CEDIS: Crveni meteo alarm koštao kompaniju desetine hiljada eura

Na nivou svih regiona havarisana su 174 stuba, od kojih je 78 dalekovodnih, kao i dvije stubne trafostanice

7398 pregleda 9 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopštili su da je crveni meteo alarm tu kompaniju koštao desetine hiljada eura.

Ekstremno loši vremenski uslovi, aktuelni u periodu nakon 17. januara, uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima CEDIS-a, čija je sanacija bila izuzetno složena, naporna po ekipe i finansijski zahtjevna, naveli su u saopštenju.

Na nivou svih regiona havarisana su 174 stuba, od kojih je 78 dalekovodnih, kao i dvije stubne trafostanice. Najviše su stradali dalekovod „Rovca“ i „Vazdušni Kličevo“ sa havarisanih 20 i 11 stubnih mjesta i niskonaponska mreža „Presjeka“ na kojoj je oštećeno deset stubnih mjesta.

"O intenzitetu nevremena svjedoče i podaci o stepenu havarija na rekonstruisanim dalekovodima i niskonaponskoj mreži u koje su u prethodnom periodu uložena značajna finansijska sredstva, naročito u kolašinskoj opštini", saopštili su iz CEDIS-a.

Kazali su da preliminarna procjena finansijskih izdataka za nova stubna mjesta, građevinske radove, ovjesnu opremu i stubne trafostanice prevazilazi cifru od 70 hiljada eura, uz komentar da će konačni iznosi biti poznati narednog mjeseca, te da navedena cifra može biti u značajnoj mjeri premašena, naročito imajući u vidu prekovremeno angažovanje zaposlenih na elektromonterskim poslovima.

Sve raspoložive ekipe iz regiona koje pokrivaju sjeverne opštine i područje Nikšića bile su vanredno aktivne deset dana u kontinuitetu, kako bi mreža na pogođenom području u najkraćem roku bila dovedena u zadovoljavajuće stanje, rekli su iz CEDIS-a.

"Kada je veliko nevrijeme, kvarovi su brojni i to nije specifičnost samo u Crnoj Gori, već su u uslovima crvenog meteo – alarma oštećenja na mreži su neminovnost i svuda u svijetu. Treba imati u vidu i da je geomorfološka struktura crnogorskog terena, dominantno planinsko područje sa planinskim klimatskim uslovima i teško pristupačnim terenom, otežavajuća okolnost koja dodatno usložnjava procese održavanja i sanacije elektrodistributivne mreže. Dakle, neprohodne trase, otežano lociranje kvarova, rad na otvorenom pri lošim vremenskim uslovima, sve su to nepovoljne okolnosti za montere CEDIS-a. Treba istaći i da su u prethodnom periodu zapošljeni i dobro obučeni mladi monteri, koji su, predvođeni iskusnim kolegama, odradili ogroman posao i doprinijeli da se izborimo sa vanrednom situacijom", kazao je Vuko Vukićević, rukovodilac Sektora za održavanje u CEDIS-u.

Iz te kompanije podsjećaju da je tokom prvih dana aktivnog crvenog meteo-alarma zbog intenzivnih padavina došlo do izlivanja rijeka iz korita i formiranja bujičnih potoka, što je ugržavalo mrežu i objekte. "Uslijedile su i obilne sniježne padavine na Sjeveru uz olujni vjetar, usljed čega je došlo do oštećenja na određenim dionicama. Na području nikšićke opštine, evidentirana su brojna oštećenja koja je izazvao 'vlažan' snijeg i zbog kojeg je, uz niske noćne temprerature, dolazilo do formiranja leda na provodnicima, što je stvaralo dodatno opterećenje koje je prevazilazilo projektovane limite i uzrokovalo brojne kvarove na mreži", dodaju iz CEDIS-a.

Podsjećaju i da je CEDIS u prethodnom periodu uložio desetine miliona eura u revitalizaciju određenih srednjenaponskih dalekovoda i niskonaponske mreže prema ruralnim prodručjima u svim opštinama, kao i kroz planove održavanja, koja je "vršena po propisanim standardima". Međutim, ponavljaju da se u opisanim uslovima teško mogu izbjeći kvarovi, naročito na nadzemnim vodovima.