Ako Albona kupi Nikpek, moguće pojeftinjenje hljeba u njenim radnjama

Ponude za kupovinu imovine Nikpeka, čija je ukupna početna cijena oko 1,56 miliona eura, moguće je dostavljati do 8. novembra
0 komentar(a)
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.10.2011. 16:10h

Crnogorski lanac trgovina Albona zainteresovan je za kupovinu nikšićke Gradske pekare Nikpek što bi moglo imati za posljedicu pojeftinjenje hljeba u tim radnjama, saopštio je jedan od vlasnika te kompanije, Radenko Lučić.

"Ukoliko dođe do kupovine, imaćemo sopstvenu pekaru tako da ćemo nižim cijenama dati neki svoj doprinos", kazao je Lučić nakon svečanosti održane povodom 115 godina postojanja Pivare Trebjesa.

On je naveo da sve zavisi od Privrednog suda i stečajnog upravnika, kao i da su pregovori o cijeni u toku.

"Ukoliko se uklopimo u tu cijenu što je naš interes, imali bi tržište gdje možemo plasirati svoje proizvode. Tada bi i cijene mogle biti niže", dodao je Lučić.

On je rekao da za sada neće biti pojeftinjenja hljeba, što zavisi od raznih inputa, pekara i saradnje sa njima.

"Niža cijena nije stvar ničije volje nego tržišta, jer ono gospodari svima nama", kazao je Lučić.

Ponude za kupovinu imovine Nikpeka, čija je ukupna početna cijena oko 1,56 miliona eura, moguće je dostavljati do 8. novembra.

Proizvodnja je u Nikpeku, po nalogu vlasnika, prekinuta 17. marta, nakon čega je 11. aprila uveden stečaj. Bivši radnici tog preduzeća, njih oko 60, u junu su sedmicu štrajkovali glađu tražeći da im se isplati 12 plata, poveže radni staž, obezbijede otpremnine iz Fonda rada i realizuje socijalni program u iznosu od 250 eura po godini staža.

U Nikpeku je, prije uvođenja stečaja, bilo zaposleno 90 radnika, od kojih 50 na određeno, dok potraživanja od pekare ima 117 zaposlenih, jer su neki, prema riječima radnika, radili „na crno“. Radnicima se ukupno duguje 310 hiljada eura za zaostale plate, koje su trebalo da se obezbijede iz stečajne mase.

Trebalo je i da se omogući penzionisanje oko 15 radnika, koji imaju od 38 do 40 godina staža, a preostali uposle, jer je bilo naznaka za ulazak novih potencijalnih kupaca.

Vlasnik Gradske pekare donedavno je bio Milisav Ćipranić iz Nikšića, koji se za prodaju 86 odsto kapitala odlučio jer je to ocijenio najboljim rješenjem za firmu, koja duguje oko 700 hiljada eura, a potražuje 450 hiljada eura.

Od uvođenja stečaja potraživanja od Nikpeka su prijavila 83 povjerioca sa više od 1,9 miliona eura, među kojima sa najvišim iznosom NLB Montenegrobanka.

Bonus video: