Umjesto kupovine, raskinuti ugovor

Sindikat radnika pomorskog brodarstva i transporta protivi se namjeri Vlade da kupi akcije u Port of Adriji

12452 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka Vlade i rukovodstva kompanije Port of Adrija, Foto: Vlada CG
Sa sastanka Vlade i rukovodstva kompanije Port of Adrija, Foto: Vlada CG

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore protivi se namjeri Vlade da kupi akcija od Global Portsa u Port of Adrije sve dok postoje razlozi za raskid tog ugovora, kazao je “Vijestima” juče predsjednik tog sindikata Agim Mila.

On je podsjetio na stav Evropske transportne federacije (ETF) koja je Vladi ovog mjeseca ukazala da treba da raskine ugovor sa Turcima, kao i da bi kupovina akcija Port of Adrije predstavljala nagradu turskom investitoru za loše rezultate u Crnoj Gori.

”EFT-a je dao jasne i valjane razloge za takvo postupanje, a koji razlozi su očigledno nesporni za Vladu i turskog investitora budući da ih nisu osporili. Imajući u vidu navedeno, Sindikat u svemu prihvata date razloge i protivi se namjeri Vlade za kupovinu akcija od Global Portsa sve dok postoje razlozi za raskid predmetnog ugovora”, rekao je Mila.

Stav ETF-a je da Vlada treba da uradi vanrednu reviziju primjene kolektivnog ugovora Luke Bar na zaposlene Port of Adrije, nakon privatizacije te kompanije, koja će pokazati, kako tvrde, da su stečeni uslovi za raskid ugovora sa Global Portsom.

Vlada premijera Dritana Abazovića je prošle sedmice zvanično počela pregovore sa rukovodstvom turske kompanije Port of Adrija koja je 2013. godine kupila “Kontejnerske terminalne” koji su prethodno izdvojeni iz Luke Bar. Cilj izvršne vlasti je da se ove dvije firme ponovo objedine.

Mila je kazao da zabrinjava potpuno nejasna koncepcija spajanja Luke Bar i Port of Adrije koja već unosi nemir među članove ovog sindikata u Luci Bar.

”Ovo iz razloga što se radi o akcionarskom društvu (Port of Adrija) koje ima više od 30 miliona eura obaveza. Bilo bi pogubno da Vlada otkupi akcije Port of Adrije i da turski investitor prihoduje milionske iznose po tom osnovu, a da zaposleni Luke Bar vrate dugove koje su oni ostavili. Takav model bi sigurno izazvao žestok otpor članice ovog sindikata, Sindikalne organizacije Luka Bar, koja je samostalno i preko ovog granskog sindikata, aktivna u najjačim međunarodnim i evropskim sindikatima transportnih radnika”, naveo je on.

Ako bi Vlada ubrzo dogovorila kupovina 62 odsto akcija koje Global Ports ima u Port of Adrija, i odmah pokrenula proceduru objedinjavanja kompanija, ona bi u najbržoj varijanti mogla biti završena do ljeta naredne godine.

Procedura kupovine predviđa da obje kompanije koje se spajaju moraju takve odluke donijeti dvotrećinskom većinom na Skupštini akcionara. Zatim slijede računovodstvene analize i procjene obje kompanije, kako bi se u objedinjenoj kompaniji utvrdio kapital, nova vrijednost i broj akcija, kao i koliko akcija će imati sadašnji akcionari ove dvije kompanije u budućoj kompaniji.

Port of Adrija je na kraju septembra prošle godine imala akumulirani gubitak od 35,6 miliona eura, sa dugoročnim i kratkoročnim obavezama od 34 miliona. Kompanija broji oko 280 radnika.

Radnici traže prijem kod Abazovića

Sindikat zaposlenih Port of Adrije juče je uputio dopis Abazoviću od koga traže prijem, a ako nema vremena, onda da im odgovori na pitanja - kakav će biti njihov status u slučaju da država kupi Port of Adriju, po kojoj će cijeni država kupiti kompaniju, te zašto Komisija za provjeru privatizacije Kontejnerskih terminal i generalnih tereta, koja je formirana u vrijeme premijera Zdravka Krivokapića nije nastavila sa radom.

Oni su pitali i da li je država zainteresovana da ispita rad građanskog odjeljenja pri Vrhovnim sudom koje je 2018. godine donijelo “čudno mišljenju o važenju kolektivnog ugovora koji je bio sastavni dio kupoprodajnog ugovora države Crne Gore i tako zaposlene oštetila za zarade, kao i državu Crnu Goru, a radi se o milionskim iznosima”.

Bonus video: