Šaranović: Đukanović godinama obmanjivao javnost oko načina sticanja "prvog miliona"

Šaranović pozvao pravosudne organe da provjere "u čemu se sastoji opravdanost sumnji da se radi o nelegalnom poslu za koji postoji uvjerenje da je samo neubjedljiv pokušaj legalizacije nelegalno stečenih miliona"

25636 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović saopštio je da se sa sigurnošću može reći da je "bivši predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, godinama obmanjivao javnost oko načina sticanja sad već čuvenog 'prvog miliona'".

"Prvo, činjenica je da je Đukanović godinama govorio kako je prvi milion dobio od Pireus banke u Londonu bez kolaterala, odnosno, 'na svoje ime'. Drugo, činjenica je da je javnost u međuvremenu došla do saznanja da je za njegov prvi milion ipak garantovala firma Duška Kneževića sa Kipra, i to polagajući keš kolateral u iznosu od milion i po eura. Treće, nakon tvrdnji koje je iznosio u Skupštini da niko nije garantovao za njegov prvi milion, ostala je samo dilema da li su stvarni vlasnici milion i po eura garancija njegovi kumovi ili firma Duška Kneževića. Četvrto, Đukanovićeva firma je ovim novcem kasnije trgovala akcijama Prve banke njegovog brata, a onda ih prodao drugoj firmi koja ih je platila novcem iz kredita dobijenog od Prve banke, suprotno zakonu o bankama", naveo je Šaranović u izjavi za "Vijesti".

On je naglasio da je činjenica da je Đukanović govorio neistine "što je i više nego dovoljno da nadležni pravosudni organi provjere u čemu se sastoji opravdanost sumnji da se radi o nelegalnom poslu za koji postoji uvjerenje da je samo neubjedljiv pokušaj legalizacije nelegalno stečenih miliona".

"Vijesti" su danas objavili nove ekskluzivne podatke nakon sporne trgovine akcijama Prve banke.

Akcije Prve banke od firme “Capital Invest” u vlasništvu Mila Đukanovića po cijeni pet puta višoj od nominalne u julu 2008. godine za 1,55 miliona eura kupila je firma “Izomont DV” i to kreditom koji je prethodno dobila od Prve banke, pokazala je dokumentacija u koju su “Vijesti” imale uvid.

Prema tadašnjem zakonu o bankama i sadašnjem Zakonu o kreditnim institucijama zabranjeno je da banka daje kredite drugim firmama za kupovinu njenih akcija - “Kupovina elemenata sopstvenih sredstava banke, sredstvima koja su direktno ili indirektno pribavljena iz kredita ili drugog pravnog posla zaključenog sa tom bankom, ništav je pravni posao”. Ova zakonska zabrana upravo služi da bi se spriječila banka da svojim novcem podstiče kupovinu svojih akcija i time vrši malverzacije na berzi u cilju uvećavanje vrijednosti svojih akcija.

Većinski vlasnik Prve banke tada i sada je brat aktuelnog predsjednika Crne Gore Aco Đukanović, koji je, prema ovoj dokumentaciji, sa ličnog računa u aprilu 2013. godine kupio preostalih skoro 11 hiljada akcija od bratove firme omogućujući mu čist profit od milion eura.

Bonus video: