Arapi odustali od Luke Bar

Arapskoj kompaniji Abu Dabi Ports, prema nezvaničnim informacijama, malo je ponuđeni udio od 30 odsto akcija Luke
101 pregleda 10 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 15.12.2016. 15:25h

Kompanija Abu Dabi Ports odustala je od učešća na tenderu za Luku Bar nakon što je otkupila tendersku dokumentaciju, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama iz Luke, Arapima je malo ponuđeni udio od 30 odsto, a interesovao ih je i nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti (Port of Adria), čiji je vlasnik turski Global Ports.

Tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar raspisan je u oktobru. Rok za dostavljanje ponuda bio je 1. decembar, ali je produžen do 21. decembra.

Tendersku dokumentaciju za Arape otkupila je jedna advokatska kancelarija iz Beograda. Osim Abu Dabi Portsa dokumentaciju za Luku Bar po cijeni od deset hiljada eura otkupili su i poljski OT Logistics (OTL), Global Ports i italijanski Silos granari della Sicilia.

OTL i Silos Granari della Sicilia otkupili su tendersku dokumentaciju i za Montecargo, za koji je tender raspisan takođe u oktobru, a na prodaju je 51 odsto akcija.

Ranije je kompanija Uniprom, kojom gazduje biznismen Veselin Pejović, saopštila da nije više zainteresovana za privatizaciju Luke Bar, ni Montekarga. Pejović je pregovarao o partnerstvu sa OTL-om i sa još dvije kompanije.

Sindikat Luke Bar je protiv modela i tajminga privatizacije koji je Vlada izabrala i zato je poslao pismo najozbiljnim ponuđačima - OTL-u i Global Portsu.

U pismu su naveli da će bilo koja transakcija po nižoj cijeni od nominalne, biti označena kao akt korupcije Vladinih zvaničnika.

“Nema potrebe da naglašavamo kako bi se to reflektovalo na internacionalnu reputaciju potencijalnog pobjednika”, naveo je predsjednik Sindikata Luke Savo Nikotić u pismu Poljacima i Turcima.

Nominalna cijena akcije Luke Bar, prema podacima sa sajta Montenegroberze je 1,21 euro, dok je trenutna berzanska cijena oko 27 centi.

OTL je međunarodna kompanija, listirana na Varšavskoj berzi, koja posluje na preko deset lokacija širom Evrope. Prema informacijama sa sajta OTL-a, ova kompanija upravlja pomorskim lukama u Svinoujšću (najvećom pomorskom trgovačkom lukom na zapadnoj obali Poljske), Gdinji i u Kolobrzegu, kao i riječnim lukama u Vroclavu i Opoleu.

OTL je i vlasnik manjinskog paketa akcija u Luci Rijeka u Hrvatskoj.

Silos granari della Sicilia, bavi se skladištenjem i pretovarom žitarica u lukama južne i centralne Italije. Ta firma osnovana je 1960, a preuzela je Casillo grupa 2012. godine.

Global Ports Holding je specijalizovan za kruzing. Pored kruzing luka, Global Ports ima i dvije trgovačke, Port Akdeniz u Antaliji i Port of Adria u Baru.

Bonus video: