Agencija da objavi sve zahtjeve EPCG

CGO poziva Vladu da objavi Energetski bilans za ovu godinu, koji je kabinet bivšeg premijera Mila Đukanovića usvojila sredinom decembra.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 18:40h

Bura nakon informacije da Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem traže da im regulator odobri znatno veće troškove, što automatski znači i nove , veće cijene struje za građane i privredu, ne stišava se.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Regulatornu agenciju za energetiku (RAE) da u cjelosti objavi zahtjeve Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CES) za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda, a traže i produženje roka za dostavljanje mišljenja i primjedbi do kraja januara.

Izvršni direktor CGO, Daliborka Uljarević je, posredstvom saopštenja za javnost, od RAE zatražila potpuno informisanje javnosti i zainteresovanih institucija u vezi zahthjeva energetskih kompanija, a to je, kako tvrdi, moguće samo objavljivanjem cjelovitih zahtjeva.

Gdje je Energetski bilans?

"Bez pune informacije o zahtjevu EPCG i CES-a, odnosno samo na osnovu saopštenja RAE, u kojima se opisuju zahtjevi, nije moguće ravnopravno učestvovati u raspravi o njihovom sadržaju", objasnila je Uljarević,.

Ona je, u ime CGO, pozvala i i Vladu da objavi Energetski bilans za ovu godinu, koji je kabinet bivšeg premijera Mila Đukanovića usvojila sredinom decembra na jednoj od svojih posljednjih sjednica u tom sazivu.

Uljarević podsjeća Regulatora da bi trebalo da objavljuje potpun i jasan zahtjev EPCG i CES, da je privremenim metodologijama za određivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje elektroprenosnog i distributinvog sistema, odnosno regulatornog prihoda javnog snabdjevača i regulisanih tarifa za snabdijevanje električnom energijom, utvrđeno da RAE objavljuje »potpun i jasan zahtjev na internet stranici«.

EPCG je od RAE tražila da joj odobri regulatorno dozvoljeni prihod od oko 376,2 miliona eura, što je 65 odsto više u odnosu na prošlu godinu. CES zahtijeva odobravanje regulatornog prihoda za narednu godinu u iznosu od 34,12 miliona eura ili 32,4 odsto više od onog koji je dozvoljen za ovu godinu.

Iz RAE su nedavno ocijenili da su zahtjevi obje kompanije, prema prvim procjenama, nerealni, a njihovim odobravanjem bi električna energija za domaćinstva poskupila 79 odsto.

Prema tim zahtjevima, domaćinstvima sa jednotarifnim brojilima struja bi bila skuplja 73 odsto, a za prvi i drugi stepen iz ostale potrošnje 45, odnosno 22 odsto. Za potrošače iz kategorije od 0,4 do 110 kV cijena bi porasla između 53 i 69 odsto.

CES planira 35,4 odsto više troškova

Simulacija cijena za ovu godinu je, kako podsjeća Mina-biznis, urađena bez unakrsnog subvencioniranja između grupe kupaca, kako je propisano Zakonom o energetici i privremenim metodologijama za određivanje regulatornog prihoda.

Operater distributivnog sistema traži regulatorno dozvoljeni prihod od 117,11 miliona eura, odnosno 68 odsto više nego prošle godine.

Prihod Snabdijevanja planiran je na iznos od 19,7 miliona ili 15 odsto više. Funkcionalna cjelina Proizvodnja procijenila je svoj regulatorno dozvoljeni prihod na 182,96 miliona eura.

CES je za narednu planira i povećanje troškova poslovanja za 5,14 miliona eura ili čak 35,4 odsto više u odnosu na odobrene za prošlu. Tom povećanju najviše doprinose varijabilni troškovi koji su veći tri miliona eura nego prošle godine.

Trošak za zarade i ostala lična primanja je, prema zahtjevu, uvećan milion eura, odnosno 24,9 odsto. CES planiara znatno povećanje kod povrata sredstava za oko 1,4 miliona eura, odnosno 22,39 odsto više. Troškovi korišćenje prenosne mreže iznosili bi oko 3,3 eura za kW mjesečno odnosno 42 odsto više nego prošle godine.

EPCG je 2008. godine tražila da joj se odobri regulatorno dozvoljeni prihod na oko 314 miliona eura, ali joj je Regulatorna agencija odobrila 70 miliona eura manje, odnosno 244 miliona.

Bonus video: