Arapi mjerkaju Adu, Veliku plažu i okolinu Crnog jezera

Direktor Ulcinjske rivijere Radomir Zec potvrdio je “Vijestima” da su Arapi zainteresovani da ulažu u Ulcinj, posebno na Adu
167 pregleda 18 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 15.04.2015. 14:26h

Predstavnici jednog od fondova iz Abu Dabija, koji tijesno sarađuje sa preduzećem Emar propertiz iz UAE koje bi da radi projekat "Beograd na vodi", zainteresovani su za Adu Bojanu i Veliku plažu, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Delegacija u kojoj je bilo rukovodstvo arapskog fonda i direktor Emar propertiza početkom mjeseca obišla je Veliku plažu i Adu helikopterom MUP-a, nezvanično je potvđeno “Vijestima”.

Arapi su obišli i Žabljak, a posebno im je interesantna atraktivna lokacija bivšeg vojnog odmarališta kod Crnog jezera.

“Vijestima” je rečeno da sastanke o eventualnim investicijama nisu imali sa gradonačelnicima Ulcinja i Žabljaka. U Vladi je negirano da se za ulcinjske dragulje interesuje Rojal grupa. Članica Rojala je nedavno odustala od Kraličine plaže između Bara i Budve, nakon što je iz opozicije i SDP-a ukazano na nezakonitosti i moguću štetu od projekta.

Većinski državno hotelsko preduzeće Ulcinjska rivijera postaje korisnik blizu milion kvadrata zemljišta na Velikoj plaži i Adi, a priprema se i privatizacija te kompanije.

Direktor Ulcinjske rivijere Radomir Zec potvrdio je “Vijestima” da su Arapi zainteresovani da ulažu u Ulcinj, posebno na Adu.

“Ne znam da li su to potencijalni investitori ili posrednici. U svakom slučaju, delegacija je bila na visokom nivou, ali mi ne znamo ko su oni i da li neko stoji iza njih”, kazao je Zec.

On je rekao da nema informaciju da je u pitanju Rojal grupa.

“To znaju u Vladi, naše je bilo da ih ugostimo i pokažemo čime raspolažemo. Moji saradnici to su i uradili. Znamo samo da im se Ada jako svidjela”, rekao je Zec.

Prema planu Vlade, ove godine treba da se pripremi dugoročno izdavanje Ade i Velike plaže. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma očekujemo odgovor kada će biti objavljeni tenderi za izdavanje tih ekskluzivnih lokacija. Nekoliko tendera je bezuspješno prošlo, iako se vladarska porodica Al Nahijan iz Abu Dabija najavljivala ranije kao siguran partner koji će uložiti čak 26 milijardi eura.

Muhamed al Abar je direktor kompanije Emar propertiz (Emaar properties) iz Dubaija, koja je najveća kompanija za razvoj nekretnina u regionu Persijskog zaliva.

Al Abar je bio dio delegacije iz UAE koju je predviodio princ prestolonasljednik šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, a koja je u decembru 2013. posjetila Srbiju. Tom prilikom se razgovaralo o realizaciji više projekata, a između ostalih i o "Beogradu na vodi".

Đukanović u UAE kad i premijer Albanije, iz Vlade Crne Gore nije najavljeno da ide kod Arapa

Iako je najavila jučerašnju posjetu premijera Briselu, iz Vlade nije najavljen njegov odlazak u UAE, gdje je Đukanović u ponedjeljak razgovarao sa šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahijanom. Na Vladinoj sjednici 9. aprila usvojena je i platforma za Đukanovićeve razgovore sa visokim zvaničnicima Evropske komisije, dok o susretu sa šeikom nije objavljena informacija.

“Premijerova posjeta nije bila 'hitna' već planirana. Riječ je o radnoj posjeti kakve su u opisu poslova predsjednika vlada širom svijeta,” odgovoreno je “Vijestima” iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću na pitanje da li je odlazak u Emirate bio hitan, ili je to privatna posjeta koja je iskorišćena i za zvanične razgovore.

Objašnjavajući zašto javnost nije obaviještena o posjeti, iz Biroa su naveli da se većina aktivnosti zvaničnika Vlade “ne najavljuje posebno”.

“Najavljuju se aktivnosti za koje se procijeni da je važno da javnost bude unaprijed upoznata sa konkretnom predstojećom aktivnošću, poput, na primjer, prijema stranih delegacija, prigodnih manifestacija, zvaničnih posjeta i slično,” navodi se u odgovoru.

Novinska agencija WAM iz UAE objavila je juče da je o istim temama istog dana šeik Mohamed bin Zajed Al Nahijan razgovarao i sa premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je nedavno dobio titulu počasnog građanina Ulcinja.

U Vladinom saopštenju, koje je izdato nakon što je novinska agencija Emirata objavila vijest o susretu Đukanovića i šeika, navodi se da su dvojica zvaničnika “razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima... Posebno je bilo riječi o mogućnostima jačanja ekonomske saradnje između Crne Gore i UAE”.

Bonus video: