradile iz projekta Evropske investicione banke, predviđene su sume po deset hiljada eura za pripremu projekta.

Za izgradnju sportskih objekata predviđena su četiri miliona eura, plus dodatna skoro dva miliona kroz program za Prijestonicu. Dva miliona namijenjana su za rekonstrukciju zapadne tribine stadiona FK Sutjeske u Nikšiću, rekonstrukciju otvorenog bazena u Budvi 700 hiljada, krova na bazenu u Igalu 600 hiljada, za salu u Andrijevici 400 hiljada, za izradu projekta i početak izgradnje sportske zone u Kolašinu 170 hiljada eura,...

Kapitalni budžet za nauku odnosi se na tri projekta od 1,29 miliona eura - završetak naučnog tehnološkog projekta u Podgorici milion eura, za Dom digitalne revolucije u Nikšiću 270 hiljada eura i 20 hiljada za rekonstrukciju zgrade CANU.

Za investicije u kulturi predviđena su dva i po miliona eura, od čega milion za rekonstrukciju zgrade Televizije Nikšić, 679 hiljada za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole u Nikšiću 679 hiljada, rekonstrukciju kaldrme u Starom gradu Ulcinj 435 hiljada, sanaciju bedema u Kotoru 410 hiljada,...

Za zdravstvo 10,3 miliona

Za 24 kapitalna projekta iz oblasti zdravstva predviđeno je 10,3 miliona eura. Najviše novca, 3,55 miliona eura, izdvojeno je za dio radova na Klinici za mentalno zdravlje u Podgorici koji će se obaviti naredne godine. Izgradnja ove klinike počela je u julu ove godine, a ukupna vrijednost je šest miliona eura.

Druga najveća investicija u zdravstvu je nabavka magnetne rezonance “multislice scener” od milion i po eura, zatim slijede rekonstrukcija elektromreže u Kliničkom centru od 775 hiljada eura, adaptacija bolnice u Beranama 730 hiljada, bolnice u Risnu 700 hiljada, formiranje stomatoloških ambulanti u školama 550 hiljada...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Za izgradnju i rekonstrukciju objekata socijalnog staranja predviđeno je milion i po eura, a najviše za izgradnju staračkog doma u Plavu 720 hiljada, dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju 520 hiljada i istog takvog centra u Herceg Novom sa 310 hiljada eura.

Za kapitalne projekte Vojske namijenjeno je 13,6 miliona eura, od čega za komandu Mornarice u Baru 5,6 miliona, 3,1 milion za radar na Bjelasici, po milion i po za dva hangara za održavanje aviona i halikoptera, i za oklopna vozila.

Od projekata iz pravosuđa najviše novca - dva miliona eura predviđeno je za rekonstrukciju zatvora u Spužu, dok je za početak izgradnje zatvora u Mojkovcu usmjeren jedan milion.

Za kapitalne projekte na Cetinju 7,5 miliona

Prema Zakonu o prijestonici predviđen je poseban razvojni projekat za Cetinje koji za narednu godinu vrijedi 7,5 miliona eura.

Od te suma najviše je opredijeljeno za izgradnju sportske hale na Obilića poljani 1,4 miliona, za rekonstrukciju Vučedolske ulice 1,39 miliona, kao i za rekonstrukciju vodovodne mreže u cilju smanjenja gubitaka vode milion eura.

U budžetu je navedeno da će tokom naredne godine obezbijediti deset miliona eura za buduće finansiranja projekta rekonstrukcije vodovodne infrastrukture Cetinja. Novac će se obezbijediti kroz program sa Evropskom investicionom bankom ili dodatnim zaduživanjem.

Cetinje (ilustracija)
Cetinje (ilustracija)foto: Shutterstock

Zbog loše mreže izgubi se 80 odsto vode potisnute sa udaljenog izvorišta Podgor, preko komplikovane mreže pumpi i rezervora usljed velike razlike u nadmorskoj visini. Zbog ovakvog rada pumpi cetinjski Vodovod je veliki potrošač struje koju godinama ne plaća, a dug je narastao na preko osam miliona eura. Rekonstrukcijom mreže smanjili bi se gubici vode, a time i potrebna količina potisnute vode i potrošnja struje.

Od većih investicija tu su i izgradnja hidrotehničkog tunela Belveder 400 hiljada, adaptaciju pomoćnog fudbalskog terena 140 hiljada, program socijalnog stanovanja 500 hiljada...

Za ski-centar Hajla 7,5 miliona

Za kapitalne projekte iz oblasti turizma predviđeno je 27 miliona eura, a od toga 24 miliona su namijenjena za nova skijališta ili poboljšanje postojećih.

Za postojeća dva skijališta u Kolašinu predviđa se potrošnja pet miliona eura za hidrotehničku infrastrukturu, kao i 3,65 miliona eura za garažu.

Za ski-centar na Hajli namijenjeno je 7,5 miliona eura, a za Cmiljaču i Žarski po tri miliona eura, a za njihovo povezivanje dodatni milion eura.

Za nastavak projekta valorizacije Đalovića pećine ostavljeno je 1,9 miliona, kuću voća u Andrijevici pola miliona, za projekat gondole Igalo - Ilinica 100 hiljada,..

Bonus video: