Advokati Ane Kolarević: Sud u Njujorku se bavi Makedonijom

SEC je obavijestio Sud da su navodi koji se odnose na podmićivanje 'bazirani isključivo na navodima koji se odnose na Makedoniju.'
391 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 09:51h

Na tekst u „Vijestima” od ponedjeljka „Direktori Telekoma spremni da se nagode zbog korupcije“, u kojem je objavljeno da tri bivša direktora Mađar Telekoma kojima se sudi u Njujorku zbog korupcije u Crnoj Gori i Makedoniji pokušavaju da se nagode sa američkim vlastima, reagovali su pravni zastupnici podgoričke advokatice Ane Kolarević, Marko Hajduković, Miroslav Adžić, Vuk Jaredić i Srđan B. Lakić. Njihovo reagovanje objavljujemo u cijelini:

“Kako se u navedenom tekstu pominje i naš klijent gđa Ana Kolarević, te sudski postupci koje u njeno ime vodimo pred nadležnim sudom u Podgorici, to ovom prilikom tražimo da shodno Zakonu o medijima i novinarskom kodeksu objavite naš odgovor na gore navedeni tekst.

U navedenom tekstu se bavite Odlukom i nalogom Okružnog suda Sjedinjenih Država – Južni okrug Države Njujork (Komisija za hartije od vrijednosti i berzu protiv Eleka Strauba i dr.) od 08. 02. 2013. godine. Ono što očigledno tendenciozno i namjerno izbjegavate da pomenete jesu sljedeći navodi sudije Salivena iz pomenute Odluke: „SEC navodi da su okrivljeni bili uključeni u dvije povezane šeme u okviru kojih je došlo do podmićivanja javnih službenika u Makedoniji i Crnoj Gori. Međutim, SEC je obavijestio Sud da su navodi koji se odnose na podmićivanje 'bazirani isključivo na navodima koji se odnose na Makedoniju.' (Odgovor 3 br. 2). Shodno tome, za svrhe rješavanja po ovom predlogu, dolje navedene činjenice gotovo se u cijelosti odnose na navodnu šemu okrivljenih u Makedoniji.”

S obzirom na to da ste shodno Zakonu o medijima i shodno novinarskom kodeksu dužni da objektivno i tačno informišete javnost, smatramo da je neophodno da navedenu Odluku objavite u cjelosti.

Jasno je da se navedeni sud više uopšte ne bavi Crnom Gorom, već samo Makedonijom.

Postavlja se pitanje zbog čega ovu informaciju nijeste objavili u navedenom tekstu, jer je ista sastavni dio sudskog predmeta koji u tekstu pominjete?

Možda zbog toga što navedene informacije ne odgovaraju vašim konstrukcijama, a koje iste su kreirane, ne zbog bilo kog javnog interesa, već isključivo da našeg klijenta stave u kriminogeni kontekst i da na taj način naruše njenu čast i ugled, a zbog čega i vodimo navedeni sudski postupak”, navedeno je u reagovanju advokata Ane Kolarević.

(Odgovor novinara u sjutrašnjem broju)

Galerija

Bonus video: