Atlas grupa kupila 4,99 odsto udjela u Univerzal banci

Atlas grupa je vlasnik Atlas banke Podgorica, Invest banke Montenegro i Atlas banke Moskva, a akvizicijom u Srbiji proširuje regionalno učešće u bankarskom poslovanju
0 komentar(a)
Atlas group, Foto: Vesko Belojević
Atlas group, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.10.2013. 08:30h

Crnogorska Atlas grupa saopštila je da je postala vlasnik 4,99 odsto akcija Univerzal banke Beograd koje je Atlas mont fond kupio na Beogradskoj berzi.

To je prvi korak u kojem Atlas grupa u saradnji sa srpskim privrednicima planira da stekne 30 procenata vlasništva u toj banci, uz saglasnost Narodne banke Srbije, navodi se u saopštenju.

Atlas grupa je vlasnik Atlas banke Podgorica, Invest banke Montenegro i Atlas banke Moskva, a akvizicijom u Srbiji proširuje regionalno učešće u bankarskom poslovanju.

Istaknuto je da je namjera da se samostalno ili u saradnji sa inostranim partnerom, izvrši dokapitalizacija Univerzal banke, unaprijedi poslovanje kroz uvođenje savremenih bankarskih usluga poput e-komerca i m-bankinga, i na taj način stvore pretpostavke za jačanje prisustva na bankarskom tržištu Srbije.

Podsjeća se da je Atlas grupa bila prisutna u Srbiji kroz rad Atlas banke Beograd koja je osnovana 1995. godine, kao i vlasništvom u Centro banci.

Atlas banka Beograd je 2006. prodata Pireus banci, dok je Marfin banka kupila udio koji je Atlas grupa imala u Centro banci.

U Srbiji duže godina posluje i Beogradska bankarska akademija, kao jedan od segmenata obrazovnog dijela Atlas grupe.

Bonus video: