Arapi žele da kupuju crnogorske pasoše - Vijesti.me
EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO

Arapi žele da kupuju crnogorske pasoše

Program sticanja državljanstva po osnovu investicija biće ograničen na 2.000 kandidata

pasoš, crnogorski pasoš
pasoš, crnogorski pasoš (Foto: Shutterstock)

Kompanija Henley & Partners najavila je da će u oktobru sa Vladom Crne Gore pokrenuti program sticanja državljanstva po osnovu ulaganja u Crnoj Gori za koji veliko interesovanje očekuju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Iz ove globalne kompanije za migraciju investicija saopštili su da više od osam godina savjetuju Vladu Crne Gore o mogućem uvođenju programa ekonomskog državljanstva i veoma su zadovoljni što je sad pokrenut.

“Program sticanja državljanstva po osnovu investicija Crne Gore biće ograničen na samo 2.000 kandidata i ponudiće pojedincima nekoliko opcija, uključujući ulaganje od 450.000 eura u projekte u razvijenim područjima ili ulaganje od 250.000 eura u projekte u manje razvijenim područjima. Vlada će, pored toga, naplaćivati naknadu od 100.000 eura po prijavama. Nadoknada će biti usmjerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja”, navedeno je u saopštenju Henlyja.

Iz crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je nadležno za ovaj program, “Vijesti” su uputili na Kabinet premijera za odgovore na pitanja da li su kompaniju Henly izabrali kao marketing agenta za sprovođenje programa ekonomskog državljanstva, da li će program početi da se primjenjuje 1. oktobra i da li su utvrđeni detaljniji kriterijumi. Iz Kabineta premijera Duška Markovića odgovori još nijesu stigli.

“Crna Gora ima cilj da razvije održiv ekonomski model, nudeći investicione mogućnosti u različitim trgovinskim i investicionim sektorima i verujemo da je ovaj najnoviji program državljanstva po osnovu ulaganja korak u pravom smjeru. Predviđamo značajno interesovanje iz UAE za državljanstvo putem investicionih mogućnosti u jurisdikcijama kao što je Crna Gora”, rekao je Marco Gantenbein, član globalnog izvršnog odbora Henlei & Partnersa i menadžment partnera Henlei & Partners Dubai.

U oktobru 2017. godine UAE i Crna Gora su proširile ugovor o izuzeću viznog režima na obične vlasnike pasoša. Nakon toga, građani Crne Gore trenutno imaju pristup bez viza za 123 zemlje.

Iz Evropske komisije ranije su upozorili da će Crna Gora morati da se, prilikom davanja državljanstva stranim investitorima, uskladi sa evropskim strogim normama i kriterijumima za sprečavanje bezbjednosnih rizika.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav kazao je u julu, dan nakon usvajanja programa, da Vlada treba pažljivo da razmotri to pitanje, kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu prema EU. 


Najčitanije iz sekcije Ekonomija