Radnici Željezare: Abazović da bude dosljedan, Đukanović odgovoran za trenutnu situaciju

Radnici najavili da će se iduće sedmice sa porodicama okupiti ispred parlamenta i ostalih institucija

20506 pregleda 37 komentar(a)
Sa protesta ispred Skupštine Crne Gore, Foto: Ivan Ivanović
Sa protesta ispred Skupštine Crne Gore, Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 02.12.2022. 13:13h

Željezarci su danas održali proteste ispred zgrade predsjednika, Vlade i Skupštine, kao i Ambasade Turske u Podgorici, te zgrade Elektroprivrede u Nikšiću, kako bi tim okupljanjima obilježili šest mjeseci otkako protestuju.

Na skupu ispred Vlade su pozvali premijera Dritana Abazovića da "bude dosljedan" u vezi sa Željezarom, a ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića da bude na strani radnika.

Poručili su, sa protesta ispred zgrade predsjednika, da predsjednika države Mila Đukanovića smatraju odgovornim za situaciju u Željezari.

Prije nego su krenuli ka Podgorici, održali su kratko okupljanje ispred Elektroprivrede, gdje su, kako rekoše, obilježili šest mjeseci "jada i čemera".

Željezara protest
foto: Svetlana Mandić

"Poručujemo ljudima iz EPCG i ljudima koji sjede u Vladi da ovu našu agoniju završavaju što prije jer nema nazad ni nama ni njima. Nama zato što smo deset godina išli unazad i na kraju smo udarili u zid. A taj zid smo mi, naše porodice i naša fabrika. A vama nema nazad zato što treba da pokažete da niste kao oni bivši jer oni su pokazali da su bivši, a vi treba da pokažete da ste budući. Danas smo došli ovdje, s ove strane rampe, ali sljedeći put ćemo doći s druge strane i iskreno se nadamo kao radnici EPCG", poručio je u ime željezaraca Ivan Vujović.

Željezara protest
foto: Svetlana Mandić

Radnici su kazali kako okupljanjima žele obilježiti "šest mjeseci njihove i tragedije njihovih porodica".

Vujović je, na skupu ispred turske ambasade u Podgorici, kazao da su tu došli jer svi pokušaji da stupe u kontakt sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori Songul Ozan nisu urodili plodom.

Željezarci protest
foto: Ivan Ivanović

"Njihov odnos sve više liči na odnos koji je imao Tosčelik prema radnicima zadnjih 10 godina", rekao je Vujović.

On je zatražio da turska ambasada stupi u kontakt sa čelnim ljudima Turske kako bi oni zamolili vlasnika fabrike Fuata Tosjalija da odgovori na ponudu koju je poslala Elektroprivreda za kupovinu fabrike od 20 miliona eura.

"Rekli ste (Ozan) prošle godine da neće Tosčelik napuštati Nikšić i da neće ostaviti radnike na ulici i vidimo danas kakva je situacija. Vi imate moralnu obavezu da nam pomognete", naveo je Vujović.

Željezarci protest
foto: Ivan Ivanović

Željezarci su protestovali i ispred Skupštine.

Jedan od radnika Ljubiša Đikanović je kazao da je sramno da ih od 81 poslanika, dočeka samo jedan (poslanik Radničke partije Maksim Vučinić).

"Naša agonija traje šest mjeseci od kada svakog dana boravimo u krugu fabrike. Tri mjeseca nismo primili platu i najavljujemo da ćemo se opet iduće sedmice sa porodicama okupiti ispred Skupštine i ostalih institucija", rekao je on.

Ispred Skupštine
Ispred Skupštinefoto: Ivan Ivanović

"Institucija Predsjednika jedina zatvorena prethodnih šest mjeseci"

Radnik Milan Kosović je ispred te institucije kazao da smatraju predsjednika Mila Đukanovića odgovornim za situaciju u Željezari.

"Na naše pozive vi ste nam zatvorili vrata".

Dodao je da Đukanović svojim bilateralnim odnosima može riješiti situaciju.

"Pozivamo vas da se uključiti u rješavanje sudbine Željezare i sudbine preko 1.000 građana Nikšića", naveo je on.

Vujović je kazao da je Đukanović glavni, ako ne i jedini krivac, što su radnici Željezare dovedeni u ovakvu situaciju.

"Ovo je jedina institucija koja je ostala prethodnih šest mjeseci zatvorena za radnike Željezare", rekao je Vujović.

On je kazao da je istina da ih jednom primio savjetnik predsjednika, Petar Ivanović, koji im je tada, kako je kazao, obećao sastanke sa turskim zvaničnicima.

"I od tada ni traga ni glasa od Petra Ivanovića", kazao je Vujović.

Željezarci su se zatim uputili ka zgradi Vlade.

Abazović da bude dosljedan u obećanjima

Ispred te institucije radnik Milan Kosović je poručio da im je premijer Dritan Abazović prije šest mjeseci kazao da neće ostaviti zaposlene u Željezari.

"Danas tražimo da nam se konkretno saopšti šta je ispunjeno od obećanog. Obećanje nije to što je od prvog septembra 229 radnika na birou rada. Obećanje nije to što smo dobili mizerne otpremnine od 2.000 eura i koji mnogi od nas nisu ni podigli. Obećanje nije ni to što se radnici mjesecima nalaze na krovu Željezare...", naveo je on.

Radncii Željezare
foto: Ivan Ivanović

Poručio je da je interes ulaska EPCG u Željezaru bila nova nada za radnike.

"Jedini koji je u ovoj priči ispunio svoje ciljeve je turski vlasnik. Zato predsjedniče Vlade, sljedeća sjednica neka bude ključna, dajte nam odgovor jer su radnici Željezare zaslužili da se ova priča završi. Završite je onako kako ste obećali i ostanite upisani u istoriju Željezare. U protivnom radnicima nije ostao drugi izbor sem da golim životima sa svojim porodicima u Podgorici na ova ista mjesta presele svoju borbu", rekao je Kosović.

Vujović je kazao da ih je Abazović primio više puta nego svi prethodnici. On je istakao da znaju da ova Vlada nije kriva za njihove probleme, ali da znaju isto tako da oni moraju da rješavaju probleme koji su napravili njihovi prethodnici.

"Tražimo od premijera da bude dosljedan u vezi Željezare. Ima ljudi kojima nije u interesu da se ovo završi onako kako bi radnici željeli jer bi se tada poteglo pitanje šta su oni radili. Tu tražimo dosljednost Abazovića da pokaže da je jači od njih i da primora Turke da napokon odgovore na ponudu EPCG", naveo je Abazović.

On je naveo da imaju investicioni ugovor "koji kažu da nije obavezujući, a država je sve svoje obaveze ispoštovala, a turski vlasnici nisu niti jednu".

Podsjetio na Abazovićevu izjavu da neće pustiti radnike Željezare.

"Mi poručujemo da se nadamo i da vjerujemo ali isto tako želimo da mu saopštimo da mi nismo isti drugog juna i danas i zato spašavajte radnike i završavajte posao", naveo je on.

On se obratio ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću, koji im je takođe obećao pomoć.

"Mi nismo vidjeli tu pomoć i pozivamo ga da bude na našoj strani. Nemojte da ostanete upisani u istoriji Željezare kao zlotvor, već kao dobrotvor...", rekao je Vujović

Protestom ispred zgrade Vlade završeni su današnji protesti Željezaraca, koji su održani na više lokacija.

Bonus video: