Postavljeno 645 solarnih elektrana, do ljeta najmanje 3.000

Do sada završena obuka za 65 timova koji za pet radnih dana prosječno postave oko 80 solarnih elektrana. Do kraja godine poziv građanima za novi projekat Solari 5000+

18329 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Do kraja prošle sedmice izgrađeno je 578 solarnih elektrana kod domaćinstava, a uz to je postavljeno 67 panela na privrednim objektima, ukupno 645, dok je plan da se kompletni projekat Solari 3000+ okonča do početka, a najdalje do polovine 2023. godine.

Ovo je “Vijestima” rečeno iz kompanije “EPCG - Solar gradnja”, firme koju je za potrebe sprovođenja projekta ugradnje solarnih panela formirala Elektroprivreda (EPCG) prije godinu dana, dok je prvi panel postavljen u junu ove godine.

”Do sada je instalirano 578 solarnih elektrana kod domaćinstava i 67 kod pravnih lica. Najviše ugrađenih elektrana je za sada u Nikšiću i Podgorici, a ugrađeno ih je i u drugim opštinama na sjeveru i na jugu. Planirano je da se svih 3.000 solarnih elektrana postavi do početka a najdalje do polovine 2023. godine, što će zavisiti od vremenskih uslova i drugih praktičnih faktora koji su presudni za brzinu sprovođenja montaže”, naveli su iz kompanije na čijem čelu je Ranko Vuksanović.

Saopštili su da ukupna instalirana snaga ugrađenih solarnih elektrana iznosi 5,6 megavati (MW), te da će ukupna snaga na kraju projekta biti 30 MW. Vuksanović je ranije “Vijestima” kazao da do kraja godine očekuje da će biti postavljeno solarnih elektrana instalisane snage od 1,5 MW kod domaćinstava i devet MW kod privrednika.

Tada je i najavio da će biti proizvedeno, kada se kompletan projekat završi, 45.000 megavat sati (MWh) ili 45 gigavat sati (GWh) na godišnjem nivou, što će, prema cijenama električne energije za 2023. godinu, donijeti godišnji prihod od više miliona eura.

Prema predlogu Energetskog bilansa za sljedeću godinu proizvodnja struje iz svih izvora biće 3.598 GWh, od čega 41 GWh iz solarnih elektrana. Prošle godine je ta proizvodnja iznosila 2,66 GWh, tako da će u narednoj godini biti za 15 puta veća zahvaljujući, osim projektu Solari 3000+, gradnji solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru i Krupcu koje bi sa radom trebalo da počnu u oktobru naredne godine.

Prema strukturi 51,2 odsto električne energije bi proizvele hidroelektrane, 38,55 odsto Termoelektrana, 9,11 odsto vjetroelektrane i 1,14 odsto solarne elektrane.

Prijave za Solari 5000+ počinju krajem decembra

Ranije je iz EPCG najavljeno pokretanje projekata Solari 5000+ i 10.000+. Prije više od mjesec dana iz “EPCG-Solar-gradnja” su kazali da je pri kraju izvođenje idejno-tehničkog rješenja i studija izvodljivosti za projekat Solari 5000+.

Kada je u pitanju projekat Solari 10.000+ naveli su da je studija izvodljivosti i idejno-tehničko rješenje predato Vladi kako bi se preko fondova Evropske unije (EU) obezbijedio novac za njegovo izvođenje, dok se sprovođenje projekta očekuje sredinom ili krajem sljedeće godine.

”Vijesti” su pitale to preduzeće da li je završeno izvođenje idejno-tehničkog rješenja i studija izvodljivosti za projekat Solari 5000+ i dokle se stiglo sa procesom dobijanja novca EU za projekat Solari 10000+.

”Realizacija navedenih aktivnosti je još u toku. Očekujemo brzo kompletiranje projektne dokumentacije kako bi se započeli navedeni projekti”, naveli su iz “EPCG - Solari gradnja”.

Istakli su da će do kraja godine biti objavljen javni poziv za građane i privrede u okviru projekta 5000+, a da će se sa sprovođenjem započeti nakon nekoliko mjeseci.

Upitani koliko su do sada kupili solarnih panela, iz kompanije su kazali da je za projekat 3000+ nabavljena sva potrebna oprema, dok će za predstojeće projekte (5000+ i 10000+) biti pokrenut postupak javne nabavke nakon kompletiranja neophodne projektne i administrativne dokumentacije.

Sedmično do 80 solarnih elektrana na domaćinstvima

Kompanija je u februaru i martu počela obuke radnika za postavljanje i ugradnju solarnih panela, a kako se postepeno povećavao broj obučenih timova, tako se povećava i broj ugrađenih solarnih.

Iz preduzeća su poručili da ako su vremenski uslovi pogodni i ako je stanje krovova dobro, za pet radnih dana sedmično i rad u jednoj smjeni, moguće ugraditi 80 solarnih elektrana na domaćinstvima, ukupne snage 450-470 KW.

”Kada govorimo o pravnim licima, na tim objektima postoje pretežno limeni krovovi, što omogućava izgradnju većeg broja sistema približne snage 2MW za jednu radnu nedjelju”, saopštili su iz “EPCG Solari gradnja”.

41GWh je očekivana proizvodnja struje iz solarnih elektrana u 2023. godini, što čini 1,14 odsto ukupne proizvodnje

Dodali su da je ukupan broj obučenih timova za sve regije sada 65, da je ciklus obuke na trenažnom krovu završen, kao i da se standarnim timovima pridružuju pojedini monteri radi sticanja dodatnog iskustva i obavljanja većeg broja montaža.

Prema njihovim riječima, shodno pravilniku o organizaciji i sistematizciji radnih mjesta, koji je koncipiran i donijet od strane “EPCG” kao osnivača, sistematizovano je 565 radnih mjesta na raznim pozicijama, a trenutan broj angažovanih osoba je 553, od kojih je njih 21 zasnovalo stalni radni odnos.

Žele da dođu do krovova svih građana

Iz kompanije su kazali da je interesovanje građana iznad svih očekivanja, što pokazuje broj prijavljenih.

”Za tekući projekat bilo je čak 14.500 prijava, kao i onih koji su se interesovali nakon završetka javnog poziva (28. 2. 2022). Kada objavimo javni poziv građani će biti obaviješteni o svim detaljima, a to će biti ubrzo. Očekujemo da ćemo u narednim godinama doći do svih građana, jer su potencijali ovog izvora energije u Crnoj Gori ogromni, bez obzira na regiju”, zaključili su.

Bonus video: