Atlas Mont traži novi rok da obezbijedi banku depozitara

Pored Atlas banke akcije u DZU Atlas Mont ima i druga Kneževićeva firma Atlas fin, a po 2,85 odsto posjeduju i košarkaške legende Vlade Divac i Predrag Danilović
1776 pregleda 0 komentar(a)
Iz perioda osnivanja Atlas Monta 2002. godine: Danilović, Knežević i Divac, Foto: Arhiva Vijesti
Iz perioda osnivanja Atlas Monta 2002. godine: Danilović, Knežević i Divac, Foto: Arhiva Vijesti

Društvo Atlas Mont (DZU), koje upravlja Zatvorenim investicionim fondom Atlas Mont i brine o imovini istoimenog Otvorenog fonda, zatražilo je od Komisije za tržište kapitala da mu produži rok za obezbjeđenje banke - depozitara, sve do razrješenja statusa Atlas banke, koja je njegov većinski vlasnik sa 59,13 odsto akcija, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Tri banke - Crnogorska komercijalna, NLB i Erste “zbog rizika reputacije”, kako su to “Vijesti” objavile prošle sedmice, ne žele da kao depozitari preuzmu imovinu i odgovornost za OIF Atlas Mont i ZIF Atlas Mont, čiji je depozitar do početka 2019. godine bila Invest banka Montenegro (IBM), koja je od januara u stečaju.

Komisija za tržište kapitala, kojom predsjedava Zoran Đikanović, prvobitno je fondovima, koje kontrolišu kompanije biznismena Duška Kneževića, naložila da novu banku - depozitara nađe do početka marta ove godine, ali je potom taj rok produžen do kraja ovog mjeseca.

Prema nezvaničnim tumačenjima ukoliko menadžment DZU Atlas Mont, koje rukovodi ZIF Atlas Mont ne obezbijedi brzo novu banku - depozitara, moglo bi, u skladu sa zakonskim odredbama, izgubiti dozvolu za rad od Komisije za tržište kapitala, a ZIF i OIF Atlas Mont bi otišli u stečaj ili likvidaciju. Time bi Knežević, nakon sukoba sa Milom Đukanovićem, osim dvije banke mogao izgubiti i dva fonda, a preko njih i imovinu gdje ti fondovi imaju vlasništvo.

Nova banka depozitar trebalo bi da prihvati izlučenu imovinu iz dva Atlas fonda, i garantuje za njihove isplate nezadovoljnim akcionarima u narednom periodu. CKB, Erste i NLB banka nijesu željele da se prihvate takve odgovornosti.

Pored Atlas banke koja većinski gazduje DZU Atlas Mont, 31,72 odsto akcija tog društva posjeduje druga Kneževićeva firma Atlas fin, dok po 2,85 odsto akcija društva za upravljanje posjeduju dva legendarna srpska košarkaša Vlade Divac i Predrag Danilović.

Kako “Vijesti” saznaju nezvanično, odluku o zahtjevu za produženje roka DZU Atlas Mont Komisija za tržište kapitala bi mogla da donese do kraja ove sedmice.

Bonus video: