Alkaja: Kad prođe kriza, radnici će dobiti više nego što traže

"Ovo se dešava u svakoj industriji i u svakoj kompaniji širom svijeta. Ne možemo da utičemo na uspone i padove na tržištu, ali mozemo da ublažimo posljedice", poručio je izvršni direktor Tosčelika
3716 pregleda 5 komentar(a)
Alkaja danas na konferenciji, Foto: Svetlana Mandić
Alkaja danas na konferenciji, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.10.2019. 18:42h

Kriza u automobilskoj industriji uslovila je krizu i u proizvodnji čelika što se odrazilo i na nikšićku Željezaru Tosčelik pa je menadžment morao da pribjegne mjerama štednje, saopštio je na konferenciji za novinare izvršni direktor Tosčelika, Erkut Alkaja.

Prema njegovim riječima, pomenuta kriza je dovela do toga da je gubitak u željezari u trećem kvartalu dvostruko veći od prvog kvartala ove godine, odnosno tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine.

"Imali smo tri opcije, da smanjimo broj sati, broj radnika ili zarade. Nijesmo željeli da smanjimo broj radnika jer smo znali da je kriza privremena, radnici nijesu htjeli da se smanji broj sati, odnosno smjena, i ostala je treća opcija, smanjenje zarade od deset odsto do kraja godine", kazao je Alkaja.

Radnici su povodom odluke da im zarade budu smanjene naredna četiri mjeseca deset odsto menadžmentu uputili dopis da pristaju da podnesu teret krize ali uz uslov da im naredne godine isplate odbijeno deset odsto od zarada, povećaju platu i potpisu pojedinačni kolektivni ugovor.

Kada su pomenuti zahtjevi u pitanju, izvršni direktor je kazao da ovo nije vrijeme pregovora, već vrijeme kada svi moraju da daju svoj dopinos kako bi zajedničkim snagama prevazišli nastalu situaciju.

Danas na konferenciji za medije
Danas na konferenciji za medije(Foto: Svetlana Mandić)

Obećano povećanje zarada za narednu godinu radnici mogu da očekuju tek u aprilu, a kada kriza prođe i Željezara ponovo počne da radi kako treba, Alkaja je poručio zaposlenima da će dobiti više nego što traže.

"Ovo se dešava u svakoj industriji i u svakoj kompaniji širom svijeta. Ne možemo da utičemo na uspone i padove na tržištu, ali mozemo da ublažimo posljedice", poručio je izvršni direktor Tosčelika.

Kazao je da su do sada potrošili oko 60 miliona eura na isplatu zarada i na operativne troškove za proizvodnju i da je njihov doprinos ukupnoj ekonomiji Crne Gore oko 100 miliona eura izvoza. U planu im je i transformacija proizvodnje na naftnu industriju i brodogradnju, ali za to treba vremena.

Alkaja je pozvao radnike, dobavljace, kupce, kao i državu da zajedničkim snagama prebrode krizu.

"Ovo se desilo prošle godine u Turskoj. Da li smo zatvorili ijednu od fabrika? Mi smo ovog puta preduzeli sve mjere", poručio je on.

Bonus video: