Atlas banka da plati garanciju

Vrijednost garancije je 12,5 miliona, Privredni sud je ranije odbacio tužbu firme iz Dubaija, ali je Apelacioni poništio rješenje
360 pregleda 9 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.12.2017. 20:30h

Privredni sud obavezao je juče Atlas banku da kompaniji Kaspia Property Holdings iz Dubaia, po prvosnažnosti nove prvostepene presude, isplati 12,5 miliona eura po osnovu bezuslovne bankarske garancije koju je banka izdala 20. maja 2015. u korist predsjednika Atlas grupe Duško Knežević.

Knežević je već nekoliko godina dužnik arapske firme koja nije mogla u Atlas banci naplatiti izdatu bankarsku garanciju na prvi poziv - bez prigovora, a što je nezabilježeno u dosadašnjoj bankarskoj praksi.

Sud je obavezao Atlas banku da firmi Kaspia dodatno isplati i zakonske zatezne kamate počev od 24.jula 2015, pa sve do konačne isplate, kao i da plati troškove parničnog postupka u iznosu od 35.343 eura.

Drugu prvostepenu presudu, u roku od godinu dana, donio je sudija Privrednog suda Zoran Ašanin. Prethodno je sud odbio tužbeni zahtjev Kaspie, a Apelacioni sud poništio to rješenje. U ponovljenom postupku sud je postupio po nalogu Apelacionog suda i drugom presudom usvojio sada tužbeni zahtjev Kaspije čime je došlo do potpunog obrta u ovom sporu, a Knežević, njegova grupacija i banka došli u veliko iskušenje i probleme.

Iako Atlas banka već dvije godine tvrdi da se radi samo o nacrtu garancije, Privredni sud je na kraju, ipak, utvrdio da je bankarska garancija AB-2005/15 koju je banka izdala u maju 2015. radi obezbjeđenja izvršenja obaveza Kneževića iz ugovora o prodaji vlasničkog paketa akcija Atlas Hotels Group -Hotela Princess u Baru (14.01.2014. godine) “punovažna, izdata je u pismenoj formi i sadrži sve bitne elemente koji su neophodni za njenu valjanost”.

Sud je iskaz Roberta John Bakera iz firme Kaspia u potpunosti prihvatio kao jasan, objektivan i istinit, jer je saglasan ostalim dokazima sprovedenim u sudskom postupku.

Ovaj svjedok je ukazao da je uz kupoprodajni ugovor priložena i garancija tužene, što proizilazi iz člana 3.3. predmetnog ugovora i što korespondira sa garancijom AB-1301/14 prethodno izdatom na iznos od 15 miliona, koja je istekla 13. jula 2014. godine.

“Sudu je logično da je tužilac tražio nove garancije od Duška Kneževića, radi obezbjeđenja urednog ispunjenja obaveze. Sporna garancija je izdata u istoj formi kao i garancija AB-1301/14, koja je dostavljena prilikom zaključenja kupoprodajnog ugovora od 14.01.2014. godine, u skladu sa članom 3.3, pa sud odbacuje mogućnost i navode tužene da je bankarska garancija AB-2005/15 od 20.05.2015. zapravo nacrt bankarske garancije”, ističe se u presudi.

Sud je, dakle, zaključio da se u konkretnom slučaju radi bankarskoj garanciji u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima i to o garanciji na prvi poziv - bez prigovora, a ne o nacrtu garancije, kako to pokušava da predstavi tužena Atlas banka .

Obnovljena rasprava u Privrednom sudu završena je bez svjedočenja Kneževića, jer je od toga mimo prvobitnih očekivanja, na kraju odustao tužilac Kaspia posebnim podneskom sudu od sedmog novembra.

Tužena banka ima pravo žalbe na novu prvostepenu presudu Apelacionom sudu i to u roku od osam dana.

Sud je ocijenio da svjedočenje Đurđića nije bilo istinito

Spornu bankarsku garanciju je u maju 2015. potpisao bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić, koji je svjedočio u ponovljenom postupku, ali sud nije prihvatio njegov iskaz kao objekivan i istinit, već je konstatovao u presudi “da je dat sa jasnom namjerom da pomogne tuženom u ovom sporu da izbjegne građansko pravnu odgovornost”.

U presudi se navodi da je sudu nelogično da Knežević u obraćanju banci za izdavanje garancije traži da mu izda popunjeni i ovjereni draft garancije, koji će on koristiti u pregovorima sa Kaspijom, a da se u tom pismu ne navodi da se radi o draft verziji.

“ Kada bi se uzelo da tuženi (banka) ima praksu da izdaje takve dokumente, time bi došlo do nesigurnosti u pravnom i platnom prometu, a takv dokumenti bi se mogli koristiti za prevarne radnje prema ugovornoj strani”, piše u presudi.

Kako se dodaje, to je neprihvatljivo u bankarskom poslovanju, gdje važi strogi formalizam. Sud je ocijenio i da je Kneževiću trebalo nacrt-model garancije banka bi mu dala dokument koje nije popunjen, potpisan i ovjeren.

Bonus video: