ASK podnijela 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka

Sudovi za prekršaje su riješili 123 predmeta koji su pokrenuti na zahtjev Agencije u prethodnom periodu, izrekli 102 prekršajne sankcije, i to 78 novčanih sankcija i 24 opomene
0 komentar(a)
Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Agencija za sprečavanje korupcije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.10.2018. 14:40h

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK), od 1. jula do 30. septembra, podnijela je 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog kršenja odredaba zakona o sprječavanju korupcije, finansiranju političkih subjekata i o lobiranju.

Sudovi za prekršaje su riješili 123 predmeta koji su pokrenuti na zahtjev Agencije u prethodnom periodu, izrekli 102 prekršajne sankcije, i to 78 novčanih sankcija i 24 opomene.

"Ukupan iznos izrečenih sankcija je 28.160 eura", obajvljeno je na sajtu ASK-a.

Agencija je u istom periodu, po zahtjevima javnih funkcionera i organa vlasti, dala 62 Mišljenja koja su obavezujuća za javne funkcionere.

ASK je donijela jednu odluku kojom je utvrđeno postojanje kršenja zakona zbog postojanja sukoba interesa, 15 odluka u oblasti ograničenja u vršenju javnih funkcija, 24 u oblasti provjere prihoda i imovine javnih funkcionera.

Na osnovu Mišljenja i odluka Agencije su javni funkcioneri podnijeli 34 ostavke, a organi vlasti izrekli deset razrješenja i disciplinskih mjera.

Bonus video: