Amerikanci i Englezi za Institut nude 10 miliona

Azerbejdžanski Azmont nije se prijavio iako je otkupio tendersku dokumentaciju za učešće
75 pregleda 6 komentar(a)
Tenderska komisija za privatizaciju, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tenderska komisija za privatizaciju, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.05.2014. 10:58h

Američko - engleski konzorcijum International Wellness Limited Group dostavio je ponudu za kupovinu Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu.

To je “Vijestima” potvrđeno u Tenderskoj komisiji. Rok za predaju ponuda istekao je u podne.

Za većinski državni paket akcija ponudili su 10,02 miliona eura, koliko je minimalno traženo tenderom.

"Planiran je investicioni program od 222 miliona eura u razvoj postojećih i novih kapaciteta i ulaganje medicinsku opremu od 10 miliona eura, za osam godina, saopšteno je iz tenderske komisije.

Konzorcijum je naveo u ponudi da prihvata kolektivne ugovore Instituta "ukoliko ne krše crnogorske zakone ili narušavaju opšte prihvaćene dobre međunarodne prakse koje se odnose na zapošljavanje".

Komisija sada ocjenjuje formalno-pravnu ispravnost ponude. Ako je prihvati, pozvaće jedinog zainteresovanog na pregovore.

Azerbejdžanski Azmont nije se prijavio iako je otkupio tendersku dokumentaciju za učešće.

Tender za prodaju 56,5 odsto državnih akcija Instituta, objavljen 31. januara, danas je zatvoren.

Konzorcijum čine američki IMG, Internacionalna Grupa (IG), Brown Rudnick, Sterling Campbell, International Hospitals Group, Replus, kao i KCM Capital Limited.

IG je jedna od većih multidisciplinarnih privatnih grupa sa preko 450 projekata u 51 zemlji sa ukupnom vrijednošću većom od tri milijarde funti. U njenom holdingu je IHG najveća zdravstvena ustanova u svijetu sa poslovima u zdravstvenim i rehabilitacionim centrima 48 zemalja. U sastavu IG je, između ostalog, i čuveni Stoke Park Spa hotel.

Američki IMG je globalni lider u oblasti sporta, mode i medija, čiji su klijenti čuveni golfer Tajger Vuds, teniseri Đoković, Šarapova, Vilijams, Nadal i Federer, kao i Barkli premijer fudbalska liga i UEFA liga šampiona. Brown Rudnick je advokatska kompanija.

Azmont, iza kojeg stoji naftna kompanija Azerbejdžana - SOCAR, u Kumboru gradi turistički kompleks i nema iskustva u medicini i banjskom turizmu, a kao njihov partner se pominje britanska kompanija KCM Capital Limited. Ona se se, prema informacijama sa sajta, bavi povezivanjem kompanija i pronalaženjem strateških partnera za razne projekte.

Za većinski državni paket akcija Instituta ne može biti ponuđeno ispod 10 miliona eura. Prema uslovima tendera, učesnici moraju da imaju u svom vlasništvu i to direktno ili indirektno najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar. Taj centar treba da pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije, a može da ima hotel ili hotelski kompleks kapaciteta ne manje od 200 soba, kategorizacije pet međunarodnih zvjezdica koji ima zdravstvene, wellness, spa & relax sadržaje. Ili mora da ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za oblik medicinskih usluga koji pruža Institut.

Ponuđač za tri posljednje poslovne godine treba da ima ukupan prihod od najmanje 100 miliona eura. Investicioni program mora predvidjeti minimalna ulaganja za medicinsku opremu od najmanje pet miliona eura, a rekonstrukciju i adaptaciju objekata u iznosu ne manjem od 20 miliona eura. Ovo je četvrti pokušaj privatizacije Instituta. I Srbija ima 25 odsto akcija u kompaniji, ali u Vladi “Vijestima” nijesu odgovorili šta namjeravaju da urade sa svojim udjelom.

Bonus video: