Atlas banka: Bojimo se da nam je licenca oduzeta iz nekih drugih razloga

Prema podacima CBRF, tokom 2013. godine Atlas banka je bila uključena u sumnjive operacije vezane za prenos novčanih sredstava van granica RF u iznosu od ukupno devet milijardi rubalja
79 pregleda 59 komentar(a)
Atlas banka Moskva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Atlas banka Moskva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.05.2014. 14:47h

Centralna banka Ruske federacije (CBRF) oduzela je licencu za rad Atlas banci u Moskvi zbog nepoštovanja zakonskih procedura te države i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rubalja (oko 180 miliona eura).

Atlas banka Duška Kneževića od aprila 2008. godine posluje u Rusiji.

Iz pres službe CBRF danas je objavljeno da Atlas banka nije postupala u skladu sa zakonom u oblasti borbe protiv legalizacije (pranja) prihoda koji su dobijenih kriminalnim putem i finansiranjem terorizma, u smislu davanja blagovremenih informacija ovlašćenom organu na poslovima koji podliježu obaveznoj kontroli.

"Pored toga, kreditna institucija nije preduzela mjere u cilju dobijanja informacija o svrsi i namjeni poslovnih odnosa sa klijentima banke", saopštila je CBRF, a prenosi ruska agencija Interfax.

Prema podacima CBRF, tokom 2013. godine Atlas banka je bila uključena u sumnjive operacije vezane za prenos novčanih sredstava van granica RF u iznosu od ukupno devet milijardi rubalja.

Kako prenosi Interfaks Atlas banka je dio balkanske finanisijske grupe Atlas i u Rusiji je prva banka sa akcionarima iz Crne Gore.

Jedini osnivač banke je "Atlas banka AD Podgorica".

Atlas banka je u prvom kvartalu 2014. godine prema rejtingu Interfax-100 zauzela 719. mjesto po veličini aktive. Banka ne učestvuje u sistemu osiguranja depozita.

Informaciju CBRF da je oduzeta dozvola za rad prenijela je i Ria novosti.

Atlas banka: Ovo nema veze sa uobičajenom praksom

U Atlas banci su objasnili su da “nije riječ o operacijama iznošenja novca iz RF, već o redovnim poslovnim transakcijama po nalogu klijenata na računima u inostranstvu van RF.

“ U RF se nijedno odgvorno lice iz banke tim povodom ne tereti” rekli su u Atlas banci.

Kako su dodali, CBRF donijela je odluku da suspenduje licencu ABM i i još jednom broju stranih banaka koje posluju na ruskom tržištu zbog nepoštovanja odredaba zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

"Povodom te odluke izražavamo duboko čudjenje, obzirom da je 16. aprila ove godine CBRF prema svojoj odluci dala rok od šest mjeseci ABM banci da izmjeni internih akata i prilagodi poslovanje odredbamatog zakona.

Menadžment ABM banke je u saradnji sa majkom bankom preduzeo sve neophodne mjere i radnje da se sve preporuke CBRF sprovedu do kraja i o tome u redovnoj komunikaciji izvještavao ruskog regulatora. Uz to, do sredine prošle godine, razriješena su dvojica najodgovornijih funkcionera banke u Moskvi, a sve u želji iskazivanja našeg opredjeljenja da se sporna pitanja uspješno razriješe” rekli su u Atlas banci.

U banci Duška Kneževića su naveli da je potpuno nepoznata praksa da se takvi potezi preduzimaju u toku donesenih mjera CBRF koje su do kraja poštovane, pa je opravdana bojazan da je ta odluka rezultat nekih drugih razloga koji nisu u direktnoj vezi sa pomenutom problematikom.

“Kako je konačna odluka o tom slučaju na Arbitražnom sudu Atlas banka preduzeće sve neophodne korake u skladu sa ruskim i medjunarodnim zakonima kako bi zastitila svoju investiciju u Rusiji. Atlas banka će dati punu podršku svim klijentima banke u Moskvi. Uvjeravamo klijente u Crnoj Gori da ćemo kao i do sada na siguran, brz i efikasan način pružati sve bankarske usluge iz svoje ponude” rekli su u Atlas banci

Atlas grupa je sredinom aprila ove godine demantovala medijske natpise da je Atlas banka u Moskvi pred zatvaranjem navodeći da se protiv grupe vodi zlonamjerna prvljava medijska kampanja.

Bonus video: