A2A ne isključuje izlazak iz EPCG a ni arbitražu protiv Crne Gore

U Vladi je “Vijestima” odgovoreno da nijesu upoznati da njihov partner u elektroenergetskoj kompaniji planira da izađe iz EPCG i da do sada nije razgovarano otkupu akcija
108 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 17:34h

Uprava italijanskog A2A najavila je akcionarima mogućnost da iskoristi opciju o prodaji manjinskog udjela u crnogorskoj Elektroprivredi (EPCG) Vladi Crne Gore po “pravičnoj vrijednosti”. Dioničarima A2A juče je saopšteno da ostaje i mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže protiv Crne Gore zbog eventualne štete.

Generalni direktor A2A Renato Ravaneli, u odgovoru akcionaru koji se žalio na netransparentnosti vezane za klauzule dogovora sa Crnom Gorom, naglasio je da Vlada Crne Gore ima opciju otkupa 43,7 odsto akcija EPCG koje su sad u vlasništvu A2A.

Ravaneli je saopštio, prenosi portal Affari Italiani, da će ta opcija biti u funkciji počevši od kraja iduće godine, nakon što istekne pet godina od datuma kupovine akcija.

“I to po cijeni "fair value", dok će se za eventualne kontroverze pribjeći međunarodnoj arbitraži”, rekao je Ravaneli, prenosi italijanski portal.

U Vladi je “Vijestima” saopšteno da nijesu upoznati da njihov partner u elektronergetskoj kompaniji planira da izađe iz EPCG i da do sada nije razgovarano o aktiviranju opcije iz ugovora kojom bi Vlada otkupila njihov udio.

Ugovorom o dokapitalizaciji EPCG između Vlade i A2A od septembra 2009. predviđeno je da može doći do toga ukoliko A2A, manjinski akcionar EPCG, u petogodišnjem upravljanju crnogorskom kompanijom ne ispuni obaveze.

Italijani se sjetili "netransparentnosti" u ugovoru koji su potpisali prije skoro pet godina (Foto: Ivan Petrušić)

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević saopštio je u martu da je italijanski partner najavio mogućnost pokretanja arbitražnog postupka zbog situacije sa Kombinatom aluminijuma, koji opterećuje poslovanje Elektroprivrede. KAP duguje EPCG direktno 44 miliona eura, Montenegrobonsu devet miliona i Prenosu 17 miliona, a koje potražuje Elektroprivreda.

A2A je dionice EPCG kupovao 2009. po 8,4 eura po dionici, a dokapitalizacija i kupovina dijela državnih akcija ih je koštala ukupno 192 miliona eura. Kompletan udio od 43,7 odsto, gdje su uračunate i akcije privatizacionih fondova i manjinskih akcionara, platili su oko 400 miliona. Akcija EPCG sada na tržištu vrijedi dva eura, a nominalna cijena je 7,65 eura.

Iz A2A su zvanično “Vijestima” krajem prošle godine odgovorili da nemaju namjeru da se povlače iz vlasničke i upravljačke strukture EPCG, jer je posljednja odluka Regulatorne agencije za energetiku stvorila uslove za smanjenje gubitaka i rast prihoda. Cijene električne energije su 2012. dva puta povećane.

Prema nezvaničnim informacijama, uprava italijanske kompanije je razmišljala da napusti EPCG, ali nijesu uspjeli da se dogovore sa zainteresovanim investitorima iz Kine o kupoprodaji akcija. Da bi ih prodali, treba da dobiju saglasnost Vlade. Spekuliše se da i sada razmatraju kako da se oslobode vlasništva u EPCG, ali su svjesni da ne mogu izvući oko 400 miliona eura koliko su platili svoj paket akcija.

A2A je prvu godinu upravljanja EPCG - 2010. završio profitom od 16,5 miliona eura, a bilo je ugovoreno 20 miliona. Rezultat su obrazložili padom cijena struje kada su preuzeli kompaniju

A2A je odustao od mogućnosti, koja je u ugovoru, da dobiju većinsko vlasništvo u EPCG, ukoliko ispuni petogodišnje obaveze. Memorandum o saradnji o tome je potpisan, ali nije aneks uovora kojim bi to potvrdili.

Partner Vlade se ne može pohvaliti krupnim investicijama od preuzimanja crnogorske kompanije, a najveći dio od 96 miliona eura od dokapitalizacije EPCG je ostavio da “obrće” Prva banka u kojoj je glavni akcionar brat premijera, Aco Đukanović. I EPCG ima udio u Prvoj.

Iz kompanije su tvrdili da im se više isplati to, nego da investiraju, ocjenjujući da je kroz cijene struje “nedovoljan povrat na ulaganja”.

Crnogorski regulator je ubrzo obezbijedio višu stopu povrata kroz poskupljenja struje, a iz EPCG neće zvanično da kažu koliko sada imaju depozita u Prvoj banci.

A2A je prvu godinu upravljanja EPCG - 2010. završio profitom od 16,5 miliona eura, a bilo je ugovoreno 20 miliona. Rezultat su obrazložili padom cijena struje kada su preuzeli kompaniju.

Elektroprivreda je 2011. završila gubitkom koji su prikazali od čak 66,5 miliona eura, a glavnim krivcem su poglašeni otežano poslovanje zbog KAP-a, skuplji uvoz i cijene.

Kompanija, u kojoj država ima 55 odsto akcija, prošle godine je bila u minusu 5,8 miliona eura.

Tarantini ponovio da je bio protiv ulaska u EPCG

Predsjednik izvršnog odbora italijanskog A2A, Gracijano Tarantini, ponovio je juče na sastanku kompanije sa akcionarima da on od početka nije bio pristalica ulaska u vlasničku strukturu EPCG.

"Crna Gora je operacija u kojoj sam se našao, ja u nju ne bih ulazio, iz razloga finansijske prirode. Pokušao sam da odbranim interese kompanije, ali sa industrijskog gledišta sam uvijek imao sumnje (u ovaj projekat).

Bivši predsjednik (Đulijano) Zukoli mi je govorio da će nam ova operacija donijeti satisfakciju", rekao je Tarantini na juče održanom sastanku, prenosi portal Affari Italiani. Skupština A2A održana je u četvrtak u Breši.

Prilikom tog skupa predstavnici Opštine Breša, koja je sa Opštinom Milano glavni akcionar A2A sa 27,5 odsto akcija, pokazali su nezadovoljstvo dividendama koje ih sljeduju ove godine.

Oni su ocijenili da je profit manji od očekivanog, saopštavajući da su za ideju “reogranizacije organizacionog principa kompanije po kojem je uprava dvojne prirode, podjednako podijeljena među dvijema opštinama”.

Galerija

Bonus video: