Protest radnika: Država mora zadržati većinsko vlasništvo nad Institutom Igalo

Predsjednica Sindikata poručila da je za radnike neprihvatljivo da se aktuelizuje tema privatizacije

9712 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Radio televizija Herceg Novi
Foto: Radio televizija Herceg Novi

Država mora zadržati većinsko vlasništvo nad Institutom “Dr Simo Milošević” u Igalu prije svega zbog medicinske rehabilitacije i zdravstvenog turizma.

Ovo je poručeno sa današnjeg protesta radnika Instituta, koji su na pola sata blokirali kružni tok u Meljinama, prenosi Radio televizija Herceg Novi.

Predsjednica Sindikata Marija Obradović, u izjavi dostavljenoj "Vijestima" je kazala da dugovi kojima je Institut opterećen nisu posljedica nerada ili lošeg poslovanja nego višedecenijske nebrige, prvenstveno države.

Ona je ukazala da je radnicima jutros uplaćena novembarska plata, a da im se duguje decembarska.

Ona je apelovala na Vladu da sasluša njihove poruke i naglasila da radnici očekuju da se država prema svojoj imovini odnosi domaćinski.

"Institut Igalo je ustanova koja ima strategiju, kadar, znanje i tržište. Mi nismo gubitnici koji traže državnu pomoć. U toku 2022. godine u Institutu se liječilo 19.222 pacijenata ostvareno je 210.000 noćenja, čime smo se približili 2019. god., koja se računa za najprofitabilniju godinu. Dugovi kojima je Institut opterećen nisu posljedica nerada ili lošeg poslovanja nego višedecenijske nebrige, prvenstveno države", navela je Obradović.

protest Herceg Novi Igalo
foto: Radio televizija Herceg Novi

Ona je kazala da se u Institut, kao stratešku ustanovu koja se bavi rehabilitacijom i zdravstvenim turizmom, decenijama nije ulagalo.

"Erozija kadra, posebno visokoobrazovanog traje godinama i na nju se žmuri. Zdravstveni radnici Instituta Igalo su jedini u Crnoj Gori koji ne ostvaruju prava zagarantovana Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvo. Time su koeficijenti zarada daleko ispod onih koje važe u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a slično je i sa zaradama ostalih zaposlenih. To je razlog zašto zaposleni svoja prava potražuju sudskim putem odlaze u ustanove koje ova prava poštuju", navela je Obradović.

Kako je poručuila, Institut nije gubitnik jer ima vrijednost, prvenstveno u ljudstvu i znanju, ali i u zemljištu, objektima, tehnici i programima.

"Za nas je neprihvatljivo da se aktuelizuje tema privatizacije, a posebno po apsurdnoj cijeni, uprkos značajno većoj posljednjoj procijeni vrijednosti Instituta, od 120 miliona eura. U posljednje četiri godine cijene su višestruko porasle, samo je cijena Instituta Igalo ostala ista, mizernih 10 miliona za 228.000 metara kvadratnog zemljišta smještenog na najatraktivnijoj lokaciji u gradu i građevinskih objeka površine oko 85.000 kvadratnih metara", navela je ona.

protest Herceg Novi Igalo
foto: Radio televizija Herceg Novi

Obradović je poručila da država mora zadržati većinsko vlasništvo nad Institutom Igalo prije svega zbog medicinske rehabilitacije

"Preko Fonda zdravstva Crne Gore tokom 2022. godine u Institutu je ostvareno 97.345 noćenja. Pravo na medicinsku rehabilitaciju imaju pacijenti nakon najtežih trauma, hirurških intervencija, preležanog infarkta srca ili moždanog udara, hronični bolesnici sa najtežim oboljenjima, djeca sa poremećajima u razvoju i mnogi drugi. Malo je porodica u Crnoj Gori koje tokom posljednjih decenija nisu imale najbližeg člana ili srodnika na liječenju u Institutu. Oni znaju, kao što i mi znamo, koliko je rada, empatije, profesionalnosti i entuzijazma uloženo u oporavak svakog. Kako ste zamislili organizovati medicinsku rehabilitaciju u Crnoj Gori ako se odričete Instituta Igalo", upitala je ona.

Dodala je i da je zdravstveni turizam prepoznat kao jedna od strateških grana razvoja Crne Gore, a noseća ustanova tog projekta je Institut Igalo, jer je prije više od 70 godina sam koncipiran upravo na toj ideji.

"Zahvaljujući viziji, znanju, strategiji, saradnji, mobilizaciji resursa, poštenju. neviđenom strpljenju upornosti, ova ustanova je od malog liječilišta izrasla u grandiozni zdravstveni sistem, koji svakom društvu može služiti za ponos. Vrhunskim rezultatima i profesionalizmom zaposlenih, izgrađen je brend, koji se na strogom evropskom tržištu visoko kotira kojim se Crna Gora može ponositi izvan svojih granica".

Saopštila je i da je Institut nastavna jedinica Univerziteta u Podgorici, te da je 1976. godine osnovana Viša fizioterapeutska škola, a koja je danas preimenovana u Fakultet primijenjene fizioterapije kao studijski program se nalazi u sastavu Medicinskog fakulteta u Podgorici.

"Kompletna praksa na ovom fakultetu obavlja se u Institutu Igalo. Kako ćemo ovim mladim ljudim reći da za njih ovdje više mjesta nema", navela je Obradović.

Ona je apelovala na nosioce vlasti da se uključe u rješavanju problema.

"Potrudite se da saznate više čime se bavimo. Mi smo ustanova u kojoj se liječe djeca Crne Gore, teško oboljeli i teško povrijeđeni građani. Nema cijene kojom se može platiti poboljšanje kvaliteta života svakog pacijenta i uključivanje u normalan život. Naša vrijednost je u znanju i prepoznata je širom svijeta. Nemojte dozvoliti da Institut mnogo više cijene o njemu više znaju u Norveškoj, Švedskoj Holandiji nego u Podgorici. Nemojte dozvoliti da vas nikada više molimo za pomoć nego uradite što je do vas kako biste na Institut bili ponosni. Ulica nije naš izbor, nego nužda u egzistencijalnoj borbi. Mi samo želimo da radimo svoj posao. želimo da sačuvamo Institut,, Dr Simo Milošević" kao istinski brend Crne Gore", zaključila je Obradović.

Bonus video: