Autoput je šansa za domaće stručnjake

“Kinezi su tu i vrlo su aktivni. Obilaze firme i traže moguće partnere za vrijedan posao. Posjetili su i naš fakultet i upoznali se sa našim mogućnostima i laboratorijama koje imamo. Tu je pored ostalih i laboratorija za materijale i konstrukcije koja je jedna od najsavremenijih u regionu”
188 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Knežević
Miloš Knežević
Ažurirano: 22.12.2014. 07:25h

Dekan podgoričkog Građevinskog fakulteta profesor Miloš Knežević kazao je da će na izgradnji autoputa prema sjeveru biti posla i za stručnjake sa te visokoškolske ustanove i za domaću građevinsku operativu.

“Kinezi su tu i vrlo su aktivni. Obilaze firme i traže moguće partnere za vrijedan posao. Posjetili su i naš fakultet i upoznali se sa našim mogućnostima i laboratorijama koje imamo. Tu je pored ostalih i laboratorija za materijale i konstrukcije koja je jedna od najsavremenijih u regionu”, kazao je Knežević.

On ističe da fakultet na čijem je čelu ne očekuje da im Kinezi povjere glavni posao - izradu projekata.

“Oni će vjerovatno raditi dobar dio projekata, posebno kada je riječ o velikim objektima, mostovima i slično. Mi bismo mogli da radimo prateće elaborate jer oni ne poznaju našu pravnu regulativu. Isto tako za pripremne radove moraće da se rade elaborati. Svakako samo su obavljeni preliminarni razgovori i još ništa nije dogovoreno”, rekao je Knežević.

Profesor vjeruje da će se domaća građevinska operativa organizaovati i dobiti makar značajan dio posla koji joj je osiguran ugovorom sa Kinezima.

“Treba da se ujedine i povežu da imaju iste cijene da ne bi jedni drugima bili loša konkurencija. Ima par firmi koje su dobro opremljene i koje će imati posla, ali treba uključiti i manje da bi se pokrenula privreda”, kaže on.

Knežević kaže da domaćoj operativi neće biti problem nedostatak mehanizacije, prije svih mašina za bušenje tunela.

“U ovom vremenu komparativna prednost nijesu mašine nego ljudi. Ako znate da radite posao i dobijete ga, lako je kupiti mašine”, kaže profesor Knežević.

Bonus video: