Atlas i Fiesta imali iste zastupnike

"Vijesti" su protekle sedmice detaljno pisale o tragovima poslovanja Fieste, koji se nalaze u RTV Crne Gore, Privrednom sudu, Centralnoj depozitarnoj agenciji
85 pregleda 0 komentar(a)
atlAS, Foto: Arhiva "Vijesti"
atlAS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.01.2012. 01:42h

Ofšor firma Fiesta Investments Ltd, registrovana u Republici Mauricijus, za koju je američka Komisija za hrtije od vrijednosti utvrdila da je jedna od četiri kompanije preko kojih su korumpirani crnogorski zvaničnici prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore, ostavila je na desetine pisanih tragova o poslovanju i posebno svojim vezama sa Atlas grupom.

Petodnevno istraživanje "Vijesti" o identitetu pravog gazde kontroverzne firme Fieste, sa nekoliko adresa širom svijeta, dovelo je i do kompanije Crnagoraput AD Podgorica i šest zapisnika sa skupština akcionara tog društva održanih tokom 2008. i 2009. godine iz kojih se može nedvosmisleno zaključiti da je interese Fieste na skupštinama akcionara zastupala ista osoba kao i ostale firme iz Atlas grupacije.

Pojedini dokumenti Vlade, upućuju da su se Fiesti skoro čitavu deceniju po "paprenim" cijenama plaćale godišnje usluge za posredovanje u prenosu signala RTCG na satelitu

Opunomoćeni predstavnik Atlasa da bi prisustvovao skupštini Crnagoraputa morao je imati uredno popunjeno i ovjereno ovlašćenje o zastupanju. Prema onome što se može vidjeti iz zapisnika i prema informacijama "Vijesti", predstavnik Atlasa ima "generalno ovlašćenje" za zastupanje 4.447 akcija (0,0910 odsto) Crnagoraputa u vlasništvu Fiesta Investments LTD sa Mauricijusa, koje je potpisao njen predstavnik.

Tužilaštvu ili Upravi za sprečavanje pranja novca neće biti teško da otkrije ko je potpisao ovlašćenje o zastupanju.

"Vijesti" su protekle sedmice detaljno pisale o tragovima poslovanja Fieste, koji se nalaze u RTV Crne Gore, Privrednom sudu, Centralnoj depozitarnoj agenciji.

Pojedini dokumenti Vlade Crne Gore, upućuju da su se toj firmi skoro čitavu deceniju po "paprenim" cijenama plaćale godišnje usluge za posredovanje u prenosu signala RTCG na satelitu, kojeg je istovremeno besplatno koristila Atlas TV.

Tokom istraživanja naveli smo više konkretnih tragova koji vode ka pravom gazdi Fieste, ali i imena zvaničnika Atlas grupe, bivših i sadašnjih advokata Fieste, bivših direktora RTCG koji bi tokom aktuelne istrage, koja je nedavno obnovljena u nekoliko državnih organa, mogli dovesti vrlo brzo do gazde pomenute ofšor firme, a time vjerovatno i prve "krupne" ribe u korupcionaškoj aferi.

Novi sindikat: Miljanić je znao

Novi sindikat Radio-televizije Crne Gore reagovao je povodom izjave bivšeg direktora RTCG Radovana Miljanića koji je u "Vijestima" 13. januara izjavio da ne zna ko je vlasnik Fieste jer je njoj Vlada plaćala za zakup satelita, kao i da ne zna da je Atlas televizija besplatno emitovala preogram preko satelitskog signala RTCG.

"To stvarno ne znam. To mi je novo, zaista. Ja za to nijesam znao, apsolutno. Ne znam ni sad, je li ona ili nije", kazao je tada Miljanić na pitanje kako je moguće da se Atlas televizija, bez ikakve nadoknade prikači na državnu infrastrukturu i emituje signal.

Iz Novog sindikata navode da su oni 26. juna 2007. godine direktoru RTCG Radovanu Miljaniću, Upravnom odboru i Savjetu RTCG uputili zahtjev za informaciju u kojem su pitali ko je vlasnik transpondera na satelitu Hot Bird preko kojeg RTCG emituje program i po kom ugovoru Atlas televizija emituje program na frekvenciji RTCG.

Iz Novog sindikata tvrde da nisu dobili odgovor iako su se pozvali na Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Bonus video: