Agencija da se izjasni o pomoći za MA

MA je 2012. godine bio korisnik državne pomoći i više ne smije da je koristi, na što je u izvještaju tada upozorila Evropska komisija
614 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Vujović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Vujović, Foto: Savo Prelević

Poslanik SDP-a Raško Konjević tražio je od predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Miodraga Vujovića da mu dostavi informacije da li je agencija tokom ove godine kontrolisala dodjelu novca nacionalnom avioprevozniku Montenegro erlajnsu (MA), kao i da li se kada je u pitanju ta kompanija poštuju pravila i politike dodjele državne pomoći koje je definisala Evropska unija.

Kontrola dodjele državne pomoći od ove godine je povjerena Agenciji za zaštitu konkurencije. U godišnjem izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2017. godinu, koji je sa šest mjeseci zakašnjenja stigao u skupštinsku proceduru, nema nikakvih podataka o nacionalnom avioprevozniku.

Vlada je tokom 2017. godine dodijelila MA 9,7 miliona eura kroz tri transakcije, što je priznao ministar finansija Darko Radunović na sjednici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije sredinom novembra. Ministar je tada kazao da njesu u potpunosti poštovali zakon u želji da pokušaju spasiti nacionalnog avioprevoznika. On je kazao da su im taj novac dali u očekivanju da će ga kompanija vratiti. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović na sjednici je kazao da Vlada nema pravo da daje pozajmice, a da su dvije transakcije od 2,2 i 4,2 miliona bile državna pomoć.

“Da li je Agencija vršila prethodnu ili naknadnu kontrolu, shodno članu 19, imajući u vidu da je tokom 2018. godine prema javnim navodima ministarstva finansija i saobraćaja država pomagala kompaniju MA. Tokom rasprave o predlogu budžeta za 2019. najavljeno je da je budžetom predviđena pomoć za tu kompaniju u dijelu potrošačke jedinice Ministarstvo saobraćaja. Imajući u vidu odredbe zakona koji regiliše oblast državne pomoći i zaštite konkurencije, kao i nadležnosti agencije, a posebno pravila i principe primjene politike državne pomoći definisane pravilima EU molim vas da mi u najkraćem roku dostavite informaciju da li se poštuju zakoni koji regulišu ovu tematiku u dodjeljivanju budžetskih sredstava kompaniji MA”, piše u dopisu Konjevića.

MA je 2012. godine bio korisnik državne pomoći i više ne smije da je koristi, na što je u izvještaju tada upozorila Evropska komisija. Ministar saobraćaja Osman Nurković je prošle sedmice kazao da za tu kompaniju postoje tri scenarija o čemu Vlada mora da odluči do Nove godine. Te mogućnosti su ostanak kompanije u državnom vlasništvu uz sanaciju poslovanja i preuzimanje dugova, privatizacija ili stečaj.

“U sva tri slučaja država će imati značajne troškove. I u slučaju privatizacije partner želi čistu kompaniju bez dugova, koje će morati da preuzme država. Ako dođe do stečaja, takođe ćemo imati značajne direktne finansijske štete plus radnici će ostati bez posla, izgubićemo neke letove i imaćemo manji prevoz putnika. Na pogoršanje stanja u kompaniji uticalo je to što sanacioni plan iz 2011. nije završen”, kazao je Nurković.

Bonus video: