Željezarci sele protest ispred EPCG ako ih ne pozovu na razgovor do 6. februara

Vujović rekao da je radnicima najvažnije da ih zaposle i da u narednih 10 dana počnu da rade. Rad, poručuje, mora biti zasnovan na stalnim rješenjima

9403 pregleda 35 komentar(a)
Vujović, Foto: Svetlana Mandić
Vujović, Foto: Svetlana Mandić

Ukoliko bivši željezarci do 6. februara ne dobiju poziv od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), novog vlasnika Željezare, da razgovaraju o početku proizvodnje i njihovim rješenjima za stalno, sa krova fabrike se sele ispred upravne zgrade EPCG, gdje će početi sa protestima 7. februara.

"Za dva dana počinje deveti mjesec otkad su počeli protesti radnika Željezare za odbranu fabrike i svojih radnih mjesta. Fabriku odbranismo, a radnih mjesta ni na vidiku. Šta smo dobili za ovih osam mjeseci neprestane borbe? Dobili smo krivične prijave i na osnovu tih prijava sjutra nam počinje suđenje pred Osnovnim sudom u Nikšiću", rekao je u ime željezaraca Ivan Vujović.

Na današnjem zboru radnika donesena je odluka da čekaju do 6. februara zvaničan poziv od strane EPCG, da vide kada planiraju da ih zaposle.

"Nama je to najvažnije. Naš stav je poznat, a to je da u toku narednih deset dana počnemo da radimo i da zarađujemo za nas i naše porodice. Taj rad mora biti zasnovan na stalna rješenja, jer sve ostalo je neprihvatljivo, jer smo mi svi bili stalno zaposleni do 1. septembra 2022. godine", kazao je Vujović.

Kako je istakao, željezarci nijesu "ni bahati ni privilegovani", ali da njih nije bilo ni Elektroprivreda, ni država nikada ne bi preuzeli Željezaru, koja je "veliko bogatstvo".

"Nijesmo se mi borili da bi neko drugi ovdje radio, već da mi pokažemo svima da ova fabrika ima potencijala da bude profitabilna. Zato, ukoliko do ponedeljka ne dođe poziv koji očekujemo, mi ćemo biti prinuđeni da isti tražimo ispred upravne zgrade Elektroprivrede. Ipak, očekujemo da za tim neće biti potrebe, da će poziv doći i da ćemo početi da radimo kao što nam je više puta obećano sa više adresa", poručio je Vujović.

Bonus video: