ACV obilježila deset godina postojanja: Kredibilna i snažna vazduhoplovna vlast

Kazali su da je Crna Gora "u vrhu zemalja po ispunjenosti međunarodnih ICAO standarda sigurnosti u civilnom vazduhoplovstvu, a takođe je u sistemu Jedna bezbjednosna kontrola, što znači da primjenjuje standarde jednake onim u državama članicama Evropske unije"
1655 pregleda 1 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Agencija za civlilno vazduhoplovstvo
Sa svečanosti, Foto: Agencija za civlilno vazduhoplovstvo
Ažurirano: 03.12.2019. 13:51h

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore obilježila je deset godina postojanja, a u prvoj deceniji "izgrađena je u snažnu i kredibilnu vazduhoplovnu vlast", saopšteno je iz ove institucije

Iz Agencije su kazali da su njihovi rezultati priznati su od strane svih najvažnijih institucija i organizacija u Evropi i od Ujedinjenih nacija.

Kazali su da je Crna Gora "u vrhu zemalja po ispunjenosti međunarodnih ICAO standarda sigurnosti u civilnom vazduhoplovstvu, a takođe je u sistemu Jedna bezbjednosna kontrola, što znači da primjenjuje standarde jednake onim u državama članicama Evropske unije"

Agencija za civilno vazduhoplovstvo
Sa svečanosti(Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo)

"Danas, nakon deset godina, imamo Agenciju čiji su kvalitet i rezultati priznati na evropskom i svjetskom nivou. To nije prizanje uspješnosti na ossnovu političkih kriterijuma, nego priznanje dobijeno na osnovu egzaktnih i mjerljivih rezultata i pokazatelja“, saopštio je direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović na svečanosti povodom jubileja.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, kao i predstavnici lokalnih vlasti, Savjeta Agencije, vazduhoplovne industrije iz zemlje i regiona, privrede i javnog života.

Đurović i Đukanović
Đurović i Đukanović(Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo)

Đurović se posebno zahvalio zaposlenima i Savjetu Agencije na posvećenosti i profesionalizmu, kao i predstavnicima izvršne vlasti koji su podržavali Agenciju od osnivanja do danas.

„Zahvaljujući svima vama, sada imamo jaku instituciju koja neselektivno i sa autoritetom primjenjuje zakon i međunarodne standarde“, kazao je Đurović. „Znajte, da kada ulazite na crnogorske aerodrome ili se ukrcavate u domaći ili strani avion, da ima neko ko brine da svi ti subjekti dosljedno poštuju procedure i pravila, kako bi vaš let bio siguran i bezbjedan, jer je sigurnost misija Agencije za civilno vazduhoplovstvo“, poručio je Đurović.

Dragan Đurović
Đurović(Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo)

Video poruku povodom deset godina rada Agencije za civilno vazduhoplovstvo poslao je iz Brisela i generalni direktor EUROCONTROL-a, druge najznačajnije evropske vazduhoplovne institucije, Eamonn Brennan, istakavši da je crnogorska Agencija jedna od najefikasnijih na Balkanu i čestitao Crnoj Gori na dobro odrađenom poslu.

Povodom jubileja, uručene su zahvalnice za dugogodišnju izuzetnu saradnju i podršku za razvoj Agencije u prvih deset godina vazduhoplovnim vlastima Srbije, Hrvatske i Francuske.

Savjet Agencije opredijelio je deset hiljada eura za Fondaciju Budi human, koja pomaže oboljeloj djeci. Donirana sredstva biće ravnomjerno raspoređena za liječenje pet mališana.

Bonus video: