Akcionari EPCG razmotriće poslovanje kompanije: Kapitalom brišu stare gubitke

Prema preliminarnim podacima za 2016. EPCG ostvarila neto profit od 18,26 miliona eura, a akumulirani gubici su bili 157 miliona eura
118 pregleda 3 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.11.2017. 18:37h

Elektroprivreda (EPCG) je za 29. decembar zakazala skupštinu akcionara na kojoj treba da se razmatraju odluke o pokriću akumuliranog gubitka, smanjenju osnovnog kapitala po osnovu pokrića gubitaka i o raspodjeli neraspoređene dobiti iskazane na kraju prošle godine.

Akcionari će se baviti i poslovanjem te kompanije u prošloj godini.

Prema podacima sa sajta Poreske uprave (PU) energetska kompanija, prema preliminarnim podacima za prošlu godinu ostvarila je neto profit od 18,26 miliona eura koji je bio značajno veći u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 9,95 miliona. Akumulirani gubici na kraju prošle godine su bili 157 miliona, a neraspoređena dobit 51,9 miliona.

Računovodstveno te dvije stavke se međusobno potiru, jedino ako novi menadžment, kojim rukovodi direktor Igor Noveljić, ne planira možda nekim računovodstvenim egzibicijama, kao što su to ranije pokušali direktori A2A, da isknjiži tri puta veći gubitak, i za to dobije saglasnost revizora i Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

EPCG je dok je njom rukovodio menadžment italijanske kompanije A2A do sada dva puta pokušavao slične računovodstvene egzibicije, ali im saglasnost na te transakcije u dva navrata nije dozvolila KHOV.

KHOV je prije nešto manje od godinu prekinula postupak razmatranja zahtjevu EPCG za evidentiranje smanjenja kapitala do dostavljanja mišljenja Instituta sertifikovanih računovođa i revizora i postupanja EPCG po istom. Taj zaključak o prekidu postupka donijet je krajem decembra prošle godine.

Rješenje KHOV-a iz 2015. o odbijanju zahtjeva za davanje saglasnosti i registraciju smanjenja osnovnog kapitala EPCG od 96,55 miliona eura EPCG je osporila pred Upravnim sudom, koji ga je polovinom prošle godine godine poništio.

Regulator na tržištu kapitala smatrao je da način na koji je EPCG ranije smanjila osnovni kapital nije bio u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) koji se tiče tretmana revalorizacionih rezervi.

Upravni sud je presudom, ipak, zaključio da KHOV nije precizno ostavila rok EPCG da se izjasni, odnosno da dostavi dodatnu dokumentaciju, nego je navedeno da je dokumentaciju neophodno dopuniti “u najkraćem roku”.

Institut će razriješiti dileme da li je EPCG poštovala standarde

Institut bi trebalo da razriješi sve dileme da li je EPCG poštovala međunarodne računovodstvene standarde prilikom donošenja odluke o smanjenju kapitala, odnosno, pitanje tretmana revalozicionih rezervi.

Institut je trebalo da odgovori da li su odluke o pokriću akumuliranog gubitka, kao i odluka o smanjenju osnovnog kapitala EPCG radi pokrića akumuliranog gubitka i isplate akcionarima, a koje je usvojila Skupština akcionara EPCG 30. juna 2015, bile u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima ili ne.

Skupština EPCG je u junu 2015. usvojila Odluku o pokriću akumuliranih gubitaka, kao pravni osnov za pokriće starih gubitaka od 235.597.500 eura. Dividenda od 26 centi po akciji nije, međutim, isplaćena jer saglasnost na smanjenje kapitala nije dala KHOV koja je zahtjev EPCG od 10. septembra 2015. odbila kao nepotpun.

Nepriznavanje smanjenja kapitala na način kako je to EPCG zamislila imalo je za posljedicu dvoipogodišnje javno (čak i kvartalno) prikazivanje netačnih podataka u bilansima EPCG.

Bonus video: