Fidelity o ekonomskoj analizi MEP: Posljednje utočište za matore studentske nade i ustanove pune lažnih diploma...

"Ukoliko u momentima slobodnog vremena izvršite DNK ukrštanje sva četiri koloritna teletabisa, ćutljivog Marti Misterije i legendarnog Ipčeta Ahmedovskog i usput odštampate ovaj materijal, dobićete tri strane koje se mogu komotno nedigitalno šerovati predškolskom uzrastu kao neka vrsta dinosaurus bojanke koja će poslužiti kao papir za švrljanje masnim bojicama petogodišnjaka prije recikliranja"

12660 pregleda 21 komentar(a)
Black friday (Ilustracija), Foto: Pixabay
Black friday (Ilustracija), Foto: Pixabay

Konsultantska firma Fidelity Consulting nazvala je danas analizu "O prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan", koju je uradilo Ministarstvo evropskih poslova (MEP) - "neozbiljnom Black friday (Crni petak) analizom".

U analizi koja je objavljena juče se između ostalog navodi da je "uklanjanje svih granica u regionu rizičan potez, imajući u vidu postojanje "Balkanske rute" kojom se vrše različite kriminalne aktivnosti".

"Nakon pet mjeseci od najave da će Vlada Crne Gore pripremiti detaljnu analizu Inicijative Otvoreni Balkan, konačno je svijetlo dana, na Crni petak (gle čuda), ugledao dokument "Analiza o prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan". Malo uvodne statistike: dokument ima bruto 30 strana ili 26 neto strana kada se makne naslovnica, sadržaj, spisak literature i jedna prazna stranica kojom dokument završava svoje postojanje. U tih 26 strana, ukupno tri strane su posvećene ekonomiji kroz segment "Ekonomski okvir". Uh, tri strane za ekonomiju. Really? Da odmah konstatujemo sljedeće: u duhu Crnog Petka, koji krase nenormalni popusti i još veće umorne gužve, tri negusto kucane strane ekonomskog okvira OB nalaze se na stopostotnom popustu od analitičnosti uz previše semantičkih propusta, sa sve odloženim plaćanjem na plus beskonačno broj rata potpune neozbiljnosti", ističe se u objavi Fidelity Consultinga na Fejsbuku.

Oni su dodali je "juče jasno bilo da su se stvari otele kontroli kada je neki zvuk miš-melodramatike iritantno uporno grickao svježe odštampane tri strane ekonomskog okvira analize".

"Obrni, okreni - navedeni materijal predstavlja posljednje utočište za matore studentske nade i one ustanove koji su pune lažnih diploma, falsfikovanih biografija i završenih divljih fakulteta a koji nekim čudom obnašaju neku javnu funkciju. Ukoliko u momentima slobodnog vremena izvršite DNK ukrštanje sva četiri koloritna teletabisa, ćutljivog Marti Misterije i legendarnog Ipčeta Ahmedovskog i usput odštampate ovaj materijal, dobićete tri strane koje se mogu komotno nedigitalno šerovati predškolskom uzrastu kao neka vrsta dinosaurus bojanke koja će poslužiti kao papir za švrljanje masnim bojicama petogodišnjaka prije recikliranja. Vjerujte, dio analize nazvan "Ekonomski okvir" treba po kratkom postupku uvrstiti kao obaveznu disciplinu nahijskih igara "Bacanje ovakvih analiza s ramena" da bi je učesnici bacili mnogo, mnogo daleko, po mogućnosti do nedavno lansiranog prvog satelita Crne Gore sa kojim bi beskonačno lebdjela i trajno rotirala. Pitate se zašto? Prosto je: ako bi ovaj materijal nekim čudom sreo nekog od brojnih vanzemaljaca, ovaj bi promptno utekao iz svoje intergalaktičke misije pronalaženja inteligentnog života kada bi pročitao makar jedan pasus iz ekonomskog okvira", kazali su iz Fedelity Consultinga.

Iz te konsultantske firme su naveli da daju dokaz ove tvrdnje da ne bude da pišu u prazno.

"Krenimo od tehničkih nepreciznosti. Prvo, naziv dokumenta valja ispraviti i dodati "Crne Gore" pa bi on glasio: "Analiza o prednostima i manama učešća Crne Gore u regionalnoj inicjativi Otvoreni Balkan". Drugo, u tekstu se pominje Zavod za statistiku Crne Gore koji ne postoji, postoji samo Uprava za statistiku Crne Gore. Treće, navedeni su podaci za bruto društveni proizvod, što nije tačno jer se podaci odnose na bruto domaći, a ne društveni proizvod. Okej, okej, svakome se mogu dogoditi slični tehnički propusti, nećemo da sitničarimo; krenimo u seciranje materijala. U trostranom ekonomskom okviru, neophodna analitika je eskivirana jeftinom fintom pubertske površnosti koja ne bi prošla ni u trećoj fudbalskoj ligi Lihtenštajna. Pazite što piše: "Primjetna je nesrazmjernost regionalnog tržišta kao i ekonomski disbalans." Ček ček, kako je ovo tačno, šta li će se desiti kad Crna Gora uđe u EU? A-ha, autori imaju spreman odgovor i "inteligentno" doskaču: "Tačno je da ukoliko Crna Gora postane članica EU, biće još veći disbalans." Ovo je rečenica koju je neko stavio u zvaničan dokument Vlade Crne Gore. Zaista, ovakvom semantikom i argumentima autori mogu da se pohvale jedino drugarima na dosadnim disko školskim igrankama, cupkajući nogicama i cugajući Jupi ili sok na razblaživanje", poručili su iz Fidelity Consultinga.

Po njihovim riječima "melanholična dinamika ovog teksta izaziva neprijatnu nervozu koja se može ublažiti rapidnim eksiranjem šest bensedina u kombinaciji sa litrom ljute šljivovice".

"Kako drugačije svariti sljedeće: "Mjerljive i precizne podatke o tome mogu samo da daju nadležna ministarstva i to nakon temeljnih analiza za čiju je izradu potrebno više od deklarativne političke podrške i jasan zakonodavni i institucionalni okvir adresiran srednjoročnom mapom puta za implementaciju OB". Okej, sigurno željno isčekujete šta su sve od podataka ministarstva dostavila. Odgovor je šokantan, citiramo: "Od 17 ministarstava, sedam nije odgovorilo, četiri je odgovorilo da nemaju dovoljno informacija o inicijativi, jedno ministarstvo je označilo odgovor sa oznakom "interno", dok je pet dostavilo odgovor i ponudilo jednim dijelom svoj stav. Iz odgovora se zaključuje da dva ministarstva vide određeni benefit uključenja u ovaj oblik regionalne saradnje, dok ostala tri napominju važnost Berlinskog procesa i trenutne pozicije Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU." Zbilja, ovo je jedinstven slučaj eksplicitnog priznanja da su ekonomski prerogativi prilično haotično posloženi u nepostojećoj analitici, bez ikakvih podataka velikog broja ministarstava, što je u potpunoj suprotnosti principa prilikom pripreme materijala o ovako ozbiljnoj materiji", piše u objavl Didelity Consultinga.

Oni dalje poručuju "hajde da zanemarimo to što je većina ministarstava iskuliralo dostavljanje materijala o Inicijativi Otvoreni Balkan".

"Đe su razne uprave, agencije, regulatori, kompanije u državnom vlasništvu? Đe je poslovna zajednica, univerziteti, NVO sektor, sindikati? To ništa, makar da ih pitate? Štimungu nedorečenosti ekonomskog okvira posebnu draž daje - postavljanje pitanja u samoj analizi?! "Prije postavljanja pitanja da li je Otvoreni Balkan zamjena za EU integraciju, donosioci odluke o priključenju projektu treba da se zapitaju koji su to benefiti za Crnu Goru a koji su to rizici?". Moramo priznati, ovo je zaista slučaj za druga Frojda jer predstavlja tipičan zločin iz strasti: bez ikakve analitike izvedeš određene ekonomske zaključke, napišeš tri strane koja treba da daju neke odgovore a onda i sam sebi postaviš pitanja koja, kapirate već, ostaju bez odgovora", navodi se.

Iz Fidelity Consultinga su rekli da ekonomske turbulencije tu ne jenjavaju, jer autori u međuvremenu sami sebi postavljaju još jedno (oh ne) pitanje: "Šta Crna Gora može da ponudi ovom tržištu? Radnu snagu, visokoškolski kadar, vodu, meso i suhomesnate proizvode, sirovine poput drveta, boksita, aluminijuma, čelika i potencijalno električnu energiju. Srbija je već najveći uvoznik svinjskog pršuta iz Crne Gore, pa se zbilja postavlja pitanje u kojem pravcu će se kretati izvoz sirovina iz Crne Gore".

"Zanemarimo za tren činjenicu da ove riječi ne prate baš nikakvi analitički podaci o uvozu i izvozu Crne Gore, pa se zapitajmo: kako se autori nijesu sjetili da navedu, recimo, turizam, vodeću privrednu granu u Crnoj Gori, koji direktno i indirektno doprinosi sa 1,6 milijardi eura ekonomiji Crne Gore (preko 30% BDP-a) i u kome je zaposleno oko 70.000 ljudi. Pride, autori ne kontaju da, recimo, čelika nemamo jer Željezara - ne radi. E da, nisu pomenuli ni vino kao rijetki finalni proizvod koji izvozimo. Evo još jedne potvrde da ekonomski dio analize ima upotrebnu vrijednost islapjele Fante sa davno isteklim rokom trajanja koju niko ne želi jer je i narandžasta boja etikete postala crna, kao Black Friday. "Ovdje je, takođe, jako važno procijeniti i rizike od neulaska." Hold my beer, krenuli su sa rizicima i mogućim frkama. Od svih mogućih rizika neulaska Crne Gore u Otvorenom Balkanu, u trostranom okviru tretira se samo Luka Bar, baš ovako: "Sada se više ne nameće pitanje da li je Crnoj Gori potreban Otvoreni Balkan i obrnuto, već ukoliko se Crna Gora ne uključi u projekat da li će moći da izdrži konkurenciju Luke Drač koja će "opsluživati" jedinstvenu ekonomsku zonu Otvorenog Balkana." Ovo je tipičan primjer moderne verzije slovenske antiteze koja je zapravo totalno neprecizna, super paušalna i poprilično neargumnetovana teza u kojoj se prepliću elementi loše drame, dosadnog trilera i priznajemo, sjajne komedije", navode iz Fidelity Consultinga.

Poručuju da bi bilo tu još mnogo toga, ali da zbilja ne treba trošiti dragocjeno vrijeme na ovakve materijale.

"Da zaključimo: ekonomski okvir, kao dio analize, pisan je iz teškog nehata; uz predumišljaj gaženja elementarnih standarda pripreme ovakvih dokumenata, ovo zaista ne može da prođe ni kao na brzinu sklepan seminarski rad na sumnjivom privatnom fakultetu. Čak i na peto čitanje, ekonomski okvir analize zvuči kao da se dogodila policijska racija u dupke punom lokalu nakon koje su ostale polomljene poluprazne flaše i pocijepan lažno kožni inventar sa šankom punim švercovanog alkohola, uz prateći blagi ritam kontuzovane šankrerice koja premotava kameru da vidi ko nije platio račun. Za sami kraj, evo i preporuke za dalje postupanje sa ove tri strane papira: ekonomski okvir analize možete povremeno pofgrijavati na tihoj vatri na prethodno premazanom i nauljanom tiganju nepotrebnosti i jalove površnosti, pa poslužiti kao izgovor za ćeranje poslednjeg gosta sa loše komšijske žurke koji pravi nesnosnu buku", zaključuje se u objavi Fidelity Consultinga.

Bonus video: