Aco Đukanović uzeo milionsku imovinu Subotiću, Šinavatri i građanima

Prva banka je vrijednu imovinu preuzela od mnogih koji nijesu vraćali kredite...
278 pregleda 14 komentar(a)
Miločerski park, Foto: Savo Prelević
Miločerski park, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2018. 20:16h

Prva banka vlasnik je gotovo 100.000 metara kvadratnih zemljišta na desetak atraktivnih lokacija u Budvi i petnaestak stanova ukupne površine oko 1.320 kvadrata.

Banka u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata lidera DPS-a Mila Đukanovića, vrijednu imovinu je preuzela od brojnih firmi i građana koji nijesu vraćali kredite.

Nekretnine već godinama pokušavaju da prodaju, ali do kupaca teško dolaze - prodali su nekoliko nekretnina.

Jedna od najtraktivnijh lokacija je zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata iznad Miločerskog parka, koja je godinama na prodaju.

Riječ je o nekretnini koju je Đukanovićeva banka preuzela nakon što kredit nije vratila firma “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić.

Prva banka je vlasnik gotovo 35.000 kvadrata zemlje u Buljarici, na koju se kao vlasnik uknjižila u avgustu prošle godine.

U selu Kruševica na Paštrovskoj gori banka raspolaže parcelom od 1.237 kvadrata, a na lokalitetu Stupovi u Petrovcu 1.600 metara kvadratnih.

Na periferiji Petrovca banka je vlasnik zemljišta od 8.231 kvadrat sa objektima, nekadašnjeg odmarališta koje je pripadalo budvanskoj firmi “Sunny hill“, iza koje su stajali ljudi bliski Svetozaru Maroviću. Kompleks je zaplijenjen jer firma nije vratila kredit od 2,9 miliona eura.

Prva banka traži nove vlasnike i za dva zemljišna kompleksa na brdu Košljun, od 10.000 i 14.796 kvadrata, koje je banka uzela od budvanske firme “SP Luna”, neformalnog svjedoka saradnika Vida Rađenovića. Riječ je o opštinskoj zemlji koju je firma kupila na fingiranoj licitaciji, da bi je prodala kompaniji palestinskog biznismena Muhameda Rašida. Taj posao se izjalovio, a slučaj je procesuiralo Specijalno tužilaštvo...

Đukanovićeva banka pokušava i da proda jednu od najatraktivnijh lokacija do koje je došla prije četiri godine zbog nevraćenog kredita od 6,5 miliona eura firme ”SLOBšar & Cok”, ubijenog Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

Riječ je o parceli od 12.000 kvadrata na samom bulevaru u Bečićima, naspram hotela „Splendid“, gdje se nekada nalazilo Titeksovo odmaralište. Planskim dokumentom, tu je predviđena gradnja stambenih i turističkih kapaciteta.

Banke se odnedavno uknjižila na parcelu od 2.681 kvadrat preko puta zgrade Akademije znanja, na zaobilaznici, za koju je takođe objavila prodaju.

Na prodaju je i parcela u naselju Podkošljun od 1.925 kvadrata, na kojoj je planskim dokumentom predviđena gradnja stambene zgrade sa prizemljem i dva sprata.

Banka prodaje i plac od 400 kvadrata u naselju Lazi.

Pod hipotekom drži i na desetine atraktivnih nekretnina u Budvi, čiji su vlasnici ponudili imovinu kao garant da će vratiti kredit.

Najpoznatija je jugoistočni dio ostrva Sveti Nikola, 37.000 kvadrata na koje je banka upisla hipoteku na ime 15 miliona eura kredita koje je uzela firma naturalizovanog Crnogorca - odbjeglog tajlandskog premijera Taksina Šinavatre.

Pokušavaju da prodaju i petnaestak stanova

Đukanovićeva banka pokušava da proda i petnaestak stanova koje je preuzela kako bi naplatila kredite vlasnika koji nijesu ispoštovali obaveze.

Banka prodaje dvosobni stan od 52 kvadrata u Veljim Vinogradima, tri stana u zgradi u Podkošljunu, dva od po 113 kvadrata i jedan od 103 kvadrata, stan od 46 kvadrata, te garažu od 16 kvadrata i stan od 121 kvadrata u zgradi BSP kod glavnog semafora.

Na prodaju su i stanovi od 169 i 96 kvadrata, kao i nestambenog prostora od 213 kvadrata u zgradi u naselju Komoševina nedaleko od Vidikovca, te šest stanova od 44 do 48 kvadrata u zgradi firme “Ave Maria Kolčević”.

Bonus video: