Ako bi svi slijedili Plav uzeli bi im i 200 miliona

Iz EPCG su kazali da je Opština, pogrešno tumačeći Zakon o putevima i Odluku o korišćenju i naknadi za korišćenje puta i putnog zemljišta, nametnula samovoljno nezakonitu naknadu za postavljanje i ugradnju, između ostalog i za 597 ugrađenih brojila i 246 mjernih ormara
62 pregleda 2 komentar(a)
Plav, Foto: Arhiva Vijesti
Plav, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.08.2017. 19:07h

Ministarstvo ekonomije informisaće Vladu na narednoj sjednici o problemu koji Elektroprivreda ima sa Opštinom Plav zbog naknade za brojila i potencijalnim posljedicama. Iz EPCG su 9. avgusta saopštili da su podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Plav, jer je ova lokalna samouprava sa računa EPCG prinudno skinula 2.107.500 eura.

Ako bi sve ostale crnogorske opštine uradile ono što je uradila Opština Plav, to bi operatoru distributivnog sistema u Crnoj Gori, kako “Vijesti” saznaju nezvanično, prouzrokovalo trošak između 100 i 200 miliona eura, za postavljanje brojila.

Budući da se radi o troškovima na koje CEDIS ne može uticati, to u regulatornom smislu znači da bi se oni moguće, u cjelosti, uključili u tarifu što bi neminovno dovelo do višestrukog povećanja cijene električne energije za domaćinstva i krajnje potrošače u Crnoj Gori jer bi to, u krajnjem, moralo biti uključeno u taj prihod.

“Ministarstvo je u toku sa predmetnom problematikom i očekuje da sve institucije, u skladu sa nadležnostima i zakonom, rade svoj posao. Ministarstvo će na narednoj sjednici informisati Vladu o ovom problemu i njegovim potencijalnim posljedicama”, rekli su “Vijestima” iz ovog resora.

Iz EPCG su kazali da je Opština, pogrešno tumačeći Zakon o putevima i Odluku o korišćenju i naknadi za korišćenje puta i putnog zemljišta, nametnula samovoljno nezakonitu naknadu za postavljanje i ugradnju, između ostalog i za 597 ugrađenih brojila i 246 mjernih ormara.

Iz EPCG tvrde da takva naknada nije propisana Zakonom, i da se zbog prinudne naplate ove naknade dovode u pitanje njihove investicije. Oni su naveli da je odluka apsurdna i zbog toga što je njima račun blokiran, a vlasnik opreme na koju se naknada odnosi je drugo pravno lice operator distibutivnog sistema - CEDIS.

Bonus video: