Đurović: Dobro bi bilo obaviti konsultacije oko uvećane dnevnice za djelatnosti koje zahtijevaju neprekidan proces rada

"U tom kontekstu vidim rad medija u Crnoj Gori koji, kao poluga razvoja demokratije kroz sučeljavanje različitih mišljenja i stavova, omogućavuju napredak društva u cjelini i čija djelatnost, stoga mora biti sagledana sa posebnim senzibilitetom. Smatram da bi bilo dobro obaviti i konsultacije u vezi sa tim da li se i koliko ova odredba može negativno odraziti na njihovo poslovanje"

12829 pregleda 11 komentar(a)
Đurović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Đurović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da novina u Opštem kolektivnom ugovoru da se radnicima za rad nedjeljom uplaćuje dnevnica uvećana od 80 odsto nosi rizik za poslovanje dijela privrede, posebno djelatanosti koje zahtijevaju neprekidan proces rada.

"U tom kontekstu vidim rad medija u Crnoj Gori koji, kao poluga razvoja demokratije kroz sučeljavanje različitih mišljenja i stavova, omogućuju napredak društva u cjelini i čija djelatnost, stoga mora biti sagledana sa posebnim senzibilitetom. Smatram da bi bilo dobro obaviti i konsultacije u vezi sa tim da li se i koliko ova odredba može negativno odraziti na njihovo poslovanje", naveo je Đurović.

On je podsjetio da je usvajanje novog Opšteg kolektivnog ugovora kojim se regulišu brojna radnička prava osnovni garant za njihovo ostvarivanje, ali sa druge strane i održivo funkcionisanje privrede.

"Usvajanje OKU od izuzetnog je značaja i u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i obavezama iz poglavlja 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje", ističe Đurović.

Ministar je podsjetio da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja nadležnim institucijama poslalo predlog OKU koji će nakon dobijanja pozitivnog mišljenja, biti upućen Vladi na razmatranje.

"Vjerujem da će Vlada kao i do sada, a u dogovoru sa socijalnim partnerima, donijeti najbolju moguću odluku i za zaposlene i za poslodavce.

Bonus video: