Ako se Vlada dodatno zaduži, svaki građanin će dugovati 2.642,3 eura

Ministartvo je navelo i da Crna Gora pripada grupi umjereno zaduženih država, te da je državni dug Crne Gore i dalje je ispod mastritskih kriterijuma
76 pregleda 0 komentar(a)
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
novac, pare, euro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.04.2012. 07:11h

Svaki građanin Crne Gore, nakon što se Vlada dodatno zaduži 150 miliona eura, dugovaće 2.642,3 eura.

“To znači da će se, po ovom osnovu, državni dug Crne Gore povećati za 98 miliona eura, odnosno iznosiće 1.638,3 miliona eura. Dakle, državni dug će, sklapanjem ovog ugovora, porasti za oko 3 procentna poena i iznosiće 48,1% BDP-a”, saopšteno je Atlas TV iz Ministartva finansija.

Ministartvo je saopštilo i da nijesu zadovoljni dinamikom razvoja javnog duga posljednjih godina i da pripremaju Strategiju upravljanja javnim dugom za period 2012-2014, koja će, kako se navodi, definisati mjere čija će implementacija značiti zaustavljanje trenda rasta zaduživanja i državnog duga.

Ministartvo je navelo i da Crna Gora pripada grupi umjereno zaduženih država, te da je državni dug Crne Gore i dalje je ispod mastritskih kriterijuma i prosječnog nivoa duga u državama eurozone (prema podacima Evropske komisije, prosječni nivo duga u zemljama euro zone iznosi oko 84 odsto BDP-a, a u cijeloj EU oko 79 odsto BDP-a).

Bonus video: