Afera Telekom: Zašto su Njemci platili 95 miliona

Od Uskokovića, Vukotića i Vujovića očekuje se da saopšte detalje privatizacije Telekoma
85 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 23:04h

Anketni odbor za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u privatizaciji Telekoma Crna Gora danas će saslušati bivše vladine funkcionere, nekadašnjeg ministra ekonomije Darka Uskokovića, predsjednika Savjeta za privatizaciju Veselina Vukotića te predsjednika Tenderske komisije za privatizaciju jedne od najjačih crnogorskih kompanija Branka Vujovića.

Prema Zakonu o parlamentarnoj istrazi, oni su dužni da se odazovu pozivu Anketnom odboru i odgovaraju na pitanja članova tog skupštinskog tijela, obrazovanog krajem februara 2012.

Od Uskokovića, Vukotića i Vujovića očekuje se da saopšte detalje privatizacije Telekoma do kojih je došla američka petogodišnja istraga kojom je utvrđeno da je Mađar telekom isplatio 7,35 miliona za mito nekolicini vladinih službenika, kako bi se domogli super većinskog paketa akcija Telekoma koji im je obezbijedio potpunu kontrolu nad preduzećem ali i većinom tržišta telekomunikacionih usluga.

Anketni odbor je prošle sedmice saslušao direktore Telekoma koji su vodili kompaniju u vrijeme privatizacije 2005. godine, Olega Obradovića, Miodraga Ivanovića iMilana Perovića, ali je od toga bila slaba vajda. Njih trojica o poslovanju i postupcima tokom privatizacije nijesu željeli da govore poslanicima jer ih, kako su kazali, obavezuju bivši ugovori o radu koji nalaže tajnost poslovnih podataka.

Crnogorski telekom bivše direktore oslobodio čuvanja poslovne tajne >>>

Anketni odbor potom je uputio urgenciju Crnogorskom telekomu kako bi se bivši direktori oslobodili obaveze čuvanja službene tajne i sada se očekuje odluka te kompanije kako bi se, eventualno, Obradović, Ivanović i Perović do 1. oktobra, kada ističe rok za saslušanja, ponovo pozvali i progovorili o njihovim saznanjima o onome što je utvrđeno u SAD.

Prema utvrđenom planu Anketnog odbora, u srijedu biće saslušani predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković, dok će u četvrtak saslušanja biti zaključena sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem. Anketni odbor do 31. oktobra treba da sačini izvještaj o podacima do kojih su došli tokom istrage i predaju ga Skupštini Crne Gore.

Koruptivna isplata, sestra, Prva banka...

Paralelno sa parlamentarnom, u toku je i istraga Vrhovnog državnog tužilaštva koje provjerava „nove momente“ o korupciji koji su sadržani u tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti. Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, kao i direktori uprava policije i za sprečavanje pranja novca Božidar Vuksanović i Predrag Mitrović ranije su dali izjave Anketnom odboru o dosadašnjim rezultatima istrage, ali su ta saslušanja bila zatvorena za javnost.

Ipak, mediji su uspjeli da dobiju dio povjerljivih informacija saopštenih na tim sjednicama, a tiču se uloge nekadašnje Euromarket banke, na čijem je čelu bio Branimir Pajković. Pajković je bio direktor kada je obavljena transakcija za koje američki istražni organi tvrde da je bila dio korupcije prilikom prodaje Telekoma. On je nedavno potvrdio da je u izjavi tužiocu saopštio da je za firmu Activa invest, koja je iz te banke 2005. podigla 2,3 miliona eura za koje se sumnja da su namijenjene kao mito u aferi Telekom, čuo od pokojnog Kazimira-Živka Pregla. Pregl je kasnije postao predsjednik Odbora direktora Prve banke koju kontrolišu braća Milo i Aco Đukanović.

Petogodišnja istraga u SAD utvrdila je da je Telekom prodat Mađar telekomu uz koruptivnu isplatu od 7,35 miliona eura, koje je podijelilo više vladinih predstavnika i, kako stoji u tužbi Komisije za hartije od vrijednosti SAD protiv tri bivša direktora mađarske kompanije, "sestra bivšeg visokog predstavnika Vlade koja se bavi advokaturom". Njoj je po osnovu ugovora "Sigma" isplaćen dio ili cio iznos od 580.000 eura.

Tužba protiv Dojče i Mađar telekoma u SAD zaključena je krajem prošle godine sporazumom o poravnanju sa američkim vlastima, po kojem su te dvije kompanije dužne da plate odštetu u iznosu od 95 miliona dolara.

Komisija za hartije od vrijednost SAD, međutim, odlučila je da podigne tužbu protiv tri bivša direktora Mađar telekoma (od kojih su dvojica bili i članovi Odbora direktora Crnogorskog telekoma nakon privatizacije), zbog sumnji da su smislili i organizovali koruptivnu šemu u Crnoj Gori, ali i u Makedoniji, gdje je, prema tvrdnjama iz optužnice, Mađar telekom po njihovom planu korumpirao tamošnje zvaničnike kako bi obezbijedili monopolsku poziciju u toj državi.

Američka Komisija je istragu radila jer se Dojče telekom vlasnik Mađar telekoma kotira na Njujorškoj berzi.

Knežević otišao u Njujork

Knežević i Pajković po zakonu nijesu obavezni da se u srijedu pojave pred poslanicima.

Pitanje je i da li će Knežević tada biti u Crnoj Gori jer je u subotu iz njegove Atlas grupe saopšteno da će prisustvovati trodnevnom sastanku Klinton globalne inicijative koja je prekjuče počela u Njujorku.

Poslanici žele da saslušaju Kneževića zbog njegovih veza sa ofšor firmom Fiesta Investments, za koju su američki istražni organi utvrdili da je zajedno sa Activa invest LTD od investitora Mađar telekoma dobila ukupno 4,47 miliona eura “za fiktivne konsultantske ugovore”.

Fiesta je akcionar u brojnim firmama u okviru Atlas grupe, a na skupštinama akcionara zastupali su ih iste osobe iz ove Kneževićeve grupe.

Galerija

Bonus video: