Akcionari Jugopetrola dijele dobit od šest miliona

Akcionari mogu da ostvare svoja prava na Skupštini akcionara lično, putem punomoćnika ili putem glasačkih listića ovjerenih kod nadležnog organa u skladu sa zakonom
187 pregleda 4 komentar(a)
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pumpa Jugopetrol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.09.2016. 15:21h

Vanredna skupština akcionara naftne kompanije Jugopetrol zakazana je za 11. novembar i tada bi akcionari trebalo da odluče o raspodjeli šest miliona eura bruto dobiti, odnosno, dividendi od 1,174 eura po akciji u neto iznosu.

Većinski vlasnik Jugopetrola je grčka kompanija Hellenic Petroleum, a značajan broj manjinskih akcionara iz Crne Gore i regiona, koji trguju ovom hartijom na Montrenegroberzi i te kako imaju interes za ovu odluku.

Prema Predlogu odluke Odbora direktora Jugopetrola, objavljenom na veb sajtu Montenegroberze, dijeliće se dividenda u ukupnom bruto iznosu od 6.003.622 eura, ili u bruto iznosu po akciji od 1,29 eura.

Akcionari mogu da ostvare svoja prava na Skupštini akcionara lično, putem punomoćnika ili putem glasačkih listića ovjerenih kod nadležnog organa u skladu sa zakonom.

Iako je među prvim kompanijama koje su privatizovane u Crnoj Gori, Jugopetrol je gotovo deceniju, prema mišljenju predstavnika manjinskih akcionara, bio prilično zapušteno i neefikasno preduzeće, jer se kasnilo sa modernizacijom i ulaganjima.

Oni, međutim, posljednih godina primjećuju “vidan napredak na svim poljima”, i da je aktuelni menadžment mnogo bolji u odnosu na prethodne garniture koje su se, nekoliko puta, mijenjale.

Oni smatraju da je “krajnje vrijeme da država i Hellenic okončaju sporove oko petrolejskih instalacija Bar, Lipci i Bijelo Polje, da se riješi pitanje naftnih rezervi i da se svi okrenu daljem unaprijeđenju poslovanja. M.M.

Promet akcijama juče 312 hiljada

Akcijama Jugopetrola juče se trgovalo na Montenegroberzi za oko 312,9 hiljada eura, po cijenama od 13,2 eura do 13,49 eura, po dionici. U ukupnoj strukturi dnevnog prometa trgovina dionicama Jugopetrola činila je oko 97 odsto.

Ostvarena prosječna cijena od 13,2 eura bila je za oko 1,37 odsto viša u odnosu na prethodni dan. Prema nezvaničnim informacijama najviše akcija iz svog porfelja juče je prodavao Otvoreni investicioni fond Trend.

Bonus video: