Apel Udruženja živinara: Farbajte samo domaća jaja

Iz Udruženja živinara Montenegro eggs saopšteno da 77 registrovanih farmi koka u Crnoj Gori mogu podmiriti crnogorsko tržište za 10 mjeseci
8 komentar(a)
jaja, Foto: Vesko Belojević
jaja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.05.2013. 07:52h

Predsjednik Udruženja živinara Crne Gore Montenegro eggs Radovan Jovović apelovao je na građane Crne Gore da kupuju jaja domaćih proizvođača, tvrdeći da su sumnjivog kvaliteta ona koji veliki trgovinski lanci uvoze.

Jovović je istakao da 77 registrovanih farmi koka u Crnoj Gori mogu podmiriti crnogorsko tržište za 10 mjeseci, ali da zbog ucjena velikih trgovinskih lanaca, ne mogu da ih plasiraju na tržište, izuzev na pijačnim prodajnim mjestima, malim trgovinama ili u sopstvenoj maloprodaji.

"Članovi našeg udruženja imaju dnevnu proizvodnju jaja od 320 do 350 hiljada komada, što u potpunosti zadovoljava potrebe tržišta Crne Gore"
"Nekontrolisanim uvozom, uvoznički lobi stvara deficit od pet miliona eura na godišnjem nivou, ali i velike viškove jaja kod naših proizvođača", upozorio je Jovović

Od novembra 2012. više puta su se, kazao je Jovović, u cilju prevazilaženja problema, obraćali ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću, ali ih nije pozvao na razgovor.

"Upozoravali smo ga na ovaj problem, na njegov zahtjev slali teme za radni sastanak, ali do sastanka nije došlo. Članovi našeg udruženja imaju dnevnu proizvodnju jaja od 320 do 350 hiljada komada, što u potpunosti zadovoljava potrebe tržišta Crne Gore. Nekontrolisanim uvozom, uvoznički lobi stvara deficit od pet miliona eura na godišnjem nivou, ali i velike viškove jaja kod naših proizvođača. To dovodi do gašenja malih proizvođača, gubitka radnih mjesta...", upozorio je Jovović.

Na graničnim prelazima, tvrdi on, stižu hladnjače kapaciteta 450-800 paketa jaja "i u posljednja dva reda, koja kontroliše Veterinarska inspekcija su svježa jaja, a nisu u mogućnosti da na granici kontrolišu čitav kamion".

"Ipak, inspekcija nikada nije pošla na terminal gdje se to carini i kontrolisala kompletnu pošiljku", kazao je Jovovoić.

Tvrde da su uvozni proizvodi provjereni i da fali crnogorskih

Direktor veleprodaje u marketima "Laković" Goran Đaletić kazao je "Vijestima" da optužbe Udruženja živinara nijesu tačne te da su u njihovim radnjama uvozna jaja isključivo zato što domaći proizvođači prije Vaskrsa ne mogu da obezbijede dovoljne količine.

"Ni prema jednom dobavljaču nijesmo nastupali ucjenjivački. Sa Jovovićem ili bilo kojim predstavnikom udruženja se nijesam sastajao. Kompletnu našu ponudu jaja čini domaća proizvodnja i nabavljamo ih od Lex kompani, MK top, Minox-Kovačević, Višnjić i Martinović, osim sada kada smo bili prinuđeni da zbog povećane potražnje uvozimo iz Bosne i Hercegovine i Srbije”, tvrdi Đaletić.

On je rekao da se njegove tvrdnje mogu provjeriti u registru ulaza robe.

"Laković podržava sve domaće proizvođače i jaja i ostale robe i oni uvijek imaju porednost", istakao je on.

Jaja koja su u prodaji, kako je rekao, prošla su Veterinarsku inspekciju, a imaju ugovor i sa Institutom za javno zdravlje kojim im je dozvoljeno da uzorkuju robu u bilo kojem trenutku.

Poručio je da od početka sedmice, otkad je povećana potražnja, nijesu imali nijednu reklamaciju na kvalitet jaja.

Iz “Albone” je saopšteno da optužbe nijesu tačne jer njih niko iz Udruženja nije kontaktirao.

"Nikada nijesmo razgovarali sa bilo kojim predstavnikom Udruženja. Za sve dobavljače imamo isti rok plaćanja, a da domaće čak i povoljnije nego za robu iz uvoza”, kazala je direktorica marketinga “Albone” Nataša Lučić.

"Vijesti" nijesu uspjele da stupe u kontakt sa predstavnicima kompanija Deleze i Merkator.

Bonus video: