Arutunian posjetio sef, pa otišao iz Crne Gore

Mali akcionar Albone Radenko Lučić ukazivao na sumnje da su dijamanti odnijeti iz zemlje
165 pregleda 1 komentar(a)
Albona, štrajk, Foto: Luka Zeković
Albona, štrajk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2014. 16:58h

Većinski vlasnik firme Albona, Davit Arutunian posljednji put otvorio je svoj sef u Crnogorskoj komercijlnoj banci (CKB) 8. aprila prošle godine, dan prije nego što je napustio Crnu Goru. To pokazuje zvaničan izvještaj koji je CKB dostavila na zahtjev Privrednog suda, za potrebe spora koji Albona u stečaju vodi protiv svog vlasnika od kojeg tužbom traži da vrati 26 nebrušenih dijamanata, koji su u vlasništvu tog preduzeća.

Manjinski akcionar Albone Radenko Lučić u oktobru prošle godine Arutuniana je optužio da je dijamante sklonio u svoj privatni sef u CKB-u i iznio sumnju da ih je možda kasnije odnio za Rusiju.

Procijenjena vrijednost nebrušenih dijamanata na Carini, kod Carinske ispostave Aerodrom Podgorica iznosila je 237.590 dolara, ali manjinski vlasnici Albone tvrde da bi nakon njihove eventualne obrade vrijednost dijamanata na tržištu mogla dostići i 10 miliona.

Sudija Dijana Raičković i predstavnik tužioca Goran Živković nijesu zadovoljni „nepotpunim“ odgovorima Uprave carina koje su dobili vezano za upit o tome ko je preuzeo iz aerodromske carinarnice dijamante nakon njihovog privremenog zadržavanja krajem decembra 2012. godine.

Zbog toga je sutkinja uvažila zahtjev Albone da se na narednom ročištu 13. juna, kao svjedoci, saslušaju bivši direktor Albone Miroslav Marinković, službenica Carine koja je potpisala potvrdu o prijemu robe Branka Martinović, i šef obezbjeđenja u Aerodromima Crne Gore koji je prisustvovao primopredaji dijamanata Vladeta Vlado Vuković.

Sud je uputio nalog špediciji “Knjaz” da im saopšti koje je lice opsluživalo Albonu prilikom unosa dijamanata u Crnu Goru, nakon čega će i tu osobu pozvati da svjedoči u ovom sporu.

Privremeni zastupnik Arutuniana pred sudom, advokat Radonja Prelević nije se protivio ovom predlogu.

Albona je od novembra 2013. na zahtjev Poreske uprave u stečaju zbog nenaplaćenog potraživanja u iznosu od oko 1,5 miliona eura. Proglašen je bankrot, a trgovačka firma povjeriocima je ostala dužna više od 18 miliona eura. Tada je oko 400 radnika ostalo bez posla.

Stečajni sudija Dragan Vučević proslijedio je nedavno Tužilaštvu dokumentaciju o dijamantima u vlasništvu preduzeća Albone u stečaju za koje upravnik nije našao validan dokaz o vlasništvu.

Ni u zvaničnim odgovorima Uprave carina i Aerodroma Crne Gore, koje su “Vijesti” ranije objavile, nije pouzdano navedeno ko je konkretno preuzeo 26 nebrušenih dijamanata nakon privremenog zadržavanja i plaćanja carine u decembru 2012. godine.

Lučić je kazao da su dijamante kupili na predlog Arutuniana od njegove kompanije iz Sjera Leone.

Bonus video: