Akcionarima Jugopetrola 88,3 centa po dionici

Predlog odluke za dodjelu dividende u bruto iznosu od 4,5 miliona biće na skupštini akcionara krajem maja
1006 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište Jugopetrola, Foto: Luka Zeković
Sjedište Jugopetrola, Foto: Luka Zeković

Akcionari naftne kompanije Jugopetrol na godišnjoj skupštini 29. maja ove godine raspravljaće o predlogu odluke o raspodjeli dobiti vlasnicima za poslovnu 2018. godinu u ukupnom bruto iznosu 4,51 milion eura ili 97 centi po akciji.

To znači da će po odbitku poreza na dividendu od devet odsto akcionari moći da računaju na isplatu dividende od 88,27 centi po dionici, u neto iznosu. Predloženi iznos dividende Jugopetrol dijeli akcionarima drugu godinu zaredom.

Neto dobit ove kompanije, u većinskom vlasništvu grčkog Helenik Petroleuma, za prošlu godinu bila je je 6,77 miliona. Ta neto dobit, prema odluci menadžmenta i uprave, djelimično je usmjerena u neraspoređenu dobit, dok će bruto iznos od 4,51 milion biti raspodijeljen akcionarima.

U predlogu odluke piše da pravo na dividendu imaju akcionari koji su upisani kod Centralnog klirinškog depozitarnog društva na dan kada skupština akcionara donese tu odluku.

Kako su objasnili iz naftne kompanije predložena dividenda je niža od ostvarene prošlogodišnje neto dobiti “jer je u toku investicioni program - investicije u benzinske stanice i instalaciju Bar”.

“Predložena dividenda od 4,51 milion donijeće povraćaj adekvatnog iznosa dobiti akcionarima u isto vrijeme obezbjeđujući dovoljnu likvidnost za predstojeće investicije”, piše u predlogu odluke.

Bonus video: