Atlas Grupa: Proširuje se arbitražni zahtjev za još 200 miliona eura

"Kao što je poznato, namjera nam je da najveći dio sredstava koja dobijemo iz arbitražnih postupaka, po osnovu štete za koju čvrsto vjerujemo da nam je učinjena, uložimo u Crnu Goru"
4284 pregleda 11 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Risto Božović
Duško Knežević, Foto: Risto Božović

Atlas Grupa i njen predsjednik Duško Knežević će proširiti arbitražni zahtjev prema državi Crnoj Gori, usljed nedavne sudske odluke o blokadi njihove imovine u Crnoj Gori, saopštila je danas Atlas Grupa.

Oni su po savjetu njihovog pravnog tima, polazeći od, prema njihovoj tvrdnji, nezakonite blokade imovine, pripremili proširenje arbitražnog procesa i odštetnog zahtjeva za dodatnih 200 miliona eura.

"To je iznos štete koju Atlas Grupa i Duško Knežević lično trpe zbog nezakonitih odluka crnogorskih institucija.Iako i pored obimnih istraga Atlas Grupe do danas nije donijeta niti jedna presuda, niti održano ročište na kome bi se razmatrali bilo kakvi dokazi, sud je donio odluku o tome da se blokira imovina. To direktno onemogućava da kompanije iz sistema Atlas Grupe normalno posluju. Smatramo da je takva odluka utemeljena na interesima, a ne na pravu", navodi se u saopštenju.

Iz Atlas grupe kažu da je cilj da se sva njihova imovina u narednom periodu na neki način dovede u stanje stečaja, što bi vjerovatno omogućilo pojedincima da do te imovine dođu uz minimalne investicije.

"Kompanije iz sistema Atlas Grupe posjeduju značajnu imovinu, koja ima ogroman potencijal. Atlas Grupa tu imovinu nije stekla kroz stečajeve ili na bilo koji nezakonit ili sumnjiv način, već kupovinom i investiranjem, što je predstavljalo i sada predstavlja investiciju u Crnu Goru. Upravo iz tog razloga ćemo proširiti naš arbitražni zahtjev, prvobitno određen na 500 miliona eura, u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama od strane Crne Gore", kazali su iz Atlas Grupe.

Atlas grupa i njen predsjednik Duško Knežević pokrenuli su prije arbitražni postupak protiv Crne Gore u vrijednosti od 500 miliona eura.

Sudija za istragu Miroslav Bašović donio je nakon toga odluku da privremeno blokira imovinu Kneževića i njegovih kompanija.

"Kao što je poznato, namjera nam je da najveći dio sredstava koja dobijemo iz arbitražnih postupaka, po osnovu štete za koju čvrsto vjerujemo da nam je učinjena, uložimo u Crnu Goru. Drugi dio sredstava namijenjen je za isplatu dijela povjerilaca i klijenata banaka u stečaju i Atlas Grupe, zaposlenih u Atlas Grupi koji su izgubili posao zbog nezakonitih odluka, kao i svih drugih koji su na ovaj način pretrpjeli štetu", kazali si iz Atlas Grupa.

Bonus video: