Abazović: Podnijećemo krivičnu prijavu protiv Glavnog grada, "Bemaks" deceniju bio glavni eksploatator

Premijer je kazao da nisu daleko od odluke da se angažuje Vojska da štiti nacionalni interes. "Ne postoji veći ugroženi državni interes od izvorišta Bolje sestra", istakao je on

53948 pregleda 72 komentar(a)
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović poručio je danas da će se država obračunati sa nelegalnim eksploatatorima šljunka i da u tome neće biti selektivnosti.

"Biće saopštavana imena i prezimena, neka ljudi sami sude ko je kriv za situaciju u koju smo došli", rekao je Abazović na pres konferenciji u Vladi, nakon konstitutivne sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

Kazao je da će predsjednik Vlade biti na čelu tima koji će periodično izvještavati o tome što je postignuto.

"Definitivno je da se aktivnosti u vezi sa suzbijanjem ovih radnji ubrzati, kao i uklanjanje svih objekata sa obala Morače i na drugim mjestima", naveo je Abazović.

Premijer je kazao da je kompanija "Bemaks" bila "glavni eksploatator" u protekloj deceniji, i najavio krivičnu prijavu protiv Glavnog grada za ugrožavanje ekonomskih interesa države, rekavši da je ta lokalna samouprava vezala ruke građevinskoj inspekciji da ne može ukloniti objekte "Bemaksa".

Abazović je kazao da nisu daleko od odluke da se angažuje Vojska da štiti nacionalni interes. "Ne postoji trenutno veći ugroženi državni interes od izvorišta Bolje sestra", istakao je on, rekavši da se mora krenuti i sa represivnim mjerama.

Naveo je da je biznis u vezi sa nelegalnom eksploatacijom šljunka u posljednjih 10 do 15 godina bio vrijedan "sigurno blizu milijardu eura".

Abazović je na pitanje da li se i drugi bave nelegalnom eksploatacijom, kazao da "imamo i bahatost Montenegro petrola", navodeći da je ta kompanija i danas vršila nelegalnu eksploataciju.

"Imamo i druge firme, protiv kojih su se već primijenile mjere, to je Cijevna komerc... Ima i drugih, manjih, ima nekoliko koje se vode na fizička lica, danas su pročitana prezimena ljudi..."

Abazović je ocijenio i da je kompanija "Bemaks" sada zainteresovana da se zaustavi eksploatacija na rijekama.

"Vršili su nelegalnu eksploataciju godinama, onda su se prvi povukli, i sada navijaju da se druge firme onemoguće u tome, kako bi te firme dolazile kod njih po materijal, odnosno oni imali monopol", dodao je.

On je rekao i da je racionalan i opravdan predlog NVO sektora da se otvori specijalna linija putem koje bi građani mogli da podnesu prijavu.

Kazao je da je poruka ljudima u državnoj upravi - ko nema smjelosti, neka to i saopšti.

"Neko mora da nadoknadi štetu"

Abazović je naveo i podatke koje su iznijeli iz Regionalnog vodovoda.

"Sve i danas da stane nelegalna eksploatacija šljunka ako budemo pustili prirodu da uradi svoje, treba između 100 i 120 godina da se sve vrati u normalu. Vodostaji opadaju između 50 i 70 litara godišnje, pa nije teško napraviti procjenu ako bi se nastavilo ovim tempom, koliko bi trebalo da primorje ostane bez vode", naveo je Abazović.

Vjerovatno će se uvesti i video nadzor jer se eksploatacija obavlja i u toku noći. "Govorim o zoni u okolini Podgorice, slične mjere će biti i za Lim, Taru..."

Abazović je kazao da je nelegalna eksploatacija šljunka treći po redu najunosniji nelegalni biznis u Crnoj Gori.

"Revitalizovanje prostora, prema nekim procjenama, košta 30 miliona eura. Pa da vidimo ko treba da nadoknati štetu. Nadamo se da će Zakon o porijeklu imovine pomoći, ali moramo da vidimo kako ćemo da adresiramo ako se utvrdi odgovornost, kome ćemo da ispostavimo račun u vezi sa troškovima potrebnim da se revitalizuje prostor", dodao je Abazović.

Abazović je, odgovarajući na pitanje TV Vijesti, naveo da se otvorilo i pitanje mogućnosti da se kompanijama da kamenolom.

"U skladu sa zakonom i na mjestima koje država propiše kao moguća mjesta za eksploataciju u skladu sa zakonom, nemam ništa protiv", naglasio je.

Čim se završi pitanje nelegalne eksploatacije šljunka, preći će se na šume, a onda i na krivolov, poručio je premijer.