Ako ne jedete mnogo i vozite samo kad morate dovoljno vam je 7560 eura godišnje

"To što ja spremam je 500 eura", kaže jedna od domaćica, a druga dodaje da je 250 eura dovoljno "za one koji jedu hleba, sira i paradajza"
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2011. 20:03h

Najveći izdatak u budžetu porodice u Crnoj Gori je kupovina prehrambenih proizvoda.

Sretenu Rovčanin, ocu dvoje djece, ne znači mnogo to što u Monstatu kažu da je četvoročlanoj porodici mjesečno dovoljno 750 eura.

"Da je hiljadu, malo bi bilo", kaže Sreten.

Izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića su, kažu iz Monstata, 251 euro i 6 centi. Građani tvrde da se sa tim novcem keza može napuniti "tek do pola".

"To što ja spremam je 500 eura", kaže jedna od domaćica na podgoričkoj pijaci, a druga dodaje da je 250 eura dovoljno "za one koji jedu hleba, sira i paradajza".

"Građanima Podgorice nedostaje približno hiljadu eura da bi pokrili godišnje troškove"

Ako se uzme u obzir Monstatova minimalna procjena, crnogoroska porodica u prodavnici ostavlja 3,010 eura, na stanarinu i održavanje troši 2,400, na račune za struju 1,340, a ako zahtjeve za odjećom svedu na minimum, potrošiće 510 eura.

Ukoliko automobil koriste samo za odlazak na posao i dva kraća godišnja izleta, gorivo će koštati 300 eura. Ukupne troškove od 7,560 eura godišnje ne može da podmiri ni najveća prosječna plata u Crnoj Gori, ona u Podgorici.

Po toj računici, građanima Podgorice nedostaje približno hiljadu eura da bi pokrili godišnje troškove, a građanima Bijelog Polja, gdje je prosječna plata najniža u državi, više od 3,000 za osnovne potrebe.

Više poslova istovremeno

Srđa Keković, generalni sekretar Ujedinjenog saveza sidikata, smatra da ljudi u Crnoj Gori rade više poslova istovremeno pokušavajući da obezbijede egzistenciju.

"Više puta smo ponavljali da ovaj trend, ovakav kakav je, može da dovede i do socijalnih nemira"

Takav napor ih, kako je rekao, "dodatno troši".

"Više puta smo ponavljali da ovaj trend, ovakav kakav je, može da dovede i do socijalnih nemira u ovoj državi", kazao je Keković.

U Ujedinjenom savezu sindikata Crne Gore smatraju da "nije nemoguće da uskoro na našim ulicama vidimo nemire koje gledamo na ulicama evropskih metropola".

Bonus video: